Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> expedíció

Helikopterrel kellett lementeni Török Zsolt társát
  Kati 2014-04-21 22:07:05

Az Annapurna 8091 méter magas csúcsár igyekvő Török Zsolt társát George Porancia-t a 2-es és a 3-as tábor között elsodorta egy jéglavina. Másnap, a fáradságtól nem tudott tovább menni, egyre rosszabbul lett, így helikoteres mentés hívtak.

Zsolt letámogatta a köztes bivakhoz, onnan mentették le őkat az alaptáborba. George már a Katmandu kórházban lábadozuk, Zsolték pihennek és 2-3 nap múlva indulnak újra fölfelé.

Török Zsolt és társa George Porancia elhagyva a 2-es tábort fix köteleket helyeztek ki és depót építettek kb. 6000 méter magasan. Másnap ezen is túlhaladva feljebb mentek a jégfalon, amikor George nagyon rosszul kezdte érezni magát, és bár minden erejével azon volt, hogy tovább haladjon, nem tudott tenni egyetlen lépést sem.

Török Zsolt értesítette az otthoniakat, hogy kezdjék el a mentést szervezni, ő pedig segített Georgenak a köztes bivakig visszajutni. Senki más nem volt az úton, mert a kereskedelmi expedíció 6 serpája másik, egy nehezebb útvonalat épített, mivel az ő általuk korábban rögzített köteleket és felszereléseket előző nap elvitte egy lavina.

Török Zsolték ezek után telefonon órákon keresztül elérhetetlenek voltak: nem lehetett tudni, hogy az elem merült le a telefonban, térerő nincs, vagy komolyabb baj van.

Végül ma reggel 4-kor Török Zsolt telefonon jelezte, hogy sikeresen leértek a bivakba és mindketten rendben vannak. Elmesélte, hogy az George megsérült, előző nap egy jéglavina sodorta el, a fején sérült meg, ráadásul szerencsétlenségére sisak sem volt rajta. Annyira fáradt volt, hogy nem tudott a lavina elől elhúzódni.

A mentés sikeres volt, jelenleg már mindannyian az alaptáborban vannak, Georgeot levitték Katmanduba a kórházba. Jól, van az elkövetkező 3-4 napot ott tölti majd. Az expedíció a három taggal folytatódik, remélhetőleg G is felépül és a későbbiekben csatlakozni tud.

Török Zsolt jól van, de eléggé kimerítette az előző napok mászásai ráadásul egy éjszakát 6200 méteren töltöttek. Mikor a helikopter szállította le őket, akkor látta, hogy a serpák még nem érték el a 3-as tábort, de remélhetőleg a mai napon elérik majd. Az 1-es, 2-es tábort ellepte a hó.

A következő időszakra jó időt mondanak. Terveik szerint az elkövetkező 2-3 napot az alaptáborban töltik és aztán újra nekivágnak a hegynek.

További információ:
http://4bakancs.com/TorokZsoltAnnapurna2014


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.