Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> interjú >> expedíció

Interjú Klein Dáviddal
  Kati 2004-10-17 17:12:48

Klein Dávid 2004 szeptember 25-én mászta meg a 8201 méter magas Cho Oyu csúcsot. A sajtótájékoztatóját követően készül ez az e-mail interjú.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Hogy van a bokád, szemed jelenleg?

A bokám még érzékeny, bár a műanyag merevítőt már túrázáshoz sem kell hordanom. Az orvosok azt mondták, indulás előtt, hogy a gyógyulási idő "hetekben mérhető"... nyilván néhány hét pihenésre és nem két hónap expedíciózásra gondoltak.

A szememben néhány ér elpattant. Ez egy jellemző probléma: az emberi test úgy lett megkonstruálva, hogy egy atmoszféra nyomás mellett működjön. Odafenn - a ritka levegő miatt - csak egyharmad atmoszféra ellennyomást kap a szervezet kívülről. Az első csúcstámadás során Joby-val rendkívül "agresszíven" törtünk előre. Már az alaptáborba érkezéstől számított kilencedik napon a csúcsot ostromoltuk és úgy öt méter híján egy szintbe jutottunk vele. Nagyon kimerítettük, megterheltük magunkat aznap. Rögzített kötelek nem voltak, mély hóban kellett "felásnunk" magunkat, egy elég meredek, egyenes útvonalon. Én a kettes táborban töltöttem a kísérletet követő éjszakát. Nem jutottam elég folyadékhoz. A szememben az erek elpattanása valószínűleg a hirtelen emelkedés, a rendkívüli megterhelés és a kiszáradás (sűrűbb vér) következménye. Az így az üvegtestbe jutó vér ilyenkor akadályozza bizonyos területeken a látást. Sajnos az én sérülésem az azóta eltelt idő alatt elkezdett varosodni, így nem garantált, hogy a bal szemem ugyanolyan "sasszem" lesz, mint a jobb. De összességében jól látok, nem zavar a sportban. A jövőben erre is oda kell majd figyelnem - az évek múlásával kopik a testem, úgy tűnik...

Hogyan alakul most az életed itthon? Mi hiányzott, amíg kint voltál?

Azt kell, hogy mondjam, nem sok minden hiányzott az itthoni életemből. Szeretem Magyarországot, Budapestet, Európát, de rendszerint úgy érzem magam idehaza, mintha egy kellemes délutáni szunyókálás lenne az életem. Dolgozgatok, barátokkal találkozom, egyetemre járok (bár ezt nem viszem túlzásba), bulizom... - jól érzem magam, de tudom, hogy akkor vagyok igazán saját életem, létezésem középpontjában, amikor meg kell fejtenem a fölöttem magasodó sziklafal rejtvényét, amikor éjjel egy órakor dideregve kilépek a sátorból hétezer méter felett, amikor fejfájósan fekszem az alaptáborban és várom, hogy hasson már a Quarelin, amikor egy dzsip ponyvázatlan platóján zötyögök valahol Pakisztánban, vagy mezítlábasan csavargok hónapokig Indiában. De ne érts félre: jók ezek a "délutáni szunyókálások", feltöltődöm, kiélvezem azt a néhány dolgot, ami tényleg hiányzik odakint (a családom, barátok, jó borok, stb.), gyógyítgatom, erősítem a testem (amivel odakint gyakran mostohán bánok) és tervezgetem a következő kalandot.

Hogy bírod elviselni a sajtótájékoztatón elhangzott agresszív, nem odaillő és teljes mértékben amatőr kérdéseket?

Egy jó kérdés, vagy beszélgetés a kapcsolatteremtés örömét adja. Egy rossz kérdés azonban nem okoz bosszúságot, vagy szomorúságot. Az teremt velem kapcsolatot, aki akar, az szid, aki akar. Sose voltam ideges természetű.

Persze néha fárasztó dolog elmagyarázni minden riporternek, szomszédnak vagy érdeklődő XY-nak, hogy "ki viszi fel a kötelet", de amíg jóindulattal kérdezik, szívesen vállalom a feladatot. Érzem, hogy az emberek azért érdeklődnek, mert izgatja őket a megsejtett kaland, talán egy kicsit büszkék is a "mi sportolóinkra".

Ha rosszindulattal kérdeznek - gondolom, erre gondoltál -, meghajolok, és odébb sétálok. Hagyom, fortyogjanak, morgolódjanak amennyi nekik tetszik, amennyi fortyogásra, morgolódásra érzésük szerint szükségük van - nélkülem.

Mennyire fontos számodra a net? Mire használod elsősorban?

Újhullámos imázsom ellenére nem vagyok "kütyübolond". A Net-et azonban megszerettem. Mostanra az utazók, Ázsia-csavargók gyengéje lett ez az "eszköz". Az e-mail-jeimet mindig megnézem, ha nagyvárosba érek. A honlapokat, fórumokat is szeretem. A Cho Oyu ürügyén életre hívott www.expeditions.hu szándékom szerint egy magyar expedíciós adatbázis lesz, ahol az érdeklődők nyomon követhetik a folyamatban lévő vagy tervezett magyar expedíciókat, valamint áttekinthetik expedíciós történelmünket.

Ismert szenvedélyem a mászáson, utazáson kívül az írás. Sajnos mára már ez is jobban megy számítógépen. Alkotásaimat szeretem megosztani barátaimmal. Erre is e-mail-t használok. Egy-egy projekt összeállításában gyakran több nemzet lányai, fiai vesznek részt a planéta több kontinensén. Nem tudnám elképzelni egy-egy ilyen vállalkozás megszervezését a Net nélkül.

Melyek a legközelebbi terveid? Milyen expedíciókat tervezel?

Egész konkrét terveim nincsenek, vannak azonban elképzeléseim, álmaim és befejezetlen projektjeim. Először szeretnék "körbeszimatolni" hazai expedíciós mászó berkekben: ki mire készül, miről álmodozik. Aprócska klub ez, idehaza. Ha van valami izgalmas, szívesen betársulok. Ha nincs, úgy szeretnék visszamenni Alaszkába, hogy befejezzem a téli Denali mászásom, majd - egy Indiai látogatás után - jó lenne újból nekivágni a Gasherbrum I és a Broad Peak csúcsának. Vannak kulturális - tudományos jellegű filmes
elképzeléseim is ÉNY Pakisztánban. A 2006-os évben jó lenne visszamenni életem álmához, az általam eddig látott leggyönyörűbb fal virágokkal telehintett alaptáborába, az Everest Kangshung-falához. De persze majd meglátjuk, mi sikerül, mit kotyvaszt számomra mindezekből az élet.


A sajtótájékoztatón elmondtad, hogy jó barátságba kerültél az amerikai
Joby-val. Vele milyen közös terveitek vannak?


Valóban. Valójában nem kötök könnyen komoly barátságot. Most mégis így alakult. Joby-val nagyon egy hullámhosszon vagyunk. A fent leírt terveim mindegyikében el tudnám képzelni őt.

Láthatóan keleti stílusban öltözködtél induláskor és érkezéskor, illetve a sajtótájékoztatón is. Ez az eseményeknek szólt, vagy a hétköznapjaidon is jellemző rád?

Szeretem Ázsiát. Ha biztosan tudnám, kik ők, azt mondanám, hippi vagyok. Régen a tiritarka, zajos, színes, fura-bizarr Ázsiát szerettem. Mára (tizenharmadik ázsiai látogatásom tudhatom magam mögött) ez a szeretet elmélyült, átalakult. Nem kötődöm már a kontinens külső megnyilvánulásaihoz, de fontos, "csúnya" szóval élve spirituális, élményeim jelentős része valamilyen módon kapcsolódik ehhez a régióhoz. A ruhákat megszoktam, megszerettem. De talán pont az ottani kultúra megértése segített hozzá ahhoz a perspektívához, ami teljesebbé tette bennem az európai irodalom, műveltség értékeinek megbecsülését. Régi szenvedélyemnek hódolva az egyetemen nyugati filozófiát tanulok.


a rovat további friss hírei
  Feri 2010-10-28 18:00:35
Leo Holding szabadon mászta a The Prophetet az El Capitanon
A brit mászó, Leo Holding a The Prophet megmászásával szaporította a szabadon mászásokat az El Capitanon, Yosemitben A mászó közel 10 éves éves project végére tett pontot azzal, hogy elsőként mászta szabadon az utat.
  David 2004-09-13 19:02:09
Interjú útközben - Cho Oyu Expedíció
A Cho Oyu Expedíció jelenleg az előretolt táborok kiépítésével tölti napjait. Klein Dáviddal, a csapat magyar hegymászójával beszélgettünk csapatról, az expedícióról, az élményeiről.
  maunaloa 2004-09-02 18:26:49
Cho Oyu Expedíció
Interjú Klein Dáviddal Cho Oyu-ra indulása előtt
  gabi 2004-01-20 10:53:34
A hegy sohasem hibás – interjú Szendrő Szabolccsal
Létezik olyan, hogy „van mire szerénynek lenni”? Aki eddig kételkedett benne, annak ajánlom az alábbi interjút.
  Kati 2004-01-11 21:55:08
Angela Eiter
Új csillag született a nemzetközi versenymászásban. Egy fiatal osztrák lány, a 2003-as Világkupa női nehézségi mászás kategóriában a 3. helyezett. Interjú Angela Eiterrel.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.