Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Hegymászófilmek
Megfelelő biztosítási technika
Erdélyi mászóhelyek
zsombói abc
Biztonságos nittelés
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> életmód >> hírek

Ismerkedjünk meg a masszázs rejtelmeivel
  Bénosz 2004-04-25 10:27:45

Túlhajszolt, megfáradt testünknek, sportban edzett izomzatunknak kijár néha egy kis kényeztetés. Mindannyian ismerjük, mégsem tudjuk pontosan, mire jó a masszázs.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Sokan hallottatok már a masszázsról, de nem biztos, hogy mindenki tudja tulajdonképpen mire is alkalmazható. Ez a rövid kis írás a teljesség igénye nélkül szeretne betekintést nyújtani a masszázs rejtelmes világába.

A masszázs a test felületén meghatározott fogásokkal és kezelési céllal alkalmazott mechanikai inger, amelyre kialakuló szervezeti reakció a fizikális válasz. Rendszertanilag a természeti, elsősorban a fizikai energiát felhasználó terápiák csoportjába tartozik, s ezzel a fizioterápia szerves részét képezi. A masszázs ingerei közvetlenül, mechanikai úton és közvetetten az idegrendszer útján hatnak a szervezetünkre. Ezúton befolyásolható a belső szervek funkcionális működése, valamint a szövetek, bőr, kötőszövet, izomszövet állapota. Terápiás hatása alapján fontos szerepet játszik a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban.

Masszázsformák:

· Gyógymasszázs. Terápiás céllal alkalmazott kezelő eljárás.

· Klasszikus svéd masszázs. Helyi hatású terápia, ami közvetlenül, lokálisan hat a szövetekre, mindig a kezelés területén. (Tulajdonképpen hatásmechanizmus szempontjából ide tartozik a thai masszázs is, csak az a gerinc mobilizálását veszi célba.)


· Reflex zóna, kötőszöveti masszázs, Közvetett úton, reflexesen az idegrendszeren keresztül fejti ki hatását. A terápiás hatás nem ott jön létre, ahol kezelünk, hanem távolabb fekvő szervekben és szövetekben. (Hatásmechanizmus szempontjából ide tartozik a shiatsu, akupresszúra, akupunktúra.)

· Sport masszázs. Sportteljesítmények fokozására, az izom anyagcserjének növelésére alkalmazott masszázsforma.


A masszázs döntően az izomzatban kialakult görcsös állapotok megszüntetésére javasolható. Ezek az állapotok kialakulhatnak idegi stressztől (ideg becsípődés, ébredés utáni merev nyak), testtartási hibákból (háti, nyaki fájdalmak) és erőltetett sportmozgások (húzódás, izomláz) miatt. A kezeletlen területeken idülté vált fájdalmas izomcsomók alakulnak ki. A kiváltó ok függvényében 8-10 kezeléssel heti 2-3 alkalommal hatásos eredményt lehet elérni.

Információ:
László Bence (masszőr)
Mobil: 06-20-993-1295


a rovat további friss hírei
  Kati 2006-10-18 17:36:11
Sziklamászók ujjsérülései I.
Hogyan kerüljük el és kezeljük a sérüléseket?
  Tila 2004-11-01 16:02:44
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (2.)
A kreatint minden alkalommal szénhidráttal kell bevenni, mivel a kreatint az izmokba az inzulin nevő hormon juttatja be. Hogy is néz ki a kúra?
  Tila 2004-10-03 21:33:07
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (1.)
A kreatin monohidrát az egyik leghatásosabb étrendkiegészítő a sportolók számára. Azonban mi is a kreatin és milyen hatást érhetünk el vele?
  Kati 2004-06-21 15:40:55
Dohányzás :-( és sport
A legnehezebb téma ami létezik. Még a kábitószerekről is könyebb volna írni, de én nem hátrálok meg a nehéz feladatok elől!
  Kati 2004-06-02 23:28:51
Mennyire veszélyesek a hegyek valójában?
Az alábbiakban található néhány számadat és más, megfontolást érdemlő statisztika – amikor azt kérdezik miért vágsz bele egy ilyen öngyilkos vállalkozásba!
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.