Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> útleírás >> expedíció

A Cho Oyu Expedíció elérte a hegyeket
  David 2004-09-01 00:13:05

Első nap a hegyekben
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Hajnali hatkor keltünk. Elégedetten nyugtáztam, hogy hét óra húsz percre elkészültek a rántottáink. Itt lassan kószálnak, bóklásznak a percek. Öt perccel a rántotta elfogyasztása után megkezdődött a kínai határ átlépésének bonyolult procedúrája. Öt különböző hivatal ellenőrizte útleveleinket, engedélyeinket, vízumainkat, csomagjainkat és testhőmérsékletünket!

Az utolsó nepáli falu, Kodari kb. 1800 méteren fekszik. Innen a Barátság-híd rémisztő beton szerkezetén átkelve lépünk be a Kína és Tibet között fekvő senki földjére. Egy sebes folyású folyó mélyen bemetszett medrének bal partján meredeken kanyarog felfelé, a tibeti fennsík irányába az út. A völgyben megül a pára, a meredek sziklafalakról őserdőt idéző buja növényzet lóg. Fél órán belül elérjük Zangmut, ahol hivatalosan (és nem kevésbé bonyolult procedúra keretében) belépünk Kínába.

Többször jártam már erre, de Zangmut még mindig csak a Csillagok Háborújából ismert Mos Eisley űrkikötőhöz tudom hasonlítani. Csak itt nincs dzseszzongorázó kék elefánt. A káosz, kosz, nyomor leírhatatlan.

Dél körül, jó minőségű földúton, terepjárókkal érkezünk meg Nyalamba. Nagyjából 3800 méteren vagyunk. Szervezetünknek hozzá kell szoknia ehhez az új magassághoz, így ma már nem megyünk tovább. Alszom egy keveset, zenét hallgatok, ismerkedem a csapat tagjaival. Később együtt elmegyünk egy rövid akklimatizációs sétára. Borongós gondolataim támadnak: a sérült bokám fájdalmasan jelez. Természetesen a magasságot is érzem, enyhe émelygés, fejfájás formájában jelentkezik.

Klein Dávid, 2004. 08. 31.


a rovat további friss hírei
  David 2005-04-28 01:36:24
Everest – akklimatizáció és gyomorrontás
Klein Dávid április 22-én már az Everest a 2-es táborában volt, de onnan vissza kellett fordulnia az Alaptáborba, mert gyomorrontása lett. Csütörtöktől újra mászik.
  David 2005-04-15 14:14:44
Első hét felfelé az Everesten – Everest 2005
Klein Dávid ma, április 15-én elérte az Everest alaptáborát, találkozott az expedíció többi tagjával, akik már 2 napja ott vannak. Egy hete indult neki Katmanduból, és most 5300 méteren táborozik.
  David 2004-10-09 20:08:30
Klein Dávid hazaérkezett a Cho Oyuról
Dávid töretlen jókedvvel tért haza csütörtökön a Cho Oyu Expedícióról. Hazaútja nem volt zökkenőmentes, mert háromszor is át kellett szállnia, és két csomagja is eltűnt út közben.
  David 2004-09-27 16:39:21
A csúcstámadás napjai a Cho Oyu-n
Klein Dávid beszámolója az elmúlt napokról – a csúcstámadásról – a Cho Oyu-n.
  David 2004-09-25 04:25:49
VÉGRE A CSÚCSON!
Klein Dávid szeptember 25-én, szombaton, hajnali 3 óra 56 perckor meghódította a Cho Oyu csúcsát - 8201 méterről csodálta a világot!
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.