Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Hegymászófilmek
Megfelelő biztosítási technika
Erdélyi mászóhelyek
zsombói abc
Biztonságos nittelés
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> életmód >> hírek

A koffein, mint teljesítménynövelő szer.
  Kati 2003-06-18 01:00:45

Mindjárt a legelején tisztázzuk, sajnos rajta van a dopping listán. Aki versenyre készül, annak vigyáznia kell a mennyiségekkel!
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Mindjárt a legelején tisztázzuk, sajnos rajta van a dopping listán. Aki versenyre készül, annak vigyáznia kell a mennyiségekkel (a tiltás kb. 6 csésze kávénak megfelelő koffein felett lép érvénybe, pontosabban: a vizelet koffeintartalma nem érheti el a 12 mikrogramm/ml értéket).
Bár a koffein az erőkifejtés mértékére is hatással van, főként az állóképességet növeli. Így, bár használhatjuk rövid távú erőkifejtésekhez is, mint a boulder mászás, inkább a hosszú távú, aerob igénybevételeknél előnyös a hatása (futás, kerékpár, hegymászás). Ehhez persze többet kell elfogyasztani, mint amihez egyébként hozzászoktunk. Egy absztinens számára 1-2 csésze kávé (kb. 85-170mg) már érezhető előnnyel jár, de ha valaki 2 csésze kávét megiszik egy nap, akkor a hatáshoz legalább 4 csésze kell. Más koffein források is ismertek, ilyen a tea (40-60mg/csésze) és a kóla is. Hogy pontosan hogyan fejti ki teljesítménynövelő hatását - ezt egyenlőre még nem tudjuk.
Ismert hatásai:
- stimulálja a központi idegrendszert
- növeli a szabad zsírsav felszabadulást a zsírszövetből
- vízhajtó hatású.
A mennyiséget körültekintően kell megválasztani. Bár hihetetlenül növeli a teljesítményt - akár 40-50 %-al! - de ehhez egy 80 kg-os embernek kb. 6 csésze erős kávét, vagy 12 doboz kólát kell meginnia. Képzeljük csak ezt el, például sziklamászás esetén! Szép az esély arra, hogy szabályosan "leremegünk" a fogásokról. Fontos a vízhajtó hatás is, kellő mennyiségű vizet kell inni a koffein mellé, mivel elősegíti a vízhiányt - ami sajnos erősen csökkenti a teljesítményt. Még egy figyelmeztetés: magas vérnyomású emberek esetén a koffein a sport közben veszélyes vérnyomáskiugrásokat okozhat!


a rovat további friss hírei
  Kati 2006-10-18 17:36:11
Sziklamászók ujjsérülései I.
Hogyan kerüljük el és kezeljük a sérüléseket?
  Tila 2004-11-01 16:02:44
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (2.)
A kreatint minden alkalommal szénhidráttal kell bevenni, mivel a kreatint az izmokba az inzulin nevő hormon juttatja be. Hogy is néz ki a kúra?
  Tila 2004-10-03 21:33:07
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (1.)
A kreatin monohidrát az egyik leghatásosabb étrendkiegészítő a sportolók számára. Azonban mi is a kreatin és milyen hatást érhetünk el vele?
  Kati 2004-06-21 15:40:55
Dohányzás :-( és sport
A legnehezebb téma ami létezik. Még a kábitószerekről is könyebb volna írni, de én nem hátrálok meg a nehéz feladatok elől!
  Kati 2004-06-02 23:28:51
Mennyire veszélyesek a hegyek valójában?
Az alábbiakban található néhány számadat és más, megfontolást érdemlő statisztika – amikor azt kérdezik miért vágsz bele egy ilyen öngyilkos vállalkozásba!
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.