Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Aktuális hírek
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Forró nyár az Alpokban
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Dolomitok 2014 - Beszámoló
II.Redrock Boulder Maraton - ReelRock Edition
V. Nagy Mászóverseny – ALL IN - BME MűFal
Klébi Kupa
Top fórumok
Megfelelő biztosítási technika
Erdélyi mászóhelyek
zsombói abc
Biztonságos nittelés
felszerelések tesztje
Legújabb apróhirdetések

LEXIKON


akasztás A kötél elhelyezése mászás közben egy köztesben.

alaptábor A legkisebb magasságon elhelyezett fix tábor egy hosszú út megmászása során.

alsó (alsóbiztosítás) Az elölmászó biztosítása.

áthajlás A függőlegestől negatív irányban dőlő fal. Extrém esete a plafon.

bajonettzáras (automata) karabiner Olyan karabiner, ahol a nyelv (a nyitható oldal) zárt állapotban egy külső gyűrűvel bajonettzár szerűen rögzíthető, így - ellentétben a normál karabinerrel - oldalirányú terhelésre sem nyílhat ki.

beszállás Ahol egy szikla, illetve hegymászóút kezdődik. Ez az a pont, ahol már a beülő és a biztosítás elengedhetetlen. Egyes beszállások megközelítéséhez is ajánlott lehet egymás biztosítása.

bivak Szabadban eltöltött éjszaka egy út megmászása során.

biztosítani A kötél blokkolásával a mászó biztonságát elősegíteni, a földre eséstől megóvni.

biztosítóeszköz 1. Olyan mechanikus eszköz, amit a kötél fékezésére - így a mászó földre esésének megakadályozására - használnak (pl: GriGri, lapka, nyolcas).
2. Olyan kötélgyűrű, vagy fémeszköz (pl: ék, szög, nitt), melyet a sziklába helyezve, szabad végén a kötelet átvezetve (általában karabineren) megakadályozza, hogy a mászó nagyot essen, illetve, hogy a földig essen.

boulder Alacsonyabb, kötél nélkül viszonylag biztonságosan mászható szikla, műfal, illetve az ilyen jellegű falon található út.

boulder pad (crash pad) Boulder alá helyezhető hordozható matrac, vagy szivacs, mely tompítja a legugrást és az esetleges esést.

boulder probléma 1. Általában maximális erőt követelő rövid mozgássor egy boulderen.
2. Bármely útban rövid, erős mozdulatokból felépülő szakasz.

clean Olyan sziklaút, melynek biztosításához (teljesen vagy részben) csak a szikla adta alakzati lehetőségeket lehet használni (repedések, lyukak, peremek), mert nincsenek (vagy csak részben) fix biztosítási pontok elhelyezve, és a mászás után nem marad semmilyen eszköz a falban (tiszta).

clean-pp. Egy clean sziklaút megmászása alsóval úgy, hogy a biztosításhoz szükséges eszközöket előzőleg (mászva, beereszkedve) helyezzük el az útban.

clean-rp. Egy sziklaút megmászása alsóval úgy, hogy a biztosításhoz (teljesen vagy részben) csak a szikla adta alakzati lehetőségeket használjuk ki és a megmászás közben helyezzük el a biztosító eszközöket (ék, friend, kötélgyûrû, stb.) az útban.

csavaros karabiner Olyan karabiner, ahol a nyelv (a nyitható oldal) zárt állapotban egy külső csavaros gyűrűvel rögzíthető, így - ellentétben a normál karabinerrel - oldalirányú terhelésre sem nyílhat ki.

deadman (hólap) Mély hóba helyezhető fémlemez, amit biztosító pontként használunk.

dinamo (dyno) Dinamikus mozdulat.

ék Leggyakrabban repedésbe illeszthető, általában trapéz, vagy hatszög alakú fémeszköz, amit köztesként használunk.

elölmászó Az a mászó, aki a kötelet a földtől (vagy standtól) felviszi, miközben a falon biztosítási pontokba akasztja.

ereszkedő eszköz (descender) Olyan eszköz, amit a kötélen ereszkedéshez használunk, a súrlódás növelésével csökkenti a sebességet (pl: lapka, ereszkedő nyolcas).

eséstényező eséstényező = eséshossz / kiengedett kötélhossz
Sziklamászásnál ez: 0<= eséstényező <= 2
0 <= eséstényező < 1 lágy esés
1 <= eséstényező < 1,8 kemény esés
1,8 <= eséstényező <= 2 extrém esés

felsőbiztosítás (top-rope) A kötelet az út feletti standba behelyezve biztosítjuk a mászót. Általában kisebb eséssel jár, mint az elölmászás.

firn (csonthó) A lehullott hó a napsütés hatására megolvad, majd újra megfagy. Az olvadás-újrafagyás ismétlődésével először szemcsés hó, majd a levegő kiszorulásával csonthó (firn) képződik. Gyakran az előző szezonból maradt meg, sűrűségben közelebb áll a jéghez, mint a hóhoz.

fix pont Olyan pontokat nevezzünk így, ahová köztes helyezhető el. Például: homokóra, repedés, kőtömb, erős fa, stb…

flash Megmászás első kísérletre, beleesés nélkül, miután láttuk az út megmászását mástól.

fogás A szikla bármely eleme, amit a mászó kézzel meg tud fogni.

free solo Egy út megmászása kötélbiztosítás nélkül.

free solo: Olyan mászás, amelynél a mászó biztosítás nélkül, egyedül mászik. (Nagy-Britanniában ezt hívják solo mászásnak.)

friend Általában repedésbe illeszthető rugós fémeszköz, amit köztesként használunk.

hágóvas Bakancsra szerelhető fémváz, előre és lefelé mutató fogakkal. Kemény havon és jégen segíti a biztonságosabb mozgást.

hegyibetegség Nagyobb magasságon a csökkent oxigénnyomás miatt, nem megfelelő akklimatizáció esetén kialakuló komplex betegség, súlyos formái halálhoz vezethetnek.

jégcsavar Jégmászásnál alkalmazott biztosítás, amit a jégbe csavarnak.

karabiner Hajlított fémeszköz, mely egyik oldalán nyitható (nyelves). Biztosítóponthoz, kötélhez csatlakoztatható.

kémény Párhuzamos oldalú, a testnél szélesebb hasadék a sziklán.

kombinált (mix) út Olyan út, ami jég és szikla szakaszokból is áll.

kötél Dinamikus és statikus köteleket különböztetünk meg. Dinamikus:
- Egész kötél, jelölése 1 UIAA. Minimum 5 extrém esés, 10-12 mm, megtartása max. 12 kN.
- Félkötél, jelölése 1/2 UIAA. Minimum 5 extrém esés, 8-10 mm, megtartás max. 7,5 kN.
- Duplakötél, jelölése 00 TWIN UIAA

kulcs A mászóút legnehezebb része. Falrajzokon gyakran kulcs alakú rajzocskával jelzik.

kunszt Szabott (vagy tiltott) fogásokkal, lépésekkel rendelkező (általában) rövid mászó út, mozgás sziklán vagy műfalon.

lépés A szikla bármely eleme, amit a mászó meg tud lépni.

magnézia (zia) Izzadtságot felszárító por, amely szárazon tartja a mászó kezét. Általában magnézium karbonátot tartalmaz.

mászócipő Olyan speciális cipő, mely a láb formáját jól felveszi, vékony gumitalpa van, hogy ne forduljon le a gumi a lépésről. Általában 1-2 számmal kisebb a viselője lábánál. Különféle típusok vannak: szimmetrikus, aszimmetrikus.

mászógép (ascender) Mechanikus eszköz, használatával a kötélen felfelé lehet haladni. Általában olyan fémfogakkal látják el, amelyek megfogják a kötelet lefelé irányuló mozdulat esetén, de engedik a haladást, ha felfelé csúsztatjuk az eszközt a kötélen (pl:jumár, poignée).

mászókalauz Olyan könyv, melyben a mászóhelyek elhelyezkedése, rövid leírása, falrajzok és az utak nehézségei találhatóak.

mászóterem Zárt helység műfallal.

műfogás Műfalon különböző, általában műgyantából készült elemek.

nagyfalas út Hosszú út, mely több kötélhosszból áll, gyakran több nap alatt másszák meg.

nitt Fúrt lukba rakott fémeszköz. Egy olyan fixpont a falon amit legtöbbször akkor alkalmaznak, ha a kőzetben másképp nem lehetséges fixpont létesítése, vagy erős fixpont kialakításakor. Teherbírásuk kb. 20 kN.

on sight (a vue) Megmászás első kísérletre, beleesés és az út előzetes ismerete nélkül.

párkány Extra nagy perem. Általában stand létesítésére ideális, illetve bivakolni lehet rajta.

perem Peremes mászás a létramászáshoz hasonlítható. A falban lévő általában vízszintes peremeken halad a mászó. Minél kisebbek a peremek annál nehezebb.

pinkpoint Egy út megmászása esés nélkül úgy, hogy a közteseket a mászás elött behelyeztük.

pruszik Vékony kötélgyűrű, amit meghatározott módon a kötél köré tekerve beleterheléskor megakad, ha meglazítjuk, felfelé csúsztatva segíti a felmászást a kötélen.

redpoint (rotpunkt) Egy út esés nélküli megmászása, a közteseket mászás közben helyezzük be.

reibung Olyan út, fogás, lépés, illetve technika ahol a mászó a tapadási súrlódást használja ki. Más néven tapadásos mászásnak is nevezik. Általában befelé dőlő falak.

repedés Vékony hasadék a sziklán.

rotkreis (jojó) Egy sziklaút megmászása alsóval úgy, hogy beleesés után az első kéz nélküli pihenõhelyre engedik le a mászót (ez a legtöbb esetben a talaj) és utána onnan indulva mássza egyben az utat úgy, hogy az előzőleg akasztott utolsó köztesig felsővel mászik, és onnan tovább halad alsóval a standig. Ma már nem számít szabályos megmászásnak, edzéseszköz.

rögzített kötél 1. Egy elölmászó által rögzített kötél. Az utána haladó mászók a kötél segítségével juthatnak át az út adott szakaszán.
2. Hegymászás során a mászócsapat benn hagyhatja a rögzített kötelet a további mászópartik számára.

sarokakasztás Olyan mászótechnika, ahol a sarok akasztásával is húzóerőt fejtünk ki, mintegy harmadik karként használva a lábunkat.

sportmászás Olyan mászóstílus, ahol elsősorban a rövidebb, de nehezebb mozdulatokból álló utakat és a fix biztosítópontokat kedvelik.

stand Az a hely ahonnét az elölmászót illetve másodmászót biztosítjuk. Úgy kell megválasztani, hogy az a mászót esésekor megtartsa. A legnagyobb erő a standot éri! Megépítéskor figyelembe kell venni, hogy a fölfelé illetve lefelé irányuló erőkre is jól tartson! Típusai: Álló és függőstand.

steinmann (angol (kelta) neve: cairn) Az utak (hegyi ösvények), vagy hegycsúcsok jelzésére szolgáló kövekből összerakott oszlop-, vagy gúlaszerű alakzat. Gyakran gleccsereken is látható.

természetes biztosítás Az elölmászó elhelyezi, a mögötte (másod)mászó pedig kiveszi a sziklából a közteseket (pl: ék, kötélgyűrű), így a mászópáros után semmi nem marad a falban.

via ferrata Olyan utak ahol előre beszerelt „kötelek” általában fém bowdenek szolgálnak a biztosításra. Egyes helyeken létrafokok, kötél létrák, függőhidak segítik az átjutást. Ezekhez az utakhoz klettersteig fék, Y zipper stb… biztosító eszköz szükséges. Nem megfelelő biztosítóeszköz alkalmazása 2-esnél nagyobb eséstényezőhöz vezet, ami kötélszakadást, gerinctörést okozhat!!!!

zia zsák A magnézia tartására szolgáló kis zsák, melyet a beülőhöz, vagy a derékhoz rögzítenek.

zseb Könnyen megfogható, nagy, mély fogás.

zsíros Csúszós (általában gyakran használt fogás, vagy lépés a falon)
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.