Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> interjú >> női

Interjú a Gasherbrum II.expedíció női résztvevőivel 1.
  maunaloa 2003-07-03 21:26:39

Kevés nő álmodozott kislánykorában arról, hogy egy szép napon majd fenn áll a világ legmagasabb hegycsúcsán. Nedeczky Júlia azonban más, mint a többiek...
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Az Gasherbrum II. expedíció 13 fővel indult útnak június 3-án. A 13 fős csapatból négyen nők, akiket egy-egy férfi mászó mellé osztottak be párnak. Az expedíció egyik célja, hogy magyar nőt szeretnének a bűvös nyolcezres magasság fölé juttatni.

Indulás előtt három nappal sikerült beszélgetnem a lányokkal, elsőként álljon itt Nedeczky Júliával készített interjú, melyet másik három követ majd: Várkonyi Bea,Ugyan Anita,és Csollány Kati portréja.

Júlia 1997 óta jár vissza a Himalájába :részt vett a Mandani Parbat, a Kedar Dom, a Broad Peak, a Milleniumi Mount Everest expedíciókban, elért magassági csúcsa 7450m.
A civil életben pszichológia szakos egyetemi hallgató, emellett zenével is foglalkozik, klarinétozik. A hegyekbe kislánykora óta szerelmes...

M.:Milyen hegyi tapasztalatok vannak a hátad mögött?
N.J.:Mandani Parbat (6200 méter), Mont Blanc, Alpok-, Tátra- csúcsok, gerinctúrák, Broad Peak-en 7450 méterig jutottam, az Everest északi oldalán 7200 méterig.
M.:Milyennek képzeled ezt a hegyet?
N.J.:A mászást technikai részét illetően ez egy könnyű hegynek számít. Ami nehézség lehet, az az időjárás, továbbá nem szabad elfelejteni, hogy bármennyire is könnyebb hegynek számít, nyolcezres csúcsról van szó. 6000 méter fölött minden lépésért meg kell harcolni, minden tíz méter küzdelem. Akklimatizálódni kell, le kell küzdeni minden újabb lépcsőt. Felmenni-lemenni, hogy megfelelő legyen a a szervezet alkalmazkodása. A másik kritikus pont az egészség,
M.:Milyen edzéssel készültél erre az expedícióra?
N.J.:A legjobb edzésnek azt tartottam, hogy minél többet menjek ki hegyre, hegyi körülmények közé, így körülbelül kéthetente utaztam a Tátrába és az Alpokba. Emellett kerékpározom, sőt most ez lett a közlekedési eszközöm is. Előtte meg sokat futottam. Az utóbbi időben annyival lett nehezebb a dolgom, hogy utazás előtt még a vizsgáimat is le kell tennem.
M.:Mik a félelmeid az úttal kapcsolatban?
N.J.: Még bizonyos megoldatlan beszerzési kérdések aggasztanak, de végül is még egy egész hét van indulásig, és egy hét alatt a világot is meg lehet váltani. A kintléttel kapcsolatban főleg az időjárás lehet aggodalomra okot adó, valamint a magasság okozta szokásos egészségi problémák.
Nőként némi görcsöket illetően is vannak félelmeim, de más is lehet nagyon kényelmetlen, pl ha akut hasmenés tör rá az emberre egy meredek hólejtőn - miközben be van kötve a fix kötélbe sok japán között-, és a szemük láttára kell cselekedni.
M.:Milyen érzés, hogy ezúttal egy fiúval leszel párban és nem Anitával? (Ugyan Anita)
N.J.: Nagyon szerencsés ötletnek tartom. Nagyon jó mászópartner Anita, de ennek a felállásnak is megvan a nagy előnye. Egyrészt húzóerőt jelent, másrészt tudom hogy kevésbé leszek toleráns magammal szemben, mert Zsolt (Erőss Zsolt) kemény, és ezt tőlem is elvárja. És hátráltatni sem szeretném őt. Harmadrészt -remélhetőleg- békén hagynak a helyi szakácsok és serpák.
M.:Mi az,amit itthagysz,mi vár vissza?
N.J.:A szeretteim, a klarinétom, az iskola.
M.:Mit vársz az úttól?
N.J. Érzem, hogy stabil erőtartalékokkal rendelkezem. Az elmúlt félév megmutatta, hogy ha még azt is hiszem, elfogyott minden erőm, még akkor is van mit mozgósítani. És ez megnyugtató..A fáradtságtól és a hidegtől nem félek, ezt már megszoktuk. Régebben, emlékszem, még izgultam emiatt.
A mászást szívből várom, nagyon szeretném hogy sikerüljön. Lélekben természetesen már megmásztam és álltam a csúcson, most már csak ezt a puszta formalitás részét várom, hogy a gyakorlatban is véghez vigyem.
M.:A környezeted mennyire támogat ebben a célodban?
N.J.:A szüleim nagyon örülnek neki, irigykednek is, hogy mennyi szépet fogok látni. Majd sokat fényképezek. Biztos nehéz lesz nekik nélkülem, de majd rájuk uszítom a barátnőimet és tartják a kapcsolatot, osztoznak az új híreken.


a rovat további friss hírei
  Feri 2010-10-28 18:00:35
Leo Holding szabadon mászta a The Prophetet az El Capitanon
A brit mászó, Leo Holding a The Prophet megmászásával szaporította a szabadon mászásokat az El Capitanon, Yosemitben A mászó közel 10 éves éves project végére tett pontot azzal, hogy elsőként mászta szabadon az utat.
  Kati 2004-10-17 17:12:48
Interjú Klein Dáviddal
Klein Dávid 2004 szeptember 25-én mászta meg a 8201 méter magas Cho Oyu csúcsot. A sajtótájékoztatóját követően készül ez az e-mail interjú.
  David 2004-09-13 19:02:09
Interjú útközben - Cho Oyu Expedíció
A Cho Oyu Expedíció jelenleg az előretolt táborok kiépítésével tölti napjait. Klein Dáviddal, a csapat magyar hegymászójával beszélgettünk csapatról, az expedícióról, az élményeiről.
  maunaloa 2004-09-02 18:26:49
Cho Oyu Expedíció
Interjú Klein Dáviddal Cho Oyu-ra indulása előtt
  gabi 2004-01-20 10:53:34
A hegy sohasem hibás – interjú Szendrő Szabolccsal
Létezik olyan, hogy „van mire szerénynek lenni”? Aki eddig kételkedett benne, annak ajánlom az alábbi interjút.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.