Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> belföld >> női

Nincs egy (mászó)rongyom!
  gabi 2003-06-27 10:01:17

Lassan nyolc éve már, hogy outdooros életem megkezdődött. Legyen szó azonban akár túrázásról, akár mászásról, egyvalami biztos: alig akad egy jó rongy, amit felvehetnék!
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Nők vagyunk, ez a rovat elsősorban nekünk szól, tehát így, egymás között elmondhatjuk: a ruha legtöbbünknek bizony fontos kérdés!
Milyen cuccokat is keresünk tehát? Lehessen benne jól mozogni, ha történetesen nadrág, akkor ne akadályozzon a rafináltabb mozdulatok végrehajtásában. Ne gyűrődjön, ne koszolódjon könnyen, strapabíró anyagból legyen. Emellett szeretnénk, ha tűrhetően nézne ki rajtunk, ami már fél siker ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a nagyrészt férfiak uralta mászóhelyek környékén.
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de jómagam, ha egy ruháshoz térek be, legalább annyira figyelem a mászáshoz szóba jöhető cuccokat, mint az utcaiakat (ha nem jobban).
Miért van ez? Valószínűleg a mászóboltok elég egyszerű magyarázattal tudnának szolgálni, miért is nincsen választék női mászónadrágból és egyéb holmikból. Sajnos, esetünkben nem megoldás egy S-es férfinadrág, hiszen amellett, hogy nem áll jól, anatómiai különbözőségünk folytán szinte hordhatatlan. Bő a dereka, a csípőrész nincs elég magasra szabva. Ha jó a dereka, akkor rövid a lába, vagy túl bő a combja. És ha már – általában aranyáron – veszünk valamit, akkor nem a totális átalakítással akarjuk kezdeni…
Ezt a kis cikket azonban nem panaszáradatnak szántam, hanem megpróbálnék néhány tippet adni a hasonló, kardinális kérdésekkel birkózó társaimnak.
Néhány évvel ezelőtt még kis méretű dzsekit és polárt is csak elvétve lehetett a mászóboltokban találni. Szerencsére azonban úgy tűnik, felsőruházat tekintetében már változott a helyezet, vagyis, léteznek kifejezetten nőknek készített dzsekik, polárok, aláöltözetek. Persze, hozzá kell tenni, néha kompromisszumot kell tudni kötni (személyes példa: van egy „szép ronda”, füstszínű dzsekim, aminek a színe ugyan egyáltalán nem tetszik, de legalább jó rám).
Nem ruha ugyan, de fontos kérdés a hálózsák is. Ha „kicsi” vagy, nem jó hatalmas zsákba bújni, hiszen sokkal nehezebben tartja meg a meleget. Ezért nagyon lényeges, hogy a magasságodnak megfelelő zsákot vegyél, olyat, amiben nincs a talpad után még 30 cm szabadon. Jó hír: létezik ilyen! (De ez itt nem a reklám helye.)
Visszatérve a ruhákhoz, a legfogósabb ügy valószínűleg a hosszúnadrág. Nemrég nagy örömmel hallottam mászóboltban dolgozó barátomtól a hírt, hogy az egyik magyar cég előrukkolt egy női outdoor nadrággal. Azonban úgy látszik, valószínűleg ezt is csak a kirakati babáknak szánták a dizájnerek, mert szabása és merev, rugalmatlan anyaga révén a célra tökéletesen alkalmatlannak tűnik. (A legmegdöbbentőbb a dologban, hogy a piacon körülbelül negyedannyiért lehet megtalálni ugyanezt a nadrágot, persze más címkével ellátva, szóval, sajnos, ilyen is van.)
Persze, a remény hal meg utoljára, így csak azt javasolhatom, járkálj nyitott szemmel a ruhaüzletekben, mert olykor a legváratlanabb helyeken lehet az ideális „mászónadrágot” fellelni. Egyébként, ha olyan szerencsés vagy, hogy esetleg megtaláltad az etalont, utána varratni is lehet, hiszen egy ügyes varrónőnek nem okoz gondot egy-egy jól bevált darab reprodukálása. Az anyag vásárlásánál azonban vigyázz, hiszen a mászó-szempontokat figyelembe véve, a jól megválasztott kelme éppolyan fontos, mint a fazon.
De addig is, reménykedjünk, hogy egyszer eljő az idő, amikor a mászóboltba beballagván női nadrágok és egyéb cuccok egész arzenálját tárják elénk a jóképű eladó srácok, csakúgy, mint azt például Cortina D’Ampezzóban vagy Arcoban tapasztaltam (a pénz viszont már egy másik, fogas kérdés…).
Szóval, kedves lányok, csak azt akarom mondani, hogy ne csüggedjetek, mert – a jó magyar mondás szerint – aki keres, az talál!


a rovat további friss hírei
  Kati 2016-08-29 13:03:39
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
2016 szeptember 24-25
  Kati 2015-08-07 15:39:58
Aggtelek kupa
2014 augusztus 14-16.
  Kati 2015-05-14 20:03:43
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Kiskunfélegyháza, 2015.május 23 (szombat)
  Kati 2015-04-30 13:18:56
Mackóvár Kupa
VIII. Országos Óvodai Műfalmászó Találkozó
  Kati 2014-12-04 10:47:54
Padányi Kupa
azaz a Veszprémi Karácsonyi Mászóünnep - 2014 december 20-21.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.