Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Benzinfőző
Perec
halozsakot szeretnek
Adjatok, Adjatok
Elvesztettem - megtaláltam
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> belföld >> női

Szülés után se álljon meg az élet!
  maunaloa 2003-12-28 10:15:00

Kényes kérdés: hegy- és sziklamászónők anyaként folytathatják-e korábbi életmódjukat? Megváltoznak? Hogyan vélekedik a környezetük?
Várkonyi Beát arról kérdeztem, milyen műfajban kezdett el mászni, mászott-e terhessége előtt, illetve a várandósság ideje alatt, hogyan változott a veszélyről alkotott véleménye az anyaság kapcsán, és hogyan tudta megoldani a kicsik körüli teendők és a sport összeegyeztetését.

Bea a 2003-as Gasherbrum II. expedíció résztvevőjeként idén több év kihagyás után ismét eljutott a hegyek közé. Egy 14 és egy 11 éves gyerek édesanyja, eredetileg sok évig barlangászott, ami persze túrázást, téli megközelítéseket is jelentett. Aztán középhegységi gerinc túrák következtek, majd a magashegyek. A sziklamászást nem tartja a szívéhez közel álló műfajnak, azt csak edzésként, készségfejlesztés gyanánt folytatta.

Terhesség alatt is teljes értékű sport életet élt, három hónapos terhesen
még merült Hévizen (akkor ott dolgozott), de kerékpározott, túrázott is, nyolc hónaposan pedig Jósvafőn, a Kossuth barlang munkálataiban vett részt - de ott már barlangi munkát nem végzett.

Szülés után megpróbált minél több helyre a gyerekkel együtt menni.
Különösen az első gyereket nem hagyta otthon - egészen két éves koráig. 1990-ben párjával egy hosszabb útra vállalkoztak gyerekek nélkül, Kínába, a
Muztagh Atára. A második csemetét azonban már szinte mindenhová vitték
magukkal - de ezek inkább itthoni, vagy közeli utak voltak.

A mindennapi sportéletben főleg rövid, jól elérhető dolgokat csinált. Kirándulások a gyerekkel, kerékpározás,sífutás, úszás.A kicsik gondozásában segítséget jelentett számára az, hogy anyósával együtt laktak. Így módja lett volna többször rábízni a gyerekeket, de ezzel a lehetőséggel nem igazán élt, inkább felpakolta a gyerekeket és együtt mentek. Később, ahogy az első gyerek nagyobb lett, már többször kérte anyósa segítségét több napra is.

Arra a kérdésre, hogy változott-e a mászás-motivációja, érdeklődése a gyerekszülések óta, Bea úgy válaszolt,hogy az idő fontosabb tényező lett, vagyis minél kevesebbet távol lenni tőlük, valamint az olyan helyek felkeresése, ahol gyerekprogramokat, vagy nekik való szintű feledatokat lehet találni. Külön vált a gyerektúra és a saját túra kategória.

Bea veszélyérzete mindig a helyén volt, ezen nem sokat változtatott az anyaság. Talán nem is nevezné veszélyesnek a hegyi környezetben fellépő kritikus pillanatokat, inkább úgy fogalmazna, hogy komoly és felelősségteljes döntéseket kell hozni és körültekintően eljárni. Bea mindig is az óvatos duhajok közé tartozott, és a nehézségek felmérésében jó tanárai voltak a körültekintéséről híres Szenthe István és a párja, Konyi.
A gyerekvállalás befolyásolta Bea bátorságát és a merészségét, tény, hogy érez különbséget a korábbi és a mostani bevállalások között. Lehet, hogy az önbizalma volt aktívabb és így erősebb, lehet, hogy a korral jár, de valóban nem kizárt, hogy a gyerekek iránti felelősség teszi az embert még körültekintőbbé. Ahol régebben
elment biztosítás nélkül, ott mostanában inkább kötelet használ.

Bea családi környezete nem fejezett ki semmilyen negatív-, vagy ellenvéleményt a mászással kapcsolatban, de még a konzervatívabbak szemével nézve sem adott erre okot. Akik a környezetében vannak, azok ilyennek ismerik és fogadták el (vagy nem). A korábbiakhoz képest a gyerekszülés után csak konszolidálódott, bár a mozgásról, a természetről való életfelfogása és ehhez kapcsolódó életforma nem változott.


a rovat további friss hírei
  Kati 2016-08-29 13:03:39
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
2016 szeptember 24-25
  Kati 2015-08-07 15:39:58
Aggtelek kupa
2014 augusztus 14-16.
  Kati 2015-05-14 20:03:43
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Kiskunfélegyháza, 2015.május 23 (szombat)
  Kati 2015-04-30 13:18:56
Mackóvár Kupa
VIII. Országos Óvodai Műfalmászó Találkozó
  Kati 2014-12-04 10:47:54
Padányi Kupa
azaz a Veszprémi Karácsonyi Mászóünnep - 2014 december 20-21.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.