Keresés:          
Jelentkezz be
Név:

Jelszó:
Jegyezd meg:+ regisztráció

Friss hirek
 • Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
 • Forró nyár az Alpokban
 • Aggtelek kupa
 • Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
 • Mackóvár Kupa
 • Padányi Kupa
 • Dolomitok 2014 - Beszámoló
 • II.Redrock Boulder Maraton - ReelRock Edition
 • V. Nagy Mászóverseny – ALL IN - BME MűFal
 • Klébi Kupa
 • Apró hirdetések
 • Menjünk együtt
 • Nincs aktuális utitárs kereső hirdetés
 • >> Fórum >> M������������sz������������helyek >> Mit masztunk ma?  Beállítások:
  Hozzászólás per lap:
  Hozzászólás:

  Hozzásszólni csak akkor tudsz ha már bejelentkeztél.


  1 10 11 >>
  Aaron 323  
  2012-06-11 14:47

  Sziasztok!
  Két hét múlva tervezzük a Glocknert. Egy gondom van, hogy a neten szinte semmi leírás nincs a Heligenblut/Pasterze felőli normál-útról. Ha jól tudom a neve: Hoffmannsweg.
  Mennyi idő kell a fel és lemenetelhez? Egy napba belefér?
  Ha valaki tudna infókat adni, azt szívesen venném!:)
  Üdv


  chamois 322  
  2012-03-22 10:14

  Nem ma, de a hosszú hétévégén Pag szigetén voltam megint (legutóbb 2011 novemberben). Főleg szezon elején és végén egy gyönyrű hely, mivel napos, közvetlen a tegner mellett/felett van. Nem nagy terep, de iszonyatosan szép és a Stogaj-tornya a kűr, mely a 60méteres utaival egy igazi élmény - bár már március közepén is az ember hátát perzseli a nap. Azonban vannak rejtett utak is, mely szinte egész nap árnyékban vannak (a kalaúz szerint a C szektorban csak két út van, de ténylegesen ötöt lehet ott találni).
  Ja és a tenger vize kb. 12fokos volt - ami a mászás után igazán kellemes frissülést kínált.


  szamoca 321  
  2010-09-12 16:28

  Sziasztok! Tegnap egy remek kis mászónapot tartottam a norvégiai Hell-ben. 1994-ben kezdték el kiépíteni, azóta 73 út született 4től a csillagos égig. A helyiek szerényen csak észak Európa legjobb mászóhelyének hívják, ami talán túlzás, de tényleg remek sportmászóhely, peilstein-i kiépítéssel. Ja, és a kőzet konglomerátum, amitől még érdekesebb lett az egész. Kb. mintha összekevernél 2féle pudingot és teleszórnád háztartási keksszel :)

  És egy gyors pisáért a vikingek sem vonulnak kilométerekre, a szemetelés nem szokás, de lehet találni; pl. a banánhéj simán berepül a bokorba.


  walaky 320  
  Előzmény: (319) 2010-08-27 08:22

  Szia!

  Sajnos eddigi tapasztalatom nem azt mutatja hogy bárki is kisétált volna a fal alól hogy rágyújthasson, bár én sem csinálok magam alá, valakik mégis rendszeresen eldobálják vagy betömködik a falba a csikkeket. Akkor már inkább egy konzerves dobozba, amit én amikor kinézek, kiürítek. A tűzrakást én megértem, csak a szemetet mindenki takarítsa el maga után és akkor nincs gond :)


  anser 319  
  2010-08-26 14:09

  sziasztok! távol álljon tőlem, hogy beleszóljak, mert elvileg tök jó amit csináltok (szemétszedés, csikkek) és normális is, ha valamit az ember talál azt leviszi a falaktól még ha nem is ő hagyta ott - de szerintem a csikktartók csak bátorítani fogják a dohányzókat - vannak dohányos mászóismerőseim és leviszik a saját csikkjeiket...ennyi - nem véletlenül nincs kuka a hüttéknél: amit felvittél, vidd le - amúgy hajrá, tényleg fontos lenne elfelejteni a sziklagyepen tüzetrakós/falalattszemetelős népszokásokat


  parabee 318  
  Előzmény: (317) 2010-08-26 08:32

  Eleve igen sportszerűtlen dolog egy mászóhelyen dohányozni, meg tüzetrakni. Végül is egyik sportlétesítményben sem lehet! Sajnos a szemetelés és a falak le és körbe pisilése nálunk is igen elterjedt szórakozás. Tisztelet a kivételnek!


  walaky 317  
  Előzmény: (316) 2010-08-22 08:39

  Sziasztok,

  teljesen egyetértek, jómagam dohányzom, pontosan ezért tettünk ki pár hete néhány hamutálat a fal aljában lévő fákra, fogunk még tenni többet, kérek minden dohányost vegye a fáradtságot és azokba dobálja a csikkeket, az ürítésével sem kell foglalkozni azt is csináljuk. Tartsuk tisztán mászóhelyeinket!


  instantcapa 316  
  2010-08-21 23:37

  Kedves Minden Érintett (falat levizelő és repedésekbe csikket nyomkodó) Egyed!

  Legyetek olyan kedvesesek és ne a fal tövébe végezzétek dolgaitokat!

  Ha már egyszer dohányzol a fal alatt mások orra alá, akkor legalább tedd meg, hogy NEM a fal repedéseibe helyezed el a csikkjeidet!!!

  Róka-hegyi kőfejtőben tapasztal állapotok, de bárhol lehet ilyet találni sajnos.


  nzs 315  
  2010-07-23 09:47

  http://www.youtube.com/watch?v=x1lRfY6QgE4


  Nagy Sándor 314  
  Előzmény: (311) 2010-07-22 10:47

  Mivel ezt a bizalom dolgot en dobtam be itt a koztudatba, kotelessegemnek erzem figyelmeztetni, hogy nem kell tulzasba vinni!
  Sot, az evolucio inkabb az egeszseges gyanakvast jutalmazza:)
  Tehat mindent ellenorizni kell amit lehet - egy nittnel is sok minden figyelmeztethet a bajra - csak az ellenorizhetetlen dolgokra vonatkozik a bizalom. Ekkor a kiepito szemelye lehet a garancia...


  sQuad 313  
  Előzmény: (301) 2010-07-21 20:43

  Egyéb iránt én pont ott voltam akkor mikor kiesett az a bizonyos nitt... és azért nem lett vissza tekerve mert sőtétedéskor történt a dolog és senki nem találta már az anyát még fejlámpával sem.
  Ma is kint voltunk mászni, kerestük de nem találtuk. Helyette megtisztítottunk 4 utat a portól.... valamint elkeztük megerősítesni (piros filcel) az utak erősségének jelölését. (Egyébként nem volt valami jó ötlet a piros filc a feketés falon... :D, szóval ha valakinek gondja van vele vegyen egy fehér lakkfilvet és szívesen végigjavítom az összes elkopott jelzést)


  JP 312  
  Előzmény: (297) 2010-07-21 12:29

  Mióta építettünk pár utat, nálam is alapfelszerelés a mászózsákban a 17-es, 19-es kulcs.
  Ha találok laza csavart meghúzom. Elég egyszerű.  walaky 311  
  Előzmény: (301) 2010-07-21 08:43

  Szia,

  @parabee teljesen felesleges elkezdened személyeskedni, tedd a szívedre a kezed és mondd hogy te minden útban amit mászol, akasztás előtt ellenőrzöd hogy rendes rá van-e csavarva az anya a nittre. Kétlem. Ez itt a bizalomról szól, amit a biztosított útba fektetsz. Ha mindenki csak abban bízik amit ő tesz be, akkor szedjünk le mindent a falakról, és ezentúl csak tisztán mászható helyek lesznek, mindenki vegye meg szépen az éksort meg a friendsort, kiváncsi leszek hányan fognak továbbra is mászni. Ja, és mielőtt erre is fikázás lenne a válasz, én szeretek és szoktam is tisztán mászni és tudom hogy nem kötelező Rókahegyen mászni mielőtt ezt is hozzámvágná valaki :)

  @dömös: szerintem a te hozzállásod a legkorrektebb, köszönöm azok nevében is akik itt most fikáznak, de a korrektül ellenőrzött útjaid az életüket mentik meg.


  dömös 310  
  2010-07-21 07:26

  Ha rám gondolsz, nem én voltam kint!
  A tereprendezésre egyébként voltak tervek, de a bányában elkezdődött munkálatok, és az eredmény (atomtámadás utáni állapot) elvette a kedvem az egésztől..
  Én is azt gondolom, hogy ha már ott mászunk, akkor foglalkoznunk kell a körülményekkel is.
  A szemetet meg mindenki tudja, hogy nem a mászók dobálják szét, de a mászók szedik össze..


  sQuad 309  
  2010-07-20 21:29

  Elnézést a helyesírási hibákért. Gyors és gépírtam :D:D:D


  sQuad 308  
  Előzmény: (306) 2010-07-20 21:28

  Szervusz!

  Pár napja nem te másztál egyedül kint a nagy falokon? Mert ha igen akko velem (és a mászótársammal) beszélgettél erről. Azóta ástunk lépcsőket a sarokban található utak beszállásához. Holnap is megyünk és viszünk alkoholos (fehér) filcet hogy megerősítsük a már megkopott útnehézség jelőléseket. Szemétszedést is tervezünk ha marad rá időnk.
  Szerintem ezt bárki megtehetné aki ott szokott mászni és nincs megelégedve a körülményekkel.
  Üdv! :)


  fyk 307  
  2010-07-20 12:23

  > Nekem személy szerint azért kellemetlen a dolog,
  > mert én találkoztam az engedélyt kiadókkal, és
  > tettem ígéretet, hogy nem lesz több fúrkálás.
  Szerintem ok is tisztaban vannak azzal, hogy ilyen nyilatkozatot csakis a sajat nevedben (esetleg sajat egyesulet neveben) tehetsz, mivel nincsenek meg sem a jogi, sem a fizikai feltetelei annak, hogy betartasd masokkal...
  Es koszi meg egyszer a kiepitest!


  dömös 306  
  2010-07-20 11:18

  Sziasztok!
  Mint a hely egyik(és azt hiszem az első) kiépítője úgy gondolom valóban fontos a karbantartás. A kis-fal útjait, és a nagy-fal első négy útját építettem. (amik feliratosak)
  Azóta rengeteg új út épült más keze által. Megjegyezném, hogy Róka-hegy "legalizálásának" a feltétele volt, hogy több út nem épülhet!!
  Ennek ellenére látjuk mi történik a bányában.
  Félő, hogy emiatt fogják egyszer betiltani itt a mászást! Nekem személy szerint azért kellemetlen a dolog, mert én találkoztam az engedélyt kiadókkal, és tettem ígéretet, hogy nem lesz több fúrkálás.
  Az egész ügyet, hogy itt mászhassunk Gizi intézte, köszönet érte!
  A karbantartásra visszatérve: Én csak olyan kőbe fúrtam, ami tényleg tart, két pontos standok is redben vannak szerintem, bár kicseréltek egy párat ezek közül, ami azért furcsa, mert nem kell messzire menni, hogy valóban csrére szoruló standokat lássunk
  (Oszoly, merülőforralók)
  A csavarok lelazulása tényleg sok helyen probléma, nekem is van a kis-falon egy nittem, amit mindig meg kell húzni. Tényleg lehet, hogy a ragasztás segíthet..
  Aki bármilyen veszélyes dolgot észlel az általam készített utakban, kérem szóljon!
  Tenk Dániel 30-9-10-10-10


  nzs 305  
  Előzmény: (304) 2010-07-20 09:56

  Igazad van de a ló háta túros és nem túrós - jobb esetben. :)


  sQuad 304  
  2010-07-19 13:45

  Sziasztok!

  Szerintem mindenki felelős azért hogy a rókahegy úgymond "mászhatóbb" legyen. PL: minden mászás alkalmával megtisztít drótkefével egy utat, vagy levisz egy adag szemetet ha autóval megy mászni... stb... mi például viszunk egy kis ásót és a beszállásoknál elkezdünk egy kis tereprendezést hogy komfortosabb (és kevésbé balesetveszélyes) legyen a fal aljában tartózkodni. De ezer módja van még annak hogy tehetnénk egy jobb mászóiskolává ezt a helyet... cask mindenki leszarja... mert közös lónak túrós a háta... :D Majd más megcsinálja, nem az én dolgom... szerintem pedig DE, a mi dolgunk lenne.
  Üdv!


  Nagy Sándor 303  
  Előzmény: (300) 2010-07-19 13:27

  Azert ez nem ennyire egyszeru. A nitt - egy nepszeru maszohelyen - bizalmi kerdes. Persze nem a lelazult csavarrol beszelek, vagy egyebb szemmel lathato meghibasodasra. De abban meg kell biznom, hogy az utepito betartotta a technologiai eloirasokat, nem csak szemre jo a nitt, tart is...Sarkitva az allaspontodat; mindenki csak a sajat maga altal elhelyezett eszkozben bizhat meg; tehat csak a sajat maga altal elhelyezett nittben. Kerdem ; hogy neznenek ki a sziklaink?


  Nagy Sándor 302  
  Előzmény: (299) 2010-07-19 13:10

  Lenne egy ket javaslatom, ami a gyakorlatban mar ki lett probalva es megoldas lenne a nittful lelazulasra es a nittful lopasra is. Javaslom minden utepitonek aki nem akar ragasztott nittet hasznalni...

  1)Leteznek ragasztok femre is. Ha a csavart betekeres elott ezzel bekenem (vagy a menetet...) akkor az nem fog egy ideig lelazulni...de nem is fogjak lecsavarni.

  2)Lopas ellen hasznos meg az olyan anyacsavar, amirol letorheto a kulccsal megfoghato resz, es csak egy kup marad vissza. (Erdemes kombinalni a modszert a ragasztassal, de elobb a nittet egy normal csavarral kell 'elofesziteni')


  parabee 301  
  Előzmény: (299) 2010-07-19 12:55

  Én azt hittem, hogy a mászás férfias sport...
  Miért nem sikerült, azt az anyát, visszatekerni a helyére? Ha mind a két kezem béna lenne, akkor is visszatekerném a fogammal valahogy, főleg ha az életemről van szó...Kicsit furcsa, hogy a neten keresel segítséget ehez, nem a szerszámos ládában.
  Szerintem ne vegyél autót, mert marha ciki lesz, ha egy "szőke nő" fog segíteni cserélni a defektes kerekedet:)


  dipilidium 300  
  Előzmény: (299) 2010-07-19 12:05

  Semmi féle felelősséggel nem tartozom az épített útjaimért.Akkor mászom újra ha kedvem van hozzá.Ha bizonytalan vagy ereszkedj végig rajta.Ha ez neked idő ,akkor nekem is az.Mindenki a saját felelősségére mászik és ( EZ A SZÉP AZ EGÉSZBEN) semmi szügség arra hogy vigyázzon rá valaki.Ez az egyik legszabadabb "sport",és remélem ,hogy nem sikerül senkinek "agyonszabályozni"vagy szabályoztatni.


  walaky 299  
  Előzmény: (296) 2010-07-18 20:51

  @Béla: természetesen nem balhézni akartam velük, hiszen én is örömmel és hálával használom a munkájuk eredményet, csak jelezni szerettem volna nekik. Amúgy pont ma volt kinn egy srác aki az utakat építette arrafelé, szóltam neki így megoldódott a dolog. Amúgy igen úgy gondolom, hogyha én építek egy utat, akkor utána felelősséggel tartozom érte. Mint a kis herceg :) Nyilván nem nap mint nap, de időnként végignézem őket, mert ha egy leeső nitt miatt valakit baleset ér, szörnyű lelkiismeretfurdalásom lenne, saját felelősség ide vagy oda.

  @Oszkár: tudom hogy mindenki saját felelősségre mászik, még akkor is csak zárt kalandparkba megy, csak szerintem veszélyes hogy egy ilyen népszerű helyen lelazult nittek vannak. Ha egy ilyen miatt balesetek történnek, előbb utóbb még ezen a kevés helyen is betiltják a mászást. Nyilván nem az ő felelősségük ha valaki egy ilyen miatt szenved komoly balesetet, de egyszerűbb megelőzni ezeket a gondokat. Egyébként azt vettem észre hogy a szemből rácsavarható karika nittek (sajnos nemtudok pontosabb nevet) nem forognak el, a normált nittfülek alól kikopik a kőzet és ettől forognak el.

  Nyilván nem várható el hogy a kezelő ott üljön és cirkáljon egész nap, hívjuk inkább gondnoknak akit lehet hívni ha gond van. Csupán ennyit szerettem volna. Nem lebecsülni a munkájukat és beszólni nekik.

  A lényeg hogy reméljük nem ér senkit baleset se itt, se máshol. További jó mászást mindannyiotoknak!


  Vitya 298  
  2010-07-18 14:24

  Másik megoldás:
  Manapság már egy ragasztott akasztási pont se kerülne sokkal többe, mit a hagyományos expanziós...
  Nyilván egyszerűbb, gyorsabb a hagyományos létesítése.


  oz 297  
  2010-07-18 11:26

  Ne fogót vigyél, hanem egy 17-19es kulcsot!
  Mindenki saját felelősségére mászik és mindenki saját felelősségére, használhatja a bennhagyott felszereléseket, biztosításokat. Erre és a falak állagára garanciát vagy felelősséget senki, semmilyen országban nem vállal.
  Abban az esetben, ha valaki megvásárol egy mászóiskolát v. sziklafalat és mint saját tulajdont, mint sportlétesítményt üzemeltet, esetleg még pénzt is kér érte, abban az esetben természetesen más a helyzet. Viszont tudomásom szerint az összes extrémpark vagy indoor mászófal üzemeltetőjének az első dolga a vendéggel aláíratni egy papírt, amin az első kitétel, hogy „saját felelősségére használja azt”. Holott pénzt szed érte nyilván, mivel a karbantartás pénzbe kerül…stb.
  A mászóiskoláinkat, ugyanúgy, mint más helyeken, természetes sziklák, és felhagyott bányaudvarok alkotják. Mondjuk egy statikust megkérsz egy sziklahorgony elhelyezésénél, hogy mutasson egy négyzetméter sziklát egy mászóhelyen, amire ő statikailag garanciát vállal. Azt a választ fogod kapni, „hogy nincs egyetlen egy négyzetméter sem a helyen ahová embert fel lehet lógatni”! De sőt, mondjuk ebbe a „horgonyba”bele fog ugrani egy ember, akkor még inkább nem. (Ez egyébként megtörtént dolog)
  Az, hogy”blabla több a pénz Ausztriában”, hát igen. Ma Magyarországon a mászók nagy része még a szövetségbe sem lép be, holott jelenleg ez a tagság szükséges, hogy a mászóhelyek nagy többségét látogasd! Van egy pályázati rendszer, ami a mászóhelyek kiépítettségét, felújítását hivatott segíteni, évek óta működik. Láthatóan évről évre egyre több szikla megújul, többek között Rókahegy is pályázott tavaly (70 000ft-ot kapott).
  Mennyivel könnyebb lenne, ha mondjuk nem néhány száz tagja lenne ennek a szövetségnek, hanem néhány ezer. Tehát jó irányba gondolkodsz, ha te 1-2 ezer forintot szívesen szánnál mászóiskolákra, csak meg kell keresned a megfelelő számlaszámot és hajrá.
  Az pedig, hogy „kezelő”, ebben az esetben teljesen mást jelent, mint a pl.: fürdőmester. Hiszen nem ül a „kezelő” nonstop a fal alatt, hogy ha gond van, akkor előveszi a kulcsát és meghúz egy csavart. Pedig lehet, hogy ez lenne a jó, csak akkor azt az 1-2 ezer forintot naponta kellene kifizetned, mint a mászótermekben… Meg még egy dolog, ahhoz, hogy a csavarok lelazuljanak, nagymértékben hozzájárul a helytelen használat!!!!
  Nádasdi Oszkár


  Tusnyik Béla 296  
  Előzmény: (295) 2010-07-18 11:12

  Úgy gondolod, ha valaki önzetlenül saját idejében és pénzén épít egy (vagy több utat) valahol, akkor köteles lesz utána nap mint nap ellenőrizni a helyet és az elhasználódott vagy ellopott eszközöket azonnal pótolni, kijavítani? Esetleg ha úgy gondolja, akár belépődíjat, tagdíjat is szedhet és szabályokat hozhat?
  Hol hirdetik hogy "karbantartott" mászóiskola?
  Azzal nincs gond, ha jelzed az építőknek a problémát, mert biztos készségesek lesznek. De ne elvárás legyen, inkább felajánlás mert már így is sokat tettek.


  walaky 295  
  Előzmény: (294) 2010-07-18 09:45

  Továbbra is úgy gondolom hogy azzal hogy ők utakat építenek egy helyen, azáltal lehetővé teszik másoknak hogy ott másszanak, ami egy remek dolog, de nem elég egyszer befúrni egy útba azt a 5-6 csavart és rátenni egy nittet. Vagy akkor ne tekintsük karbantartott mászóiskolának. Rókahegyre pont hogy nem a nagyon gyakorlott és jó sportmászók járnak, nekik ezek a falak nem kihívások többnyire, éppenhogy a kezdőknek tökéletes ez a hely, éppen ezért kellene kiemelt figyelemmel kezelni ezeket az utakat. Szerintem nagyon veszélyes egy ilyen -a megközelíthetősége és az utak könnyűsége miatt- népszerű helyet hagyni elhasználódni. Ma is megyek ki, és viszek magammal egy fogót, és meghúzom a nitteket, de ez nem megoldás. Ausztriában ha egy mászóiskolában lelazul 1 nitt, másnapra már ki is van cserélve az egész. Tudom hogy ott több a pénz meg blabla, de ha mindenki kifogásokat keres és egymásra mutogat akkor sosem fog megváltozni. Melyikünk sajnálna mondjuk évente 1-2000 forintot hogy cserébe nyugodtan és biztonságos körülmények között mászhassunk kedvenc helyeinken? Nem várom el hogy ingyen csinálja bárki is, de ha valaki aztmondja ő foglalkozik vele, akkor tegye.  Enci 294  
  Előzmény: (293) 2010-07-17 20:58

  Ja, hát a mászás az egy ilyen sport, csúnya vége lehet - vigyázz magadra! És ne másoktól várd el, hogy vigyázzanak rád. Szerintem tudomásul kéne vennie mindenkinek, aki erre adja a fejét - hogy ha beszáll egy útba, akkor vállalnia kell a felelősséget azért, amit csinál. Amúgy meg jó, hogy közzé teszed, ha találsz ilyen "hiányosságokat", mert az utánad következő mászók jobban figyelnek majd, ha olvassák írásod. Nem hiszem, hogy a karbantartóknak az lenne a dolguk, hogy állandóan azt nézegessék, hol lötyög a fül. Ők kicserélik az elhasználódott standokat, vagy a régi nitteket - ha van rá anyagi keret, persze, nyilván meghúzzák a lelazult csavarokat is, ha ilyet találnak, de hogy azt figyeljék, hogy hol, mi laza, bocs, de ezt ne várjuk el tőlük. Biztos te is tisztában vagy azzal, hogy ezek a munkák, mert ez igenis munka, nagyon sok időbe és pénzbe kerülnek, és a karbantartók sokszor mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy rendben legyenek a dolgok. Én egyáltalán nem várnám el tőlük, hogy még ezen felül is "ügyeljék" a falakat. Üdv, Enci  1 10 11 >>


  h  i  r  d  e  t  é  s  ©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.
  ImpresszumMédiaajánlat