Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> expedíció

Tien-san Expedíció 2014
  Kati 2014-02-04 11:27:01

Újabb magyar expedíció körvonalazódik, Radics Tamás és Misi Dávid idei célja a Khan Tengri 7010 méter magas csúcsának megmászása. Az expedíció támogatója többek között a 4bakancs.com hegymászó szakportál is.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet A Tien-san Expedíció 2014 célja egy magashegyi expedíció szervezése a Tien-san hegységbe, amely során tagjai kísérletet tesznek a Khan Tengri 7010 méter magas csúcsának elérésére (Kirgizisztán, déli oldal, nyugati gerinc) valamint folyamatos kép- és videódokumentációt készítenek az utazásról, a mászásról és a magashegyi táborok mindennapjairól.
Terveik szerint 2014 július második hetében indulnának és augusztus 3-án lesz majd a csúcsmászás. Az expedíció költségvetésére nagyrészt összeállt a pénz, de a hiányzó összeg megteremtéséhez még keresnek támogatókat.

A hegység - Az „Ég hegyei”, a „Mennyei-hegység”, vagy ahogy a Kínaiak nevezik Tien-san, a legek hegysége. Bolygónk legészakabbra eső, hétezer méter magasságot elérő csúcsai itt találhatóak. Kettőezer nyolcszáz kilométer hosszúságával Földünk egyik legnagyobb tömegű hegysége, melynek felfedezésében és feltérképezésében nekünk magyaroknak elévülhetetlen érdemeink vannak.

Az ezerkilencszázas évek hajnalán, a hegységet elsőként ábrázoló térképek Dr. Almásy György vadászútjainak, valamint Dr. Prinz Gyula geológus térképező tevékenységének köszönhetőek. Kiterjedése következtében területén Pakisztán, Kazahsztán és Kína is osztozik, míg legnagyobb tömege Kirgizisztánban húzódik. A „Ég-hegyei” központi vonulatában a Központi-Tien-san-ban emelkedik a hegység két legmagasabb csúcsa a 7439 méter magas Pobeda (Győzelem-csúcs) és 7010 méter magas Khan Tengri körülbelül húsz kilométerre egymástól.

A csúcs - Márvány piramis csúcsával, - az „Egek Szellemének” is nevezett - Khan Tengrit a világ egyik legszebb hegycsúcsaként tartják számon, amelynek első megmászását a hőskor végén 1931-ben egy ukrán hegymászócsapat vezetője, Mikhail Pogrebetsky vitte véghez. A csúcsról látható panoráma magyarjaink közül elsőknek Klotz Róbertnek és Bazsantik Jánosnak adatott meg, akik 1989 augusztusában állhattak a Föld legészakabbra nyúló, hétezer méter magas hegycsúcsán.

A csapat

Radics Tamás a hegymászást 2007-ben kezdte. A Kárpátok bércein való túrázásokon kívül megfordult már a Durmitor-hegységben, a Központi-Pireneusokban, majd három hetet töltött a Nyugati-Alpokban, mely idő alatt megmászta a Gran Paradisot (4061 m), valamint a Mont Blanct (4810 m) és több háromezer méter magas hegyet. Az Elbrusz Expedíció 2012 társszervezőjeként eljutott az Elbrusz nyugati, 5642 méter magas csúcsára. A 2013-as Székely-Magyar Pamir Expedíció szervező- jeként feljutott a 4830 méter magas Petrovszkíj-csúcsra. A Lenin-csúcsról a rossz idő miatt 6100 méteres magasságból fordult vissza. Jelenleg Ph.D. hallgató a Debreceni Egyetem Ásvány- és Földtani Tanszékén.

Misi Dávid a rendszeres hazai túrák mellett 2010-ben próbálta ki magát először magashegységben. A tájak szépsége és a hegymászás semmivel össze nem hasonlítható atmoszférája már az első út alkalmával magával ragadták. Számos túrán részt vett a Déli-Kárpátokban, ahol téli körülmények között megfordult a Fogarasi-havasokban, és több alkalommal a Retyezát-hegységben. Az Elbrusz Expedíció 2012 társszervezőjeként sikeres csúcstámadást hajtott végre az Elbrusz 5642 méter magas nyugati csúcsára. Jelenleg Ph.D. hallgató a Szegedi Tudományegyetem Földtani és Őslénytani Tanszékén.

További információ:
http://4bakancs.com/tagged/tis14
Az expedíció facebook oldala

Barabás László
http://4bakancs.com
http://facebook.com/4bakancs


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.