Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> útleírás >> expedíció

Táborépítés és akklimatizáció - Cho Oyu
  David 2004-09-13 19:06:13

A Cho Oyu Expedíció az előretolt táborok kiépítésével és az akklimatizációval tölti napjait, a csapattagok most szoktatják a szervezetüket a magassághoz, miközben fel-le másznak a táborhelyek között.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Klein Dávid beszámolója az elmúlt néhány napról:

Szeptember 10.
Bőséges reggeli után, 9 óra felé elindultam fel az alaptáborból. Az idő rossz, de nem katasztrofális. Szemerkélő hó, és vastag ködréteg. Ideális arra, hogy a szervezetemet hozzászoktassam az első két táborhoz.
Nagyon lassan, gondosan felballagok az egyes tábor alatt kialakított gleccsertó táborig, ennek magassága 6000 méter. De nem akarok öltözködéssel vacakolni, ezért 2-3 perc után már fordulok is, és egy óra alatt leszaladok az alaptáborba. A tervek szerint holnap Joby-val, egy amerikai sráccal felköltözöm az egyes táborba, 6400 méterre.

Szeptember 12.
Ma költöztünk fel 6400 méterre, az első előretolt táborba. Enyhe fejfájást okozott a magasság, de egy kis pihenés, némi különleges cigi és zene segítségével hamarosan jobban lettünk. A fogam és a bokám már teljesen rendben van, ami csak tovább fokozza a harci kedvemet.
Holnapig itt maradunk, szokjuk a magasságot. Most napokig ezt a fel-le mászást fogjuk folytatni, hogy a szervezetünk könnyebben akklimatizálódhasson a különböző magasságokhoz. Kisebb csoportokban, ketten-hárman másznak együtt a csapat tagjai.

Szeptember 13.
Reggel 8-kor indultunk el a kettes előretolt tábor felé Joby-val, és délután egyre értünk fel 7100 méterre. Erős szédülés fogott el minket, ezért csak negyed órát maradtunk fent, amúgy sincs fent semmilyen felszerelésünk – ez így pont jó volt arra, hogy a szervezetünknek megmutassuk ezt a magasságot. Lefelé gyorsabban haladtunk, hiszen felfelé mászás közben időnként meg kell állnunk pihenni – így négy órára már vissza is értünk az egyes táborba. Nagyon fáradt vagyok, de nagyon boldog!
Holnap fel is költözünk majd a kettes táborba, és lehet, hogy holnapután megpróbálkozunk a csúcstámadással!
Most Joby-val lakom egy sátorban, aki egy jó kedélyű, nagyon jó humorú srác, sokat beszélgetünk egymással – ő már Mount Everestet is megmászta. Azt mondja, az időjárástól függ leginkább, hogy holnapután megtámadjuk-e a csúcsot.
Időnként szállingózik a hó, most erős szél lebegteti a sátor oldalát, remélem, nem romlik az idő, jó lenne mielőbb feljutni a csúcsra!

A Cho Oyu Expedíció hivatalos honlapja


a rovat további friss hírei
  David 2005-04-28 01:36:24
Everest – akklimatizáció és gyomorrontás
Klein Dávid április 22-én már az Everest a 2-es táborában volt, de onnan vissza kellett fordulnia az Alaptáborba, mert gyomorrontása lett. Csütörtöktől újra mászik.
  David 2005-04-15 14:14:44
Első hét felfelé az Everesten – Everest 2005
Klein Dávid ma, április 15-én elérte az Everest alaptáborát, találkozott az expedíció többi tagjával, akik már 2 napja ott vannak. Egy hete indult neki Katmanduból, és most 5300 méteren táborozik.
  David 2004-10-09 20:08:30
Klein Dávid hazaérkezett a Cho Oyuról
Dávid töretlen jókedvvel tért haza csütörtökön a Cho Oyu Expedícióról. Hazaútja nem volt zökkenőmentes, mert háromszor is át kellett szállnia, és két csomagja is eltűnt út közben.
  David 2004-09-27 16:39:21
A csúcstámadás napjai a Cho Oyu-n
Klein Dávid beszámolója az elmúlt napokról – a csúcstámadásról – a Cho Oyu-n.
  David 2004-09-25 04:25:49
VÉGRE A CSÚCSON!
Klein Dávid szeptember 25-én, szombaton, hajnali 3 óra 56 perckor meghódította a Cho Oyu csúcsát - 8201 méterről csodálta a világot!
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.