Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Hegymászófilmek
Megfelelő biztosítási technika
Erdélyi mászóhelyek
zsombói abc
Biztonságos nittelés
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> expedíció

Mégis az Everest a cél!
  David 2007-10-25 22:49:01

Klein Dávid és Várkonyi László úgy döntöttek, hogy 2008 tavaszán, az EDGE 8000 – Eseményhorizont égisze alatt, a Magyar Everest Expedíció (2008) keretében mégis a Mount Everest csúcsát szeretnék megmászni.
A 2008 tavaszi expedíció megvalósítaná a Mount Everest (8850 m) első magyar oxigénpalack nélküli megmászását! Mindkét hegymászó többször próbálkozott már a feladat megvalósításával. 2007 tavaszán 8600 méterig jutottak oxigénpalack használata nélkül.

Az okok

A páros a Kangcsendzönga csúcsot tervezte 2008-ra, egyrészt, hogy ne váljanak az Everest megszállottjaivá, másrészt, hogy elkerüljék az olimpiai láng körüli felhajtást és tumultust. Hogy miért lett a cél mégis a Mount Everest?

Klein Dávid: Nézzük először, miért nem az Everestet választottuk eredetileg: Az Everesten 2008 tavaszán nagyon sokan lesznek és szerettük volna elkerülni ezt a tumultust. A másik oka, hogy nem szerettük volna, hogy az Everest a mániánkká váljon. Hát… a mániánkká talán nem vált, de a kötődést, az elkötelezettséget – talán megszállottságot – őszintétlen dolog lenne letagadni: behálózott minket a hegy és mi megszerettük. Elfogadtuk a kihívást. Ugyanakkor gyakorlati megfontolások is szólnak az Everest mellett: jelenlegi, friss tapasztalatainkkal felvértezve most jobbak az esélyeink az Everesten, mint amilyenek a Kangcsendzöngán lennének, ami egyébként a harmadik legmagasabb hegycsúcs a világon, technikailag meglehetősen összetett és várhatóan a többi nemzet expedícióival való kooperálásra sem számíthatnánk, hisz tavaly is csak egy expedíció próbálkozott ezzel a heggyel.

Hiszem, ha meg akarjuk mászni az Everestet, akkor most kell nekiindulnunk. A „tömegre” is kidolgoztuk válaszunkat: akklimatizációnkat a Langtang Himalájában (Nepál) kezdjük meg, ahol közel 7000 méteres magassághoz szoktatjuk majd hozzá szervezetünket. Így akár 3 hét előnyre is szert tehetünk, hiszen az Előretolt Alaptábort így akár egy hét alatt is elérhetjük, a szokásos egy hónap helyett. Így az Előretolt Alaptábor elérése után rögtön el tudjuk majd kezdeni a táborlánc kiépítését.

Várkonyi László: Nem bizonyítási kényszer és nem mánia, de most már fel kell rá mennünk. Ez egy intim együttlét a heggyel, ami csak egy nővel való szenvedélyes kapcsolathoz hasonlítható: addig nem tudod elengedni, amíg le nem zártad magadban a dolgot.

(Részlet Megyeri Sára interjújából – a teljes interjú az expeditions.hu-n)

Magyar Everest Expedíció (2008)

A Magyar Everest Expedíció (2008) a hegy északi oldalán, a tibeti normál úttal próbálkozik. Az expedíció március közepén veszi kezdetét (indulás Budapestről, a Ferihegy 2B reptérről). Hegymászóink egy langtangi (Nepál) akklimatizációs túra után, várhatóan április 3-án vagy 4-én lépik majd át a tibeti határt, hogy április 5. körül elérjék az 5300 méteren levő Alaptábort. A csúcstámadásra reményeink szerint május elején kerül majd sor.


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.