Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Megfelelő biztosítási technika
Erdélyi mászóhelyek
zsombói abc
Biztonságos nittelés
felszerelések tesztje
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> expedíció

A Dreher 24 Everest Expedíció(2010) csapata az 1-es táborban
  David 2010-04-21 21:08:30

2010. április 18-án kora reggel a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) csapata elindult az Előretolt Alaptáborból (6400 m), hogy kiépítse az 1-es Tábort.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Várkonyi László sajnos gyomorpanaszokkal küzdött, és emiatt 1 órányi mászás után visszafordult. Klein Dávid 11 órakor érte el az 1-es Tábor helyét 7000 méteren. Kiásta a sátor helyét, deponálta a sátrat és a többi felszerelést egy zsákban, majd 13 órakor elindult lefelé, és 15 órára visszaért az Előretolt Alaptáborba, ahol a csapat jelenleg is tartózkodik.

A csapat további terveiről Klein Dávid azt írta:
"A további tervünk még bizonytalan: lehet, hogy Konyi holnap egyedül felmegy, felvisz egy sátrat az 1-es Táborba, majd lejön az Alaptáborba (én meg egyenesen az Alaptáborba megyek), de az is lehet, hogy holnap mindketten felmegyünk az 1-es Táborba, ott alszunk és holnap után (április 21-e) felállítjuk a 2-es Tábort, majd 22-én megyünk le az Alaptáborba."

Az Előretolt Alaptábortól az 1-es Táborig

Április 11. - A csapat elérte az Előretolt Alaptábort 6400 méteren! Két nap alatt értek fel ide az Alaptáborból (5200 m), az előző éjszakát az Átmeneti Táborban töltötték 5900 méteren.

Április 12. - A magasság-különbség okozta nehézségek (szédülés, fejfájás) ellenére a fiúk kiásták a sátraik helyét – csak így juthattak viszonylag vízszintes felülethez, majd nekiláttak a húzózsákok, hordók szétpakolásának, amivel estére végeztek.

Április 13. - Az éjjel kb. 10 cm hó esett az Előretolt Alaptáborban. Dávid korán elindult lefelé, és délutánra elérte az Alaptábort. Konyi pihent még egy kicsit, és indulás előtt kimentette az idő közben összedőlt konyhasátor alól a szakácsot és a segítőjét, így ő csak sötétedés után ért le 5200 méterre.

Április 14. - Reggelre az Alaptábort is 5 cm hó borította. A fiúk igyekeztek kipihenni az előző napi lejövetel fáradalmait, de arra ébredtek, hogy a konyhasátor felől kétségbeesett jajkiáltás hallatszott: elromlott az expedíció központi invertere (áramátalakítója). A délelőttöt ezért szereléssel töltötték. Délután levonultak az Alaptábor alatt pár kilométerrel található szezonális sátorvárosba, a Hotel Californiának nevezett sátor-fogadóba, és ott töltötték az éjszakát.

Április 15. - Visszaérkezvén az Alaptáborba a fiúk végre megismerkedhettek azokkal, akikkel megosztják azt – ahogy ők fogalmaztak, „érdekes arcok”. A nap további részében felkészültek a másnapi felmenetelre.

Április 16. - A csapat hajnalban indult el felfelé. Dávid 16 órára felért az Előretolt Alaptáborba, Konyi azonban gyomorpanaszai miatt lassabban haladt. Végül hajnalra ért a tábor alá, ahol megvárta a napfelkeltét, hogy szép felvételeket készíthessen a hajnali fényben fürdő Makaluról és az Everest északi faláról. A sátrát reggel 7-kor érte el.

Április 17. - A nap a készülődés jegyében telt - alaposan át kellett gondolniuk, mi kerüljön az 1-es Táborba: sátor, lapát (mivel az egyenetlen havas-jeges talajból nekünk kell kialakítaniuk egy vízszintes placcot), élelem, gáz, főző, lábas, kötelek rögzítéshez…

Április 18. - Mielőtt elindultak, a hegymászók meggyújtották a tüzet a konyhasátor melletti mini-oltárukon, amit előző nap építettek kövekből. Elméletileg nem szabadna a Hegyre lépni, amíg egy puja szertartás keretében egy lámától áldást nem kaptak. A pujájuk viszont csak 19-én lesz. A szabályt úgy módosították (hiszen a sherpáknak is előbb kell táborokat építeniük, köteleket rögzíteniük az ügyfeleik számára) , hogy nem szabad fent aludni a puja szertartásig. Dávidék pedig csak tábort építettek. Azért biztos, ami biztos, meggyújtottak egy kis máglyát, amire a kathmandui lámától kapott füstölő port és 3 szál füstölőt vetették.

Az 1-es Táborba, az Északi-nyeregbe való feljutás az első valódi hegymászó feladat, amit a csapat tagjai végrehajtottak az expedíció során. Először mart jégbe a hágóvasuk, először araszoltak felfelé meredek hó- és jégfalakon rögzített kötelek mentén.

A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) csapata az Alaptáborban

Kövesse nyomon a Dreher 24 Everest Expedíció (2010) eseményeit, naplóit a www.annyiavilag.hu oldalon is!!


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.