Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> életmód >> hírek

Dohányzás :-( és sport
  Kati 2004-06-21 15:40:55

A legnehezebb téma ami létezik. Még a kábitószerekről is könyebb volna írni, de én nem hátrálok meg a nehéz feladatok elől!
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet A cikk létrejöttében sokat köszönhetek családomnak, akik mindig mellettem állnak - természetesen valamennyien égő cigarettával a kezükben.

Kezdjük a dolgot egy személyes jellegű bevezetővel - ez mindig családiasabbá teszi a hangulatot és növeli a leütésszámot. Az igen távoli múltban, mint orvostanhallgató nagy benyomást tett rám a mellkassebészeti gyakorlat. A betegek jelentős része tüdőrák miatt feküdt az osztályon, szinte kizárólag dohányosok. Egy nap kedves nénikét vettem észre a kettes ágyon - abból a régi nagymama típusból - tuti biztos volt, hogy életében nem vett a kezébe cigarettát, már így első ránézésre is. Ez így is volt. Csak a férje dohányzott 30 éven keresztül.
Aztán ott az érsebészet. Gyönyörű! 8 órát állni egy műtőasztal mellett, asszisztálni, miközben az érsebész láthatatlan vékonyságú fonalakkal olyan ereken dolgozik, amikben több a mész, mint egy építőanyag áruházban. Majd ha az érműtét már nem segít, mint kezdő sebész, "fantasztikus érzés" az amputáció nevű műtétet nagykereskedelmi mennyiségben gyakorolni!
Érdekes, milyen kevés tudoányos publikációt lehet találni a dohányzás ártalmairól. Főként, ha a sporttal összefüggésben keressük. Kitartó munkám révén (abbahagytam a Diablo-t több napra!!!) mégis sikerült megtalálnom néhány tanulmányt…
Bizonyára igen meglepő adat! A dohányzók egyértelműen kisebb sportteljesítményre képesek - már kamaszkorban is (pedig ők életkoruknál fogva nem rendelkezhetnek nagy dohányzó múlttal). A tüdő és ezzel összefüggésben a szív munkavégző képessége kisebb. És itt van a szénmonoxid (CO) is! Ugyanis a dohányosok vérében a vörösvérsejt (azon belül is a hemoglobin) felveszi a szénmonoxidot - amit ugye a cigaretta füstje juttat el a tüdőbe. Az így létrejött szénmonoxid-hemoglobin (mit csináljak ha ez a neve?!) - már nem képes oxigént (O2) felvenni. Persze mondhatjuk, hogy a levegő oxigén tartalmához képes ez a kis szénmonoxid elhanyagolható - csak a hemoglobin affinitása 210-szer nagyobb a szénmonoxidhoz, mint az oxigénhez, ráadásul a szénmonoxid csak nagyon lassan szabadul fel a hemoglobinból. Lehet, hogy első olvasásra kissé bonyolultnak tűnik, de átgondolva logikus, hogy a dohányosok oxigén felvevő kapacitása kisebb, főként az aerob jellegű munkateljesítményük csökken.
Rossz hír a nem dohányzók számára, hogy úgy tűnik ezek a hatások a passzív dohányzókra is igazak.

Kedves dohányzó olvasó! Ha tehát nem vagy elégedett a teljesítményeddel- fontold meg nincs-e szükséged egy kis plusz oxigénre! Ha pedig fantasztikus sportoló vagy már így is - képzeld csak el mire lennél képes a bagó nélkül!


a rovat további friss hírei
  Kati 2006-10-18 17:36:11
Sziklamászók ujjsérülései I.
Hogyan kerüljük el és kezeljük a sérüléseket?
  Tila 2004-11-01 16:02:44
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (2.)
A kreatint minden alkalommal szénhidráttal kell bevenni, mivel a kreatint az izmokba az inzulin nevő hormon juttatja be. Hogy is néz ki a kúra?
  Tila 2004-10-03 21:33:07
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (1.)
A kreatin monohidrát az egyik leghatásosabb étrendkiegészítő a sportolók számára. Azonban mi is a kreatin és milyen hatást érhetünk el vele?
  Kati 2004-06-02 23:28:51
Mennyire veszélyesek a hegyek valójában?
Az alábbiakban található néhány számadat és más, megfontolást érdemlő statisztika – amikor azt kérdezik miért vágsz bele egy ilyen öngyilkos vállalkozásba!
  Bénosz 2004-04-25 10:27:45
Ismerkedjünk meg a masszázs rejtelmeivel
Túlhajszolt, megfáradt testünknek, sportban edzett izomzatunknak kijár néha egy kis kényeztetés. Mindannyian ismerjük, mégsem tudjuk pontosan, mire jó a masszázs.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.