Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> női

Hogy kerül a csizma az asztalra?-nők a Karakoramban
  maunaloa 2003-07-18 18:21:29

Első rész: a századelőtől a nyolcvanas évekig
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Fanny léptei nyomában...


Az első nő, aki 1899 és 1922 közötta Karakoram hegység gleccsereire, völgyeibe és jeges csúcsaira merészkedett, a kíváncsi természetű és bátor angol hölgy: Fanny Bullock Workman volt, Az angol származású, Európában élő asszony férjével, William Hunter Workmannel összesen hét expedíció szervezésében vett részt. Pakisztán számos csúcsát megmászta, többek között a Chogo Peak (7385m), a Lungma Peak (6364m) szerepelt terítékén. Harcos és motiváló személyiségével elérte, hogy a Siachen gleccserre is expedíció szerveződjön annak feltérképezése céljából. A gleccser meghódításáról 1917-ben könyvet jelentetett meg, melyben büszkén vállalja az expedícióban felvállalt vezető szerepének hangsúlyozását és nevének teljes publicitását, remélve, hogy a jövőben több nőtársa követi őt a hegyek meghódításában.

1934-ig kell azonban várni a következő nőre, a neve Hetti Dhyrenfurth, svájci származású. Férjével a Baltoro gleccser feltérképezését tűzték ki célul, ahol a 14 nyolcezres hegy közül hat található meg 15 mérföld átmérőjű körzetben. Hetti és társai: férje, Albert Hocht, Hans Ertl, valamint Rodji nevű serpájuk lettek a (7384m láb) magas Queen Mary nevű csúcs első megmászói.

Újabb negyven év telt el, mire megint nők látogattak el a Karakoram hegységbe, ennek különböző okai voltak. Elsősorban a második világháború szólt közbe, később a Baltoro térség lezásrása külföldi expedíciók elől, végül ne hagyjuk ki a férfidomináns mászótársadalom íratlan szabályait sem. Ugyan nem karakorami eset, de szépen példázza a sovinizmust: 1978-ban nők fordultak az amerikai egyesülethez (AAC:American Alpine Club) jóváhagyásért az Annapurna csúcsengedély kérelem jóváhagyásáért, bizony igen vonakodva kaptak csak engedélyt .

Minden bürokratikus buktató ellenére 1970-től valóságos roham indult a Karakoram térségébe. Minden idők legsikeresebb női magashegyi mászója,a lengyel Wanda Rutkiewicz (1978- Everest, 1985- Nanga Parbat, 1985 -K2, 1987- Sishapangma, 1989 -Gasherbrum II, 1990- Gasherbrum I., 1991- Cho Oyu szóló, 1991 -Annapurna szóló) , miután elutasították részvételét a Lotse expedícióban, 1975-ben megszervezte saját expedícióját tíz nő és hét férfi részvételével a Gasherbrum II. és III. csúcsokra. Ezen a rendhagyó és egyben úttörő expedíción végül Wanda Rutkievicz, Alison Chadwick-Onyszkiewicz, Janusz Onyskiewicz és Krystof Zdzitowiecki sikeresen megmászták a (7952méreres) Gasherbrum III.-at,ami akkoriban a legmagasabb megmászatlan csúcs volt.

Ugyanekkor a csapat két másik tagja, Anna Okopinka és Halina Kruger-Syrokomska feljutottak a Gasherbrum II.-re, ezzel véghezvitték az első női nyolcezres -mászást. A két világsiker nem volt osztatlan, kételkedők felvetették, hogy férfiak segítsége nélkül (fix kötelek elhelyezése) ezek a nők képtelenek lettek volna a két csúcs önálló megmászására. Ez az attitűd kitartott egészen a nyolcvanas évekig, amikor újabb áttörés tötrént...
(folyt.köv.)
Forrás:Climbing


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.