Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> női

Hogy kerül a csizma az asztalra?-nők a Karakoramban
  maunaloa 2003-07-18 18:37:38

Második rész: sikerek és az első tragédiák
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Míg 1900 és 1985 között alig száz nő járt a Karakoram térségben, 1985 és 1990 közötti rövid időszakban több, mint száz, közülük körülbelül a fele sikeres csúcsmászó. A legfőbb eredmény, amit ezek az expedíciók öt év alatt bizonyítottak az volt, hogy nők képesek férfi segítség nélkül magashegyi csúcsokat megmászni.

1983-ban Krystzna Palmowska, Anna Czerwinska megmászták a ( 8047 méter magas ) Broad Peak-et. A nyolcvanas évek során Rutkiewitz további nyolcezreseket mászott meg oxigén használata nélkül. A K2 csúcsán 1986 június 23-án állhatott francia társaival: Michael Parmentier, Liliane Barrard és férje Maurice Barrard társaságában. Kis idővel a csúcs elérése után lejjebb ereszkedve bivakoltak 8251 méter magasságban,majd reggel kezdték meg a III. táborba való lemenetet. A bivakot utolsóként elhagyó francia házaspárt az elindulást követően rövidesen lavina sodorta el, amit Rutkiewicz-visszatekintve lemaradt társaira -épp végignézett. Liliane testét a hegy lábánál találták meg, a férje sosem került elő. Négy és fél hónappal később újabb női áldozatot szedett az emberevő hegy: Julie Tullis, Nagy-Britannia kiemelkedő mászónője viharban lelte halálát a K2-n, a kimerültség és a kihűlés végzett vele.
1992-ben lett a K2-nek újabb női megmászója: a francia Chantal Mauduit, aki Scott Fischer , Ed Viesturs és Dan Mazurs társaságában jutott fel a csúcsra.

A tragédiák számát növelve, a kilencvenes évek során három világklasszis mászónő halt meg a Karakoram térségben:1992-ben Wanda Rutkiewicz eltűnt a Kangchenjungán, Alison Heargraves a K2 csúcsáról lefelé jövet 1995-ben, Chantal Mauduit pedig a Dhaulagirin lett lavina áldozata 1998-ban. Rutkiewicz eltűnésekor a mászótársadalom megrendülten vette tudomásul a világ egyik legkiválóbb mászójának elvesztését, ezzel szemben Mauduit halálakor megoszlott a közvélekedés szerepét tekintve, egyes források szerint nem volt elég képzett a magashegyi mászáshoz, és feltehetőleg maga okozta végzetét. Még nagyobb vitákat kavart Hargreaves halála, a média főleg azzal célozta meg személyét, hogy magashegyi mászó létére anya is volt. Cikkek tucatjai vetették a szemére ,hogy hátrahagyta két gyerekét mászókarrierje építése miatt, mindegyik cikk természetesen önzőbbnek tartja a gyerekekkel rendelkező mászónőket, mint hasonló cipőben járó férfi társaikat.

Hargreaves halála körüli megoszlott vélemények és bortányok hatására a Karakoram még inkább a figyelem fókuszába került. A nagylétszámú, ostromszerű expedíciók átadták helyüket a mindössze néhány emberből és minimális felszerelésből álló, gyors csapatoknak. Egyre népszerűbb lett az akklimatizáció másik hegyen történő megszerzése, majd a célul kitűzött nyolcezres egy rohamban való megmászása. Ez jóval egyszerűbb, biztonságosabb, és sokkal kevésbé unalmas- állítják a mászók.

(folyt.köv.)
Forrás:Climbing


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.