Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> interjú >> női

Interjú a Gasherbrum II.Expedíció női résztvevőivel 3.
  maunaloa 2003-07-07 12:50:20

Ugyan Anita:egy nő, akinek utazás az élete.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet A Gasherbrum II.expedíció egyik bátor női résztvevője Ugyan Anita, aki a civil életben fitness edzőként tevékenykedik, és részt vett a Broad Peak, a Milleniumi Mount Everest expedíciókon, 7800 méteres magassági csúcsával ő a női csúcstartó az expedícióban.

M.:Hogyan edzettél az expedícióra?
U.A.:Cardio edzésekkel, mint futás, úszás, kerékpár. Ezeket rendszeresen csinálom, emellett erősítettem, illetve amikor alkalom adódott másztam. Majdnem két hete jöttünk vissza Lacival (Mécs László) Equadorból, ott 5000 méterig mentünk fel.
M.:Ez már egy elő-akklimatizációt is jelent számotokra?
U.A.:Sajnos, addig nem marad meg az akklimatizáció hatása, de edzésnek jó volt, jólesett.
M.:Mit vársz a hegytől, milyen előfeltételezésekkel mész ki?
U.A.:Remélhetőleg technikailag nem lesz annyira nehéz, de a körülmények, az időjárás változhatnak - remélem, ideálisak lesznek.
M.:Milyen a fizikai állapotod?
U.A.:Amit tudtam, megtettem, hogy minél jobb legyen, de hiába vagyok fitt, ha ott valamilyen betegséget,fertőzést összeszedek, az keresztülhúzhatja a számításaimat.
M.:Életed során mi volt eddigi legnagyobb megpróbáltatásod?
U.A.: Mind fizikailag, mind mentálisan a nagyobb expedíciók voltak a legmegerőltetőbbek. Igazán a végére jött ki mindig a terhelés hatása, és rendszerint az időjárás hirtelen megváltozása okozta ezeket a próbatételeket.
M.:Van benned félelem?
U.A.:Most nincs, inkább erővel és lelkesedéssel vagyok tele, szerintem csak az adott helyzetben alakul ki a félelem. Fontos, hogy minden helyzetre fel legyen készülve az ember, a legextrémebbekre is. A mentális, illetve a fizikai igénybevétel rendszerint nálam fele-fele arányban jelentkezik, az viszont nagyon fontos nekem, hogy a vészhelyzetek, nehézségek ne egyedül érjenek, hanem valakivel legyek. Ha egyedül érik az embert, akkor sokkal nagyobb megpróbáltatást jelentenek.
M.:Mit vársz attól a helyzettől, hogy Lacival (Mécs László) leszel párban és nem Júliával (Nedeczky Júlia), mint a korábbi expedíciókon?
U.A.:Szerintem azért lehet jó, hogy fiúkkal vagyunk, mert nagyobb húzóerőt jelentenek, erősebbek, gyorsabban mennek. Lehet, hogy kevésbé lesz megértő, de ez nagyobb bíztatóerőt is jelenthet. Júliával persze sokkal jobban tudjuk, hogy a problémák hogyan érintenek minket, de remélem, a hegyen nem fogunk egymástól annyira eltávolodni, esetleg az alaptáborban, vagy a táborban tudjuk majd egymást bíztatni.
M.:Mi az amit itthagysz?
U.A.:Erre most nem igazán gondolok, inkább az van előttem, hogy mi hív. Amúgy is egy utazgatás az életem, nagyon szeretek utazni, az elindulás az mindig nagyon jó. A munkámban is szabadon gazdálkodom az időmmel, rajtam múlik, mikor folytatom. Vannak bizonyos dolgok, amiket föl kell adni emiatt, de most még nem gondolok a hazajövetel utáni időkre.


a rovat további friss hírei
  Feri 2010-10-28 18:00:35
Leo Holding szabadon mászta a The Prophetet az El Capitanon
A brit mászó, Leo Holding a The Prophet megmászásával szaporította a szabadon mászásokat az El Capitanon, Yosemitben A mászó közel 10 éves éves project végére tett pontot azzal, hogy elsőként mászta szabadon az utat.
  Kati 2004-10-17 17:12:48
Interjú Klein Dáviddal
Klein Dávid 2004 szeptember 25-én mászta meg a 8201 méter magas Cho Oyu csúcsot. A sajtótájékoztatóját követően készül ez az e-mail interjú.
  David 2004-09-13 19:02:09
Interjú útközben - Cho Oyu Expedíció
A Cho Oyu Expedíció jelenleg az előretolt táborok kiépítésével tölti napjait. Klein Dáviddal, a csapat magyar hegymászójával beszélgettünk csapatról, az expedícióról, az élményeiről.
  maunaloa 2004-09-02 18:26:49
Cho Oyu Expedíció
Interjú Klein Dáviddal Cho Oyu-ra indulása előtt
  gabi 2004-01-20 10:53:34
A hegy sohasem hibás – interjú Szendrő Szabolccsal
Létezik olyan, hogy „van mire szerénynek lenni”? Aki eddig kételkedett benne, annak ajánlom az alábbi interjút.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.