Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> belföld >> női

Re: Nincs egy (mászó)rongyom!
  Veress Zita 2004-04-26 23:08:27

Olvastam ezt a cikket és örömmel tapasztaltam,hogy másokat is érdekel a ruha a falon. A praktikum és a külcsín a legritkábban találkozik a sportruháknál, pedig nem kéne ennek így lennie.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Hiszen egy kicsit érdekesebb anyagból is meg lehet ugyanazt a fazont csinálni, amennyiben nem olyan ruháról van szó ahol csak a praktikum a fontos és az, hogy megvédje testünket a különböző időjárási viszonyoktól. Mivel nem mindenki tölt egy hetet nagyfalon, törődhetünk azzal is, hogy divatozzunk...
Én varrónő vagyok és mászom, így igen hamar rájöttem arra, mi is az ami a falon kellhet: egy jó gatya és egy testbarát anyagokból készült atléta. Ha esik úgyis kabát van rajtunk és igyekszünk elhagyni a hegyet, sátorban menedéket keresni.
A mászógatyák merev anyagból készülnek, ami a tartósság szempontjából jó, de ha lenne bennük egy kis elasztán már jobban lehetne magasra lépni. Budapesten egy helyen láttam csak rugalmas anyagból készült nadrágot, de az is keresztben nyúlt, ami nem indokolt, hiszen hosszában vannak gondok az anyag merevségével. Egy jó lépésért képesek vagyunk a derekunkig fellépni, amit sokszor a gatya akadályoz meg.
A zsebeknek úgy kell elhelyezkedniük, hogy a beülőtől bele lehessen nyúlni. Az oldalzsebeknek is fontos szerepe van hisz itt tartjuk a zsepit, csokit (én magam egy kis fényképezőgépet is viszek, ha van rá mód a standban csinálok képet a tájról vagy magunkról), a méreten kívül a tépőzár is fontos, nehogy elhagyjuk a fele motyót.
A nadrág fenekén természetesen meg kell erősíteni az anyagot egy vászonnal, ami belül helyezkedik el, mert ez a rész kopik ki a legkönnyebben, a térd pedig dupla – a nadrág saját anyagát (tehát elasztánt tartalmazó szövetet) használjunk - mert rugalmasnak kell maradnia.

Ezek után már csak valami könyökvédőt kéne kitalálni, mert az is csupa tipli a nap végére. Nagy találmánynak tartom a lélegző anyagokat, de nem a trikók és az atléták esetében, ezeknél jobb szeretem ha pamutból, vagy viszkózból van, mert zavar a műszálas anyag, még akkor is, ha átereszti az izzadtságot. Persze ezeknek a felsőknek színben mennie kell a gatyához, ami lehetőleg ne legyen drapp, mert őrjítőek a földszínekben pompázó vászongatyák és a seszínű felsők. Nekem van egy kockás és egy piros gatyám amihez készült néhány atléta is.

Ezt a cikket nem feltétlenül reklámnak szánnám de ha segíthetek örömmel teszem, hiszen sokkal jobb olyan munkát csinálni ami a többinél is kedvesebb a szívemnek, és ami a mászással kapcsolatos az nekem mindig az. Akit érdekelne a varratás az elérhetőségeimet megkaphatjátok a szerkesztőktől. Tervbe vettem, hogy még a szezon kezdete előtt néhány darabot elkészítek és ha minden jól megy valamelyik mászóboltba beadom, hogy megnézzük van e rá kereslet. Abban a segítségeteket kérném, ha van valami jó ötlet a márkanévre, ami utal arra, hogy mászók és nők is vagyunk egyben azt szívesen fogadom, mert egyelőre nincs ötletem, segítségnek annyit, hogy a ruhákat VarrYou néven varrom.

Lásd még: Nincs egy (mászó)rongyom!


a rovat további friss hírei
  Kati 2016-08-29 13:03:39
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
2016 szeptember 24-25
  Kati 2015-08-07 15:39:58
Aggtelek kupa
2014 augusztus 14-16.
  Kati 2015-05-14 20:03:43
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Kiskunfélegyháza, 2015.május 23 (szombat)
  Kati 2015-04-30 13:18:56
Mackóvár Kupa
VIII. Országos Óvodai Műfalmászó Találkozó
  Kati 2014-12-04 10:47:54
Padányi Kupa
azaz a Veszprémi Karácsonyi Mászóünnep - 2014 december 20-21.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.