Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> expedíció

4Bakancs - Sajtóközlemény
  Kati 2014-03-30 18:17:06

TÖRÖK ZSOLT HEGYMÁSZÓ ELINDULT AZ ANNAPURNÁRA
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet 2014 március 28.-án indult útnak a Török Zsolt vezette expedíció, hogy meghódítsa az Annapurna 8091 méter magas csúcsát, az egyik legnehezebb és legveszélyesebbnek tartott nyolcezrest a Himalájában. A jelenlegi expedíció egy öt évre tervezett sorozat kezdete, része a „Román expedíciók a Top 5-ön” projektnek. A másfél – két hónapra tervezett expedíciót oxigénpalack és serpák nélkül tervezik véghezvinni.
Az aradi Török Zsolt új csapattal vág neki ennek az expedíciónak. Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó, Cătălin Neacşu, bukaresti hegymászó és George Porancia, meteorológus, hegymászóval indul útnak az április-május hónapra tervezett expedíciónak.
Az Annapurna nehézsége mellett kiemelt jelentőséggel is bír: megmászásával kezdődött el a nyolcezres csúcsok történelme az 1950-es években. A hegymászók a klasszikus útvonalon fognak haladni, amin 2010-ben a magyar expedíció is haladt, ez az úgynevezett német útvonal, amelyen kisebb a lavina-veszély mint a másik, francia útvonalon.
Barabás László, az expedíció magyarországi képviselője elmonda, hogy az expedíciós csapat március 28-án indult útnak Katmanduba, ahol három napot töltenek, bevásárlást és egyéb formaságokat intéznek. Innen indulnak tovább Pokharába, majd pedig az alaptáborba, ahol megkezdődik az akklimatizálódás, a tábor kiépítése, ami egy nagyjából három hetes feladat. Az időjárás változása döntő mértékben befolyásolja a csúcstámadás időpontját, a modern meteorológiai előrejelzések pedig csak hét napra előre tudnak megbízható adatokkal szolgálni.
Török Zsolt úgy véli, egy hegymászó mindig terveket készít, célokat tűz maga elé. A tavalyi sikeres Nanga Parbat megmászása után is folyamatos ambíciói vannak, projekteket tervez az elkövetkezendő évekre. Ő maga az elkövetkezendő öt évre a Himalája öt legnehezebb és legveszélyesebb nyolcezresét tűzte ki célul. Emellett Kollár Lajos meghívására tervben van egy magyar hegymászókkal közös expedíció is az idei őszi szezonban.
Most azonban legfontosabb céljuk a hegymászó társaival az annapurnai expedíció sikeres teljesítése. Ennek erkölcsi mondanivalója éppúgy kiemelkedő: Török Zsolt jelenlegi és minden korábbi csapatával is folyamatosan a hegymászásról alkotott korrekt, helyes kép kialakításán dolgozik, célja megteremteni azt a hegymászó kultúrát, ami Nyugat-Európában már évtizedek óta jelen van. Emellett jelenlegi expedíciójával üzenni is szeretne: azzal, hogy egy 58 éves kiváló fizikai állapotú hegymászót választott társának George Porancia személyében példát szeretne mutatni. De egyben kritikát is megfogalmaz a jelen társadalmakkal szemben, akik perifériára sodorják az időseket, a munkában és más területen is teljesen kiszorítják őket. Ezzel a nehéz érvényesüléssel párhuzamot vonva egy fogyatékosokkal foglalkozó alapítvány zászlóját is magukkal viszik az expedícióra, felhívva a figyelmet a diszkriminálásuk és kirekesztésük ellen.
Az expedíció előrehaladása a http://4bakancs.com/TorokZsoltAnnapurna2014 oldalon követhető nyomon.
_____________________________________________

További felvilágosítás:

Barabás László

Az expedíció magyarországi képviselője

4BAKANCS.com - Főszerkesztő


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.