Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> életmód >> hírek

Hosszú utazás alatt kialakuló vénás trombózis
  Kati 2004-02-25 20:40:38

Íme egy újabb ok az ismeretlen vírusok és ismert terroristák után, ami a hosszú (8 óránál tovább tartó) utak ellen szól…
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Valószínűleg nem írtam volna erről a betegségről, de egy kiválóan mászó, tudomásunk szerint teljesen egészséges fiatal barátom két alkalommal is találkozott vele. Mit ne mondjak fantasztikus érzés lehet véralvadás gátlókat szedni éveken keresztül.

Mivel ez egy életmód, azon belül is egészségügyi cikk, kellően tudományosra fordítjuk a stílust:
az alsó végtag (gyengébbek kedvéért lábfej+lábszár+comb) vérét a vénák (visszerek) vezetik el a szív felé - két rendszerben. A felületes rendszer eddigi tudomásunk szerint - elsősorban a bőr alatti visszér tágulatok kialakulásával járul hozzá életünkhöz - így nekik köszönhetjük a viszérműtétek gyönyöreit. A mélyvénás rendszer végzi a igazi munkát - elszállítja a vér jelentős részét.

Ha a mélyvénákban vérrög (trombus) alakul ki, ez nagyon komoly gondot okoz. Mivel a vér torlódik, pangás jön létre, ez jelentős egészségkárosodást, kórházi kezelést és véralvadás gátló gyógyszereket igényel önmagában is. Ha pedig a vérrögből leszakad egy darab - az sajnos a tüdő ereiben köt ki. Ez az embólia. Erről a betegségről nem is mondanék többet…
Az irodalmi adatok szerint (minden valamirevaló tudományos cikk legalább tíz helyen hivatkozik az irodalmi adatokra) a hosszan tartó utak után gyakrabban jelentkezik mélyvénás trombózis (általában 1-3 nappal később). Hogy mennyire gyakran azt nehéz meghatározni (0-10%), azonban logikusan gondolkozva is a vérrög kialakulásának egyik oka lehet egy 5-8 óránál tovább tartó út, hiszen:

- a sokáig tartó ülő helyzet összehajlítva tartja a térd alatt és a lágyékhajlatban futó fő vénát
- ebben az ülő helyzetben ritkán mozgatjuk az alsó végtagot, az izmok nem segíthetnek a vénák "pumpálásával" - a vér elszállításának gyorsításával (amit egyéb helyzetben megtesznek)
- gyakran nem iszunk elég folyadékot (hiszen akkor megint meg kellene állni egy WC-nél), ami sűrűbbé teszi a vérünket

Persze egy egészséges, fiatal felnőttnek még így is kicsi az esélye egy ilyen megbetegedésre, de nevezzük a hosszú utat "rizikófaktornak". Nem fog ártani, ha megelőzésként időnként abbahagyja az ülő helyzetet és mondjuk körbeugrálja néhányszor a kocsit (edzetlenebbek számára a gyakorlat elött álljunk meg a járművel). A kellő mennyiségű folyadékfogyasztás meg nem olyan nagy dolog.
Ha valaki még más trombózis rizikófaktorral is rendelkezik, nem árt átgondolni az utat (pl: többszöri megállás), esetleg erre a célra kialakított rugalmas harisnyát, szükség esetén gyógyszert használni.

Rizikófaktor például:

- előző mélyvénás trombózis
- szívbetegség
- jelentősebb túlsúly
- terhesség
- fogamzásgátlót szedő dohányzó nő (erről a nőgyógyászok másként vélekednek…)
- nagyobb alsó végtagi sérülés
- stb.


a rovat további friss hírei
  Kati 2006-10-18 17:36:11
Sziklamászók ujjsérülései I.
Hogyan kerüljük el és kezeljük a sérüléseket?
  Tila 2004-11-01 16:02:44
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (2.)
A kreatint minden alkalommal szénhidráttal kell bevenni, mivel a kreatint az izmokba az inzulin nevő hormon juttatja be. Hogy is néz ki a kúra?
  Tila 2004-10-03 21:33:07
Kreatin–napjaink csodaszere és a mászás (1.)
A kreatin monohidrát az egyik leghatásosabb étrendkiegészítő a sportolók számára. Azonban mi is a kreatin és milyen hatást érhetünk el vele?
  Kati 2004-06-21 15:40:55
Dohányzás :-( és sport
A legnehezebb téma ami létezik. Még a kábitószerekről is könyebb volna írni, de én nem hátrálok meg a nehéz feladatok elől!
  Kati 2004-06-02 23:28:51
Mennyire veszélyesek a hegyek valójában?
Az alábbiakban található néhány számadat és más, megfontolást érdemlő statisztika – amikor azt kérdezik miért vágsz bele egy ilyen öngyilkos vállalkozásba!
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.