Keress:
Jelentkezz be
Nv:

Jelsz:
Jegyezd meg:+ regisztrci

Friss hirek
 • Balassagyarmati Hegymsz Klub - tallkoz s verseny
 • Forr nyr az Alpokban
 • Aggtelek kupa
 • Darvas Kupa - Ifjsgi Mszverseny
 • Mackvr Kupa
 • Padnyi Kupa
 • Dolomitok 2014 - Beszmol
 • II.Redrock Boulder Maraton - ReelRock Edition
 • V. Nagy Mszverseny – ALL IN - BME MFal
 • Klbi Kupa
 • Apr hirdetsek
 • Nincs aktulis aprhirdets
 • Menjnk egytt
 • Nincs aktulis utitrs keres hirdets
 • >> Frum >> M������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������sz������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������helyek >> Mit masztunk ma?  Belltsok:
  Hozzszls per lap:
  Hozzszls:

  Hozzsszlni csak akkor tudsz ha mr bejelentkeztl.


  1 234567891011>>
  Aaron 323
  2012-06-11 14:47

  Sziasztok!
  Kt ht mlva tervezzk a Glocknert. Egy gondom van, hogy a neten szinte semmi lers nincs a Heligenblut/Pasterze felli norml-trl. Ha jl tudom a neve: Hoffmannsweg.
  Mennyi id kell a fel s lemenetelhez? Egy napba belefr?
  Ha valaki tudna infkat adni, azt szvesen vennm!:)
  dv


  chamois 322
  2012-03-22 10:14

  Nem ma, de a hossz htvgn Pag szigetn voltam megint (legutbb 2011 novemberben). Fleg szezon elejn s vgn egy gynyr hely, mivel napos, kzvetlen a tegner mellett/felett van. Nem nagy terep, de iszonyatosan szp s a Stogaj-tornya a kr, mely a 60mteres utaival egy igazi lmny - br mr mrcius kzepn is az ember htt perzseli a nap. Azonban vannak rejtett utak is, mely szinte egsz nap rnykban vannak (a kalaz szerint a C szektorban csak kt t van, de tnylegesen tt lehet ott tallni).
  Ja s a tenger vize kb. 12fokos volt - ami a mszs utn igazn kellemes frisslst knlt.


  szamoca 321
  2010-09-12 16:28

  Sziasztok! Tegnap egy remek kis msznapot tartottam a norvgiai Hell-ben. 1994-ben kezdtk el kipteni, azta 73 t szletett 4tl a csillagos gig. A helyiek szernyen csak szak Eurpa legjobb mszhelynek hvjk, ami taln tlzs, de tnyleg remek sportmszhely, peilstein-i kiptssel. Ja, s a kzet konglomertum, amitl mg rdekesebb lett az egsz. Kb. mintha sszekevernl 2fle pudingot s teleszrnd hztartsi keksszel :)

  s egy gyors pisrt a vikingek sem vonulnak kilomterekre, a szemetels nem szoks, de lehet tallni; pl. a bannhj simn berepl a bokorba.


  walaky 320
  Elzmny: (319) 2010-08-27 08:22

  Szia!

  Sajnos eddigi tapasztalatom nem azt mutatja hogy brki is kistlt volna a fal all hogy rgyjthasson, br n sem csinlok magam al, valakik mgis rendszeresen eldobljk vagy betmkdik a falba a csikkeket. Akkor mr inkbb egy konzerves dobozba, amit n amikor kinzek, kirtek. A tzrakst n megrtem, csak a szemetet mindenki takartsa el maga utn s akkor nincs gond :)


  anser 319
  2010-08-26 14:09

  sziasztok! tvol lljon tlem, hogy beleszljak, mert elvileg tk j amit csinltok (szemtszeds, csikkek) s normlis is, ha valamit az ember tall azt leviszi a falaktl mg ha nem is hagyta ott - de szerintem a csikktartk csak btortani fogjk a dohnyzkat - vannak dohnyos mszismerseim s leviszik a sajt csikkjeiket...ennyi - nem vletlenl nincs kuka a httknl: amit felvittl, vidd le - amgy hajr, tnyleg fontos lenne elfelejteni a sziklagyepen tzetraks/falalattszemetels npszoksokat


  parabee 318
  Elzmny: (317) 2010-08-26 08:32

  Eleve igen sportszertlen dolog egy mszhelyen dohnyozni, meg tzetrakni. Vgl is egyik sportltestmnyben sem lehet! Sajnos a szemetels s a falak le s krbe pisilse nlunk is igen elterjedt szrakozs. Tisztelet a kivtelnek!


  walaky 317
  Elzmny: (316) 2010-08-22 08:39

  Sziasztok,

  teljesen egyetrtek, jmagam dohnyzom, pontosan ezrt tettnk ki pr hete nhny hamutlat a fal aljban lv fkra, fogunk mg tenni tbbet, krek minden dohnyost vegye a fradtsgot s azokba doblja a csikkeket, az rtsvel sem kell foglalkozni azt is csinljuk. Tartsuk tisztn mszhelyeinket!


  instantcapa 316
  2010-08-21 23:37

  Kedves Minden rintett (falat levizel s repedsekbe csikket nyomkod) Egyed!

  Legyetek olyan kedvesesek s ne a fal tvbe vgezztek dolgaitokat!

  Ha mr egyszer dohnyzol a fal alatt msok orra al, akkor legalbb tedd meg, hogy NEM a fal repedseibe helyezed el a csikkjeidet!!!

  Rka-hegyi kfejtben tapasztal llapotok, de brhol lehet ilyet tallni sajnos.


  nzs 315
  2010-07-23 09:47

  http://www.youtube.com/watch?v=x1lRfY6QgE4


  Nagy Sndor 314
  Elzmny: (311) 2010-07-22 10:47

  Mivel ezt a bizalom dolgot en dobtam be itt a koztudatba, kotelessegemnek erzem figyelmeztetni, hogy nem kell tulzasba vinni!
  Sot, az evolucio inkabb az egeszseges gyanakvast jutalmazza:)
  Tehat mindent ellenorizni kell amit lehet - egy nittnel is sok minden figyelmeztethet a bajra - csak az ellenorizhetetlen dolgokra vonatkozik a bizalom. Ekkor a kiepito szemelye lehet a garancia...


  sQuad 313
  Elzmny: (301) 2010-07-21 20:43

  Egyb irnt n pont ott voltam akkor mikor kiesett az a bizonyos nitt... s azrt nem lett vissza tekerve mert sttedskor trtnt a dolog s senki nem tallta mr az anyt mg fejlmpval sem.
  Ma is kint voltunk mszni, kerestk de nem talltuk. Helyette megtiszttottunk 4 utat a portl.... valamint elkeztk megerstesni (piros filcel) az utak erssgnek jellst. (Egybknt nem volt valami j tlet a piros filc a fekets falon... :D, szval ha valakinek gondja van vele vegyen egy fehr lakkfilvet s szvesen vgigjavtom az sszes elkopott jelzst)


  JP 312
  Elzmny: (297) 2010-07-21 12:29

  Mita ptettnk pr utat, nlam is alapfelszerels a mszzskban a 17-es, 19-es kulcs.
  Ha tallok laza csavart meghzom. Elg egyszer.  walaky 311
  Elzmny: (301) 2010-07-21 08:43

  Szia,

  @parabee teljesen felesleges elkezdened szemlyeskedni, tedd a szvedre a kezed s mondd hogy te minden tban amit mszol, akaszts eltt ellenrzd hogy rendes r van-e csavarva az anya a nittre. Ktlem. Ez itt a bizalomrl szl, amit a biztostott tba fektetsz. Ha mindenki csak abban bzik amit tesz be, akkor szedjnk le mindent a falakrl, s ezentl csak tisztn mszhat helyek lesznek, mindenki vegye meg szpen az ksort meg a friendsort, kivncsi leszek hnyan fognak tovbbra is mszni. Ja, s mieltt erre is fikzs lenne a vlasz, n szeretek s szoktam is tisztn mszni s tudom hogy nem ktelez Rkahegyen mszni mieltt ezt is hozzmvgn valaki :)

  @dms: szerintem a te hozzllsod a legkorrektebb, ksznm azok nevben is akik itt most fikznak, de a korrektl ellenrztt tjaid az letket mentik meg.


  dms 310
  2010-07-21 07:26

  Ha rm gondolsz, nem n voltam kint!
  A tereprendezsre egybknt voltak tervek, de a bnyban elkezddtt munklatok, s az eredmny (atomtmads utni llapot) elvette a kedvem az egsztl..
  n is azt gondolom, hogy ha mr ott mszunk, akkor foglalkoznunk kell a krlmnyekkel is.
  A szemetet meg mindenki tudja, hogy nem a mszk dobljk szt, de a mszk szedik ssze..


  sQuad 309
  2010-07-20 21:29

  Elnzst a helyesrsi hibkrt. Gyors s gprtam :D:D:D


  sQuad 308
  Elzmny: (306) 2010-07-20 21:28

  Szervusz!

  Pr napja nem te msztl egyedl kint a nagy falokon? Mert ha igen akko velem (s a msztrsammal) beszlgettl errl. Azta stunk lpcsket a sarokban tallhat utak beszllshoz. Holnap is megynk s visznk alkoholos (fehr) filcet hogy megerstsk a mr megkopott tnehzsg jellseket. Szemtszedst is terveznk ha marad r idnk.
  Szerintem ezt brki megtehetn aki ott szokott mszni s nincs megelgedve a krlmnyekkel.
  dv! :)


  fyk 307
  2010-07-20 12:23

  > Nekem szemly szerint azrt kellemetlen a dolog,
  > mert n tallkoztam az engedlyt kiadkkal, s
  > tettem gretet, hogy nem lesz tbb frkls.
  Szerintem ok is tisztaban vannak azzal, hogy ilyen nyilatkozatot csakis a sajat nevedben (esetleg sajat egyesulet neveben) tehetsz, mivel nincsenek meg sem a jogi, sem a fizikai feltetelei annak, hogy betartasd masokkal...
  Es koszi meg egyszer a kiepitest!


  dms 306
  2010-07-20 11:18

  Sziasztok!
  Mint a hely egyik(s azt hiszem az els) kiptje gy gondolom valban fontos a karbantarts. A kis-fal tjait, s a nagy-fal els ngy tjt ptettem. (amik feliratosak)
  Azta rengeteg j t plt ms keze ltal. Megjegyeznm, hogy Rka-hegy "legalizlsnak" a felttele volt, hogy tbb t nem plhet!!
  Ennek ellenre ltjuk mi trtnik a bnyban.
  Fl, hogy emiatt fogjk egyszer betiltani itt a mszst! Nekem szemly szerint azrt kellemetlen a dolog, mert n tallkoztam az engedlyt kiadkkal, s tettem gretet, hogy nem lesz tbb frkls.
  Az egsz gyet, hogy itt mszhassunk Gizi intzte, ksznet rte!
  A karbantartsra visszatrve: n csak olyan kbe frtam, ami tnyleg tart, kt pontos standok is redben vannak szerintem, br kicserltek egy prat ezek kzl, ami azrt furcsa, mert nem kell messzire menni, hogy valban csrre szorul standokat lssunk
  (Oszoly, merlforralk)
  A csavarok lelazulsa tnyleg sok helyen problma, nekem is van a kis-falon egy nittem, amit mindig meg kell hzni. Tnyleg lehet, hogy a ragaszts segthet..
  Aki brmilyen veszlyes dolgot szlel az ltalam ksztett utakban, krem szljon!
  Tenk Dniel 30-9-10-10-10


  nzs 305
  Elzmny: (304) 2010-07-20 09:56

  Igazad van de a l hta tros s nem trs - jobb esetben. :)


  sQuad 304
  2010-07-19 13:45

  Sziasztok!

  Szerintem mindenki felels azrt hogy a rkahegy gymond "mszhatbb" legyen. PL: minden mszs alkalmval megtisztt drtkefvel egy utat, vagy levisz egy adag szemetet ha autval megy mszni... stb... mi pldul viszunk egy kis st s a beszllsoknl elkezdnk egy kis tereprendezst hogy komfortosabb (s kevsb balesetveszlyes) legyen a fal aljban tartzkodni. De ezer mdja van mg annak hogy tehetnnk egy jobb msziskolv ezt a helyet... cask mindenki leszarja... mert kzs lnak trs a hta... :D Majd ms megcsinlja, nem az n dolgom... szerintem pedig DE, a mi dolgunk lenne.
  dv!


  Nagy Sndor 303
  Elzmny: (300) 2010-07-19 13:27

  Azert ez nem ennyire egyszeru. A nitt - egy nepszeru maszohelyen - bizalmi kerdes. Persze nem a lelazult csavarrol beszelek, vagy egyebb szemmel lathato meghibasodasra. De abban meg kell biznom, hogy az utepito betartotta a technologiai eloirasokat, nem csak szemre jo a nitt, tart is...Sarkitva az allaspontodat; mindenki csak a sajat maga altal elhelyezett eszkozben bizhat meg; tehat csak a sajat maga altal elhelyezett nittben. Kerdem ; hogy neznenek ki a sziklaink?


  Nagy Sndor 302
  Elzmny: (299) 2010-07-19 13:10

  Lenne egy ket javaslatom, ami a gyakorlatban mar ki lett probalva es megoldas lenne a nittful lelazulasra es a nittful lopasra is. Javaslom minden utepitonek aki nem akar ragasztott nittet hasznalni...

  1)Leteznek ragasztok femre is. Ha a csavart betekeres elott ezzel bekenem (vagy a menetet...) akkor az nem fog egy ideig lelazulni...de nem is fogjak lecsavarni.

  2)Lopas ellen hasznos meg az olyan anyacsavar, amirol letorheto a kulccsal megfoghato resz, es csak egy kup marad vissza. (Erdemes kombinalni a modszert a ragasztassal, de elobb a nittet egy normal csavarral kell 'elofesziteni')


  parabee 301
  Elzmny: (299) 2010-07-19 12:55

  n azt hittem, hogy a mszs frfias sport...
  Mirt nem sikerlt, azt az anyt, visszatekerni a helyre? Ha mind a kt kezem bna lenne, akkor is visszatekernm a fogammal valahogy, fleg ha az letemrl van sz...Kicsit furcsa, hogy a neten keresel segtsget ehez, nem a szerszmos ldban.
  Szerintem ne vegyl autt, mert marha ciki lesz, ha egy "szke n" fog segteni cserlni a defektes kerekedet:)


  dipilidium 300
  Elzmny: (299) 2010-07-19 12:05

  Semmi fle felelssggel nem tartozom az ptett tjaimrt.Akkor mszom jra ha kedvem van hozz.Ha bizonytalan vagy ereszkedj vgig rajta.Ha ez neked id ,akkor nekem is az.Mindenki a sajt felelssgre mszik s ( EZ A SZP AZ EGSZBEN) semmi szgsg arra hogy vigyzzon r valaki.Ez az egyik legszabadabb "sport",s remlem ,hogy nem sikerl senkinek "agyonszablyozni"vagy szablyoztatni.


  walaky 299
  Elzmny: (296) 2010-07-18 20:51

  @Bla: termszetesen nem balhzni akartam velk, hiszen n is rmmel s hlval hasznlom a munkjuk eredmnyet, csak jelezni szerettem volna nekik. Amgy pont ma volt kinn egy src aki az utakat ptette arrafel, szltam neki gy megolddott a dolog. Amgy igen gy gondolom, hogyha n ptek egy utat, akkor utna felelssggel tartozom rte. Mint a kis herceg :) Nyilvn nem nap mint nap, de idnknt vgignzem ket, mert ha egy lees nitt miatt valakit baleset r, szrny lelkiismeretfurdalsom lenne, sajt felelssg ide vagy oda.

  @Oszkr: tudom hogy mindenki sajt felelssgre mszik, mg akkor is csak zrt kalandparkba megy, csak szerintem veszlyes hogy egy ilyen npszer helyen lelazult nittek vannak. Ha egy ilyen miatt balesetek trtnnek, elbb utbb mg ezen a kevs helyen is betiltjk a mszst. Nyilvn nem az felelssgk ha valaki egy ilyen miatt szenved komoly balesetet, de egyszerbb megelzni ezeket a gondokat. Egybknt azt vettem szre hogy a szembl rcsavarhat karika nittek (sajnos nemtudok pontosabb nevet) nem forognak el, a normlt nittflek all kikopik a kzet s ettl forognak el.

  Nyilvn nem vrhat el hogy a kezel ott ljn s cirkljon egsz nap, hvjuk inkbb gondnoknak akit lehet hvni ha gond van. Csupn ennyit szerettem volna. Nem lebecslni a munkjukat s beszlni nekik.

  A lnyeg hogy remljk nem r senkit baleset se itt, se mshol. Tovbbi j mszst mindannyiotoknak!


  Vitya 298
  2010-07-18 14:24

  Msik megolds:
  Manapsg mr egy ragasztott akasztsi pont se kerlne sokkal tbbe, mit a hagyomnyos expanzis...
  Nyilvn egyszerbb, gyorsabb a hagyomnyos ltestse.


  oz 297
  2010-07-18 11:26

  Ne fogt vigyl, hanem egy 17-19es kulcsot!
  Mindenki sajt felelssgre mszik s mindenki sajt felelssgre, hasznlhatja a bennhagyott felszerelseket, biztostsokat. Erre s a falak llagra garancit vagy felelssget senki, semmilyen orszgban nem vllal.
  Abban az esetben, ha valaki megvsrol egy msziskolt v. sziklafalat s mint sajt tulajdont, mint sportltestmnyt zemeltet, esetleg mg pnzt is kr rte, abban az esetben termszetesen ms a helyzet. Viszont tudomsom szerint az sszes extrmpark vagy indoor mszfal zemeltetjnek az els dolga a vendggel alratni egy paprt, amin az els kittel, hogy „sajt felelssgre hasznlja azt”. Holott pnzt szed rte nyilvn, mivel a karbantarts pnzbe kerl…stb.
  A msziskolinkat, ugyangy, mint ms helyeken, termszetes sziklk, s felhagyott bnyaudvarok alkotjk. Mondjuk egy statikust megkrsz egy sziklahorgony elhelyezsnl, hogy mutasson egy ngyzetmter sziklt egy mszhelyen, amire statikailag garancit vllal. Azt a vlaszt fogod kapni, „hogy nincs egyetlen egy ngyzetmter sem a helyen ahov embert fel lehet lgatni”! De st, mondjuk ebbe a „horgonyba”bele fog ugrani egy ember, akkor mg inkbb nem. (Ez egybknt megtrtnt dolog)
  Az, hogy”blabla tbb a pnz Ausztriban”, ht igen. Ma Magyarorszgon a mszk nagy rsze mg a szvetsgbe sem lp be, holott jelenleg ez a tagsg szksges, hogy a mszhelyek nagy tbbsgt ltogasd! Van egy plyzati rendszer, ami a mszhelyek kiptettsgt, feljtst hivatott segteni, vek ta mkdik. Lthatan vrl vre egyre tbb szikla megjul, tbbek kztt Rkahegy is plyzott tavaly (70 000ft-ot kapott).
  Mennyivel knnyebb lenne, ha mondjuk nem nhny szz tagja lenne ennek a szvetsgnek, hanem nhny ezer. Teht j irnyba gondolkodsz, ha te 1-2 ezer forintot szvesen sznnl msziskolkra, csak meg kell keresned a megfelel szmlaszmot s hajr.
  Az pedig, hogy „kezel”, ebben az esetben teljesen mst jelent, mint a pl.: frdmester. Hiszen nem l a „kezel” nonstop a fal alatt, hogy ha gond van, akkor elveszi a kulcst s meghz egy csavart. Pedig lehet, hogy ez lenne a j, csak akkor azt az 1-2 ezer forintot naponta kellene kifizetned, mint a msztermekben… Meg mg egy dolog, ahhoz, hogy a csavarok lelazuljanak, nagymrtkben hozzjrul a helytelen hasznlat!!!!
  Ndasdi Oszkr


  Tusnyik Bla 296
  Elzmny: (295) 2010-07-18 11:12

  gy gondolod, ha valaki nzetlenl sajt idejben s pnzn pt egy (vagy tbb utat) valahol, akkor kteles lesz utna nap mint nap ellenrizni a helyet s az elhasznldott vagy ellopott eszkzket azonnal ptolni, kijavtani? Esetleg ha gy gondolja, akr belpdjat, tagdjat is szedhet s szablyokat hozhat?
  Hol hirdetik hogy "karbantartott" msziskola?
  Azzal nincs gond, ha jelzed az ptknek a problmt, mert biztos kszsgesek lesznek. De ne elvrs legyen, inkbb felajnls mert mr gy is sokat tettek.


  walaky 295
  Elzmny: (294) 2010-07-18 09:45

  Tovbbra is gy gondolom hogy azzal hogy k utakat ptenek egy helyen, azltal lehetv teszik msoknak hogy ott msszanak, ami egy remek dolog, de nem elg egyszer befrni egy tba azt a 5-6 csavart s rtenni egy nittet. Vagy akkor ne tekintsk karbantartott msziskolnak. Rkahegyre pont hogy nem a nagyon gyakorlott s j sportmszk jrnak, nekik ezek a falak nem kihvsok tbbnyire, ppenhogy a kezdknek tkletes ez a hely, ppen ezrt kellene kiemelt figyelemmel kezelni ezeket az utakat. Szerintem nagyon veszlyes egy ilyen -a megkzelthetsge s az utak knnysge miatt- npszer helyet hagyni elhasznldni. Ma is megyek ki, s viszek magammal egy fogt, s meghzom a nitteket, de ez nem megolds. Ausztriban ha egy msziskolban lelazul 1 nitt, msnapra mr ki is van cserlve az egsz. Tudom hogy ott tbb a pnz meg blabla, de ha mindenki kifogsokat keres s egymsra mutogat akkor sosem fog megvltozni. Melyiknk sajnlna mondjuk vente 1-2000 forintot hogy cserbe nyugodtan s biztonsgos krlmnyek kztt mszhassunk kedvenc helyeinken? Nem vrom el hogy ingyen csinlja brki is, de ha valaki aztmondja foglalkozik vele, akkor tegye.  Enci 294
  Elzmny: (293) 2010-07-17 20:58

  Ja, ht a mszs az egy ilyen sport, csnya vge lehet - vigyzz magadra! s ne msoktl vrd el, hogy vigyzzanak rd. Szerintem tudomsul kne vennie mindenkinek, aki erre adja a fejt - hogy ha beszll egy tba, akkor vllalnia kell a felelssget azrt, amit csinl. Amgy meg j, hogy kzz teszed, ha tallsz ilyen "hinyossgokat", mert az utnad kvetkez mszk jobban figyelnek majd, ha olvassk rsod. Nem hiszem, hogy a karbantartknak az lenne a dolguk, hogy llandan azt nzegessk, hol ltyg a fl. k kicserlik az elhasznldott standokat, vagy a rgi nitteket - ha van r anyagi keret, persze, nyilvn meghzzk a lelazult csavarokat is, ha ilyet tallnak, de hogy azt figyeljk, hogy hol, mi laza, bocs, de ezt ne vrjuk el tlk. Biztos te is tisztban vagy azzal, hogy ezek a munkk, mert ez igenis munka, nagyon sok idbe s pnzbe kerlnek, s a karbantartk sokszor mlyen a zsebkbe nylnak, hogy rendben legyenek a dolgok. n egyltaln nem vrnm el tlk, hogy mg ezen fell is "gyeljk" a falakat. dv, Enci  1 234567891011>>


  h i r d e t s  ©2003 Mittermjer Ferenc s Takcs Katalin. Minden jog fentartava.
  ImpresszumMdiaajnlat