Keress:
Jelentkezz be
Nv:

Jelsz:
Jegyezd meg:+ regisztrci

Friss hirek
 • Balassagyarmati Hegymsz Klub - tallkoz s verseny
 • Forr nyr az Alpokban
 • Aggtelek kupa
 • Darvas Kupa - Ifjsgi Mszverseny
 • Mackvr Kupa
 • Padnyi Kupa
 • Dolomitok 2014 - Beszmol
 • II.Redrock Boulder Maraton - ReelRock Edition
 • V. Nagy Mszverseny – ALL IN - BME MFal
 • Klbi Kupa
 • Apr hirdetsek
 • Nincs aktulis aprhirdets
 • Menjnk egytt
 • Nincs aktulis utitrs keres hirdets
 • >> Frum >> M������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������sz������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������helyek >> Mit masztunk ma?  Belltsok:
  Hozzszls per lap:
  Hozzszls:

  Hozzsszlni csak akkor tudsz ha mr bejelentkeztl.


  <<123 4567891011>>
  anser 263
  2008-06-25 21:57

  hm....ez mikor volt? :) gondolom ti is a piotrowski knvbl olvastatok rla elszr anno :) igazbl csak rdeklds szintjn rdekel...hol vagyok n mg attl :) de azrt jl hangzik 1000-1100m eurpban :)


  tabi 262
  Elzmny: (261) 2008-06-25 21:41

  n a magam satnya sznvonalnak megfelelen elbb max. 3 tvonal lerst megtanultam a Veggenen, de aztn a btorsgombl els nekirugaszkodsra kizrlag a Ryggen szerny 83 ktlhosszra tellett VOLNA!!!, ha az orrunk eltt nem omlik le a fal fls harmada, becsapdskor szarr trve az als 1/3-ot is. Ekkor nagy megknnyebblssel tudomsul vettk, hogy sikerlt letben maradnunk, s elgurultunk a Hamarjskaftet tvbe. Kzelrl is igaznak ltszott a tzis: az ott a nagyfik jtsztere! Stabilitsa, csapadkviszonyai, struktrja miatt n nem hinnm idelis szlmsz helynek, s lvezeti rtkt sem gondolnm a sportmszs non plus ultrjnak. Sportmszsra(?) ott a szemkzti "bemelegt" tbla (600m). Nem mai gyerek arrafel a kzet, meg a sarkkr tja idjrs gyben sem Yosemite, de az biztos, hogy Norvgia szabad orszg, ht mszni is alighanem lehet szabadon.


  anser 261
  2008-06-24 23:31

  keresztkrds: magyarok msztak mr a trollok faln? szabadmszs esetleg?  fgusztav 260
  Elzmny: (259) 2008-06-17 13:56

  Skocia North-Ayrshire. Szombaton a festoi Loundoun-hill sziklain garazdalkodtunk. Trad maszohely, sok kozepesen nehez uttal. A legjobb az "Edge" volt, ami egy 15m magas, 4-5m szeles kespenge eles pikkely, ami merolegesen all a falhoz kepest, igencsak kitett pozicioban, 25m magasan egy konnyu ut tetejen. A maszas elvezetes, nem tul nehez, (kb.VI) de a jellegebol adodoan nem gyakori "majom a koszorukovon" stilust igelyel. Szepseghibaja, hogy nincs biztositasra lehetoseg, igy elegge "pisi-kaka a gatyaban". Szuper.
  Vasarnap Sirling mellett Cambusbarron Quarry volt a cel, ahol meg a Peak-District repedeseit is lepipalo valasztekot talaltunk 20-25m magas bazalt repedesutakbol. A legjobb egy E3 6a on sight volt, relative jol biztosithato, felteve, hogy eleg eros vagy, hogy berakd a cuccokat es megmaszd a 20m magas, vegig VII+ nehezsegu utat!
  Kepek a hetvegen varhatok a Galeria-ban.
  Jo maszast!


  fgusztav 259
  Elzmny: (258) 2008-06-14 00:08

  Skociaban Glasgow-tol kb 20 merfoldre DNY-ra Largs varoska folott az aprocska de meseszep Quadrocks nevu maszohelyen garazdalkodtam ma egy skot srac nem eppen bobeszedu tarsasagaban. Mindketten csak szolomasztunk. A falak 10-15m magasak, meglehetosen tomor bazalt, nincs sok lehetoseg trad eskozok elhelyezesere a nehany kemeny-repedes utat kiveve. Hetvegen meg tovabbi akcio varhato, majd teszek fel skot kepeket.


  anser 258
  2008-05-25 19:37

  kicsit szerencssebb link: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagyezerj%C3%B3f%C5%B1


  anser 257
  2008-05-25 19:32

  Vrgesztesen msztunk. Botanikban kevsb jrtas sporttrsak figyelmbe!!! A most nyl nagy ezerjfvel nem rt vigyzni! A szp virg, impozns nvny rengeteg tve virt a fal krnykn, sok pldny "a beszllsokbl n ki". Nem elssorban a vdettsge, hanem a virgz nvny ltal okozott brbntalmak miatt nem rdemes hozznylni! Egy-kt terepbiolgus haverom csnyn megjrta mr ezzel, szval csak vatosan a szedegetssel, flmeztelen ldglssel!
  A nvnyrl kpek:
  http://www.terra.hu/haznov/kis/Dictamnus.albus.2.jpg


  fgusztav 256
  2008-05-14 21:56

  Hetvegen a magyar invazio utan ujra csendes Peak-Districtben (Anglia) Ravensdale meszko sziklain bontogattuk szarnyainkat. A hely utjai 15-60m magasak, trad stilusban maszhatoak.(ekekkel es friendekkel). Sikerult egy olyan VS-re ertekelt athajlo okolrepedest talalni, ami a rossz nyelvek szerint akar VII-ert is mehetne egy kevesbe patinas helyen, nittekkel megszorva. A biztositas egy beekelt kobol, egy hexbol es ket camalotbol allt, amelyek kozul az egyik csaknem kiutott, amikor meghuztam, hogy kiprobaljam, tart_e. Szoval a friendek kicsusznak idonkent...


  lizzard 255
  2008-05-11 20:32

  Hawkcraig,Aberdour,Fife,Skocia:
  Elsosorban a Pain Pillar(VS) nevre hallgato helyi klasszikust es tobb gyonyoru tengerparti trad utat masztunk(amig a dagaly el nem zavart) a lengyel-magyar baratsag jegyeben.(Csodaval hataros modon Edinburghban lengyel maszotarsat sikerult talalni)

  folyt kov.


  Borju 254
  Elzmny: (246) 2008-04-02 10:33

  Tegnapi lls:
  Kis Geri: kb minden csurom vz volt, az sszes repeds masszvan tocsog a vztl, az esfalon nincs mszhat llapotban t. Az illuzin is csak a retek max.

  Tardoson ellenben a nagyfalon az aranykor s az benen kvl minden t mszhat.

  Nna ez a tegnapi helyzet.

  J mszogatst mindenkinek!


  zrudi 253
  Elzmny: (252) 2008-04-01 01:00

  OFF
  "20 cm3-nl nagyobb hengerrtartalm bels gs motorral hajtott eszkz felhasznlsval megvalsul technikai jelleg sporttevkenysg"

  Errl ez jutott eszembe:
  http://picicim.com/?12070016581

  ;-)
  ON


  Lili 252
  2008-04-01 00:23

  rdekelni kezdett, mi is a technikai sport. A termszet vdelmrl szl trvnyben nem talltam, ellenben a hatsgi eljrsokrl szl jogszablyban:

  33. Vdett vagy fokozottan vdett termszeti terleten hatsgi engedlyhez kttt, a jogszablyban meghatrozott tevkenysgekkel kapcsolatos eljrs: a Tvt. 38. (1) bekezdsnek
  4. i) pontja:


  4.1. versenyrendszerben szervezett, nem kizrlag kijellt turistatvonalakat rint verseny rendezshez 500 f felett 50 000


  4.2. 500 f felett kizrlag klterleten zajl tmegsportesemnyek rendezshez 50 000


  4.3. kerkpr hasznlatval megvalsul sporttevkenysg folytatshoz a rsztvevk szma alapjn:


  4.3.1. 50-100 f kztt 10 000


  4.3.2. 100-500 f kztt 25 000


  4.3.3. 500 f felett 50 000


  4.4. 20 cm3-nl nagyobb hengerrtartalm bels gs motorral hajtott eszkz felhasznlsval megvalsul technikai jelleg sporttevkenysg folytatshoz 120 000

  Szval a trepnizs vagy a csknyhasznlat sem szmt annak.
  Szerintem az engedlyeztets mgsem flsleges. 2004-ben az orszg azon terleteinek nagy rszt, ahol brmilyen szikla felszn kzelben van, s ezrt nem volt clszer beszntani, a termszetes llapot megrzse rdekben Natura 2000 terletnek minstettk. A tevkenysgek nagy rsze tiloss vlt ezeken a terleteken, kivtel, ha a jogszably megvltozsnak idpontjban jogers engedly volt r. Ha esetleg holnap valami agyament arra a kvetkeztetsre jut, hogy a mszst is ide kellene sorolni, az engedly vdelmet jelentene. Tovbb egy dokumentltan jelen lv tevkenysg trgyalsi alap lehet a tovbbiakhoz, s jelzi a hatsgnak az egyttmkdsi hajlamot. gy is lehet venni, hogy a jelenben egy kis kellemetlensg, a jvben segtsg lehet.
  Ha meg gy is le akarnak zavarni a falrl, hivatkozz arra, hogy a kzettani jellemzket akarod megvizsglni. :)  rzs 251
  Elzmny: (249) 2008-03-31 16:19

  Minl npszerbb egy termszeti sport, vagy sport jelleg szabadid-eltlts, annl nagyobb a valsznsge, hogy valaki olyan beavatkozst vgez, aminek hossz tvon is lthat nyoma marad. Klnsen igaz ez akkor, ha ezeket az embereket minl kisebb helyre terelik ssze.

  De ezek a srlsek meg sem kzeltik azokat az irtzatos krokat, mint pl. a szakrtelem nlkl vgzett, tbbszz hektrra kiterjed falopsok.

  Azt a rengeteg ft valahogy el is vittk, nem kevs id s energia rfordtsval.

  Ezrt hiteltelen szmomra a krnyezetvdelemnek az a mozgalma, amely az izommal-tdvel vgezhet tevkenysget is ptett plykra akarja szmzni, vagy megprblja letolni az emberek torkn, hogy egy bnyban nv pr szl nvny esetleges (!) eltnse nagyobb kr, mint a bnya tnyleges kihastsa.


  JP 250
  Elzmny: (248) 2008-03-31 16:06

  Kr hogy a munktok a httrben zajlott(ik) az rintettek tjkoztatsa nlkl s csak gy kerl napvilgra.

  Rszemrl gy rzem, hogy az utbbi idben pr ember s n, ha nem is sokat, de kzzelfoghatan valamit letettnk az asztalra a Tettyn s Villnyban - akik nem vagyunk semmilyen egyeslet tagjai, de azrt lteznk: tettyei j utak ptse; villnyi tfeljts, j t pts, standok. Mindezt fleg sajt zsebbl. Azt hiszem senkinek nem okoztunk ezzel krt.

  Igazbl nem tudom milyen egyttmkdsre szmtottl. Eddig csak mi kerestnk tged, mi krtnk inft, tancsot tptssel kapcsolatban. Tled maximum utlagos tjkoztatst kaptunk a villnyi fejlemnyekrl.

  A Villnyi bvtst megbeszltk tavaly, habr lehet, hogy te mr nem emlkszel r, ezrt lerom ide: abban llapodtunk meg, hogy mi feljtjuk a kt rgi nittelt utat, kinitteljk a Fakkert s ettl balra ptnk mg egyet. Ebbl kett ksz, a msik kettt, ahogy idnk s pnztrrcnk engedi megcsinljuk. Te pedig azt jelezted, hogy szeretntek jobbra egy, a legfels thajlsra is felmen utat csinlni, ez a ti dolgotok. Nyugodtan megkereshettl volna te is engem, ha ezen kvl valamit meg akartl mg beszlni. n nem reztem szksgt.

  A mszs technikai jellegnek krdshez csak annyit fznk hozz, hogy ezen az alapon minden sport bizonyos rtelemben technikainak tekinthet. Pl. egy fociplya megptshez is elg sok szerszmot hasznlnak. gy egy sportt kinittelshez is szksg van frra. A biztonsgi eszkzk hasznlata pedig nem teszi technikai sportt a mszst, mint ahogy ms sportgat sem. A trepnizs s a jgmszss, drytooling mr ms tszta. De ez utbbiakrl most nem beszlnk.

  A villnyi terlet s a falszakasz vdettsgt egy pillanatig sem vitattam soha, nem tudom mirl beszlsz. Azt vitattam, de inkbb csak krdeztem, hogy mi az, amibl kiderl, hogy tilos ott mszni ? s mi az, amitl korbban sem zavart el a termszetvdelmi r ?

  Vgl, n nem szemlyeskedtem, csak elmondtam a vlemnyemet s tnyeket kzltem.


  RealGreg 249
  2008-03-31 12:42

  Vgigolvastam a legutbbi nhny bejegyzst.Aki ismer tudja , hogy kb. vente egyszer szoktam a frumokon elfordulni. Elssorban az albb is olvashat kinyilatkozatatsok miatt. Mindenesetre elvonatkoztatva a konkrt tmtl csak annyit, hogy a mszs mellett elssorban montizni szoktam a Mecsekben. Mivel ez a tevkenysg is csak korltozottan engedlyezett, de ennek ellenre tbbnyire megtrt dolog, illene a sajt rdeknkben odafigyelni nhny "apr" dologra. Pl: Nem csinlunk a vrostl nhny 100 mterre 20-30 svnyt, mert mi vagyunk a f....a gyerekek akik nem trdnek az amgy ltalam is tllihegettnek tartott szablyozsokkal. Hogy jn ez ide?
  Ebben a tmakrben is van nhny sutty aki nem trdik msok prblkozsaival s belesz..ik mindenbe. Na nekik ksznhetjk, hogy elbb utbb a teljes Mecsek terletrl kiutljk a montisokat, rosszabb esetben hivatalosan ki is tltjk. Ha sziklamszs tekintetben valaki felismeri magt a fenti trtnetben az nem vletlen. Ht gy.  climbora 248
  2008-03-31 11:51

  Jaj, pedig de nem akartam folytatni...
  a szemlyeskedsbe nem megyek bele, msokra hagyom, de akkor mg nhny megjegyzs a legutbbi iromnyodhoz..
  Els bekezds: br azt rtam, hogy - sok oknl fogva - szlmalomharcnak tartom a dolgot, de igazad van ( ! ) ne hagyjunk "flbe" dolgokat. Ezrt n vettem a fradtsgot - nem a mszsra fordtand idmbl!!!- s felhvtam az rt, felhvtam Gzony Gergt , aki az MHSSZ-nl intzi ezeket a dolgokat s j hrem van azoknak, akik ezt j hrnek tekintik, hogy az engedly hosszabbtsi krelme a hatsgnl van, amit most soron kvl el is vesznek s a ht vgre mr postzzk is az MHSSZ-nek !! NEM NEKEM, nem a Hhatrnak, mert az engedlyt NEM MI krtk, hanem az MHSSZ, n csak segtettem Gergnek, mert voltak helyi kapcsolataim s maximlisan egyetrtek azzal, amit ez gyben prblnak elrni, akr k, akr ms egyesletek!( de errl mr korbban is rtam!)
  2. bekezd: ahogy rtam, az MHSSZ keresett meg minket ( inkbb az egyesletnek szlt a megkeress, nem NEKEM, mert errl az egyesletrl tudnak itt lent dlen, MEA CULPA !), st tudom, hogy nem n vagyok az egyetlen, akivel ez gyben beszlt Gerg, de ezek szerint - szerintem rthet mdon- nem sikerlt beszlnie minden "a krnyken ismert mszval" !!
  Az, hogy mit rtnk el, vagy mit sem, ennyit r-e, vagy annyit(se), szubjektv dolog, nem vagyok hajland vitzni rla. Amit elrtnk, egyrszrl egy ves viszonylatban idkorlt nlkli engedly, msrszrl egy "keret", mind a mszhat falfellet nagysgval ( aminl tbbet, ha megszakadsz sem rhetsz el, mert az egsz olyan rsz beletartozik, ami nem geolgiai rtkekkel "terhelt" ), mind az pthet utakkal kapcsolatban! Mert ez utbbiakra csak szmot mondtunk, "tartalommal megtlteni" az a fajta kzs munka lett volna hivatott, ami miatt n beszltem tbbek kztt Veled is, miutn az engedly hivataloss vlt !!! Hnyszor is kerestl azta, hogy lenne brmi bvtsi tervetek ?? Annyiszor, ahnyszor msok is!
  Utols bekezdsedhez csak annyit, hogy magt minsti az, aki egy orszgos vdettsg terleten val mszs eltt kptelen egy fl perces telefont elintzni a helyileg illetkes rrel, azrt, hogy ez a terlet- minimlis energival, amit az venknti meghosszabts jelent- a ksbbiekben is gy legyen mszhat, hogy az ne srtsen se rdeket, se trvnyt !!!!
  s egy utols megjegyzs! Nem nagyon ltok az utols 2 rsodban sok "kzrdek" dolgot, a sajt vlaszomban meg szinte mr csak ismtelgetem, amit korbban is lertam, gy n itt tnyleg szeretnm befejezni ezt a "vitt".
  Brmilyen mst is rdekl inft, ami a hellyel, a mszssal kapcsolatos, szvesen lerok, de annak, hogy azon vitatkozzak veled, hogy a mszs technikai sport-e a KTEVIFE szerint!! (mellesleg szerinted egy kvlllnak, aki a ktelet, meg a derekadon csilingel slszt ltja, vagy a frt a kezedben, amikor nittelted a falat, vajon mi??), vagy azon, hogy a tbb, mint 3 hektros vdett terletbl mirt nem hagytk ki AZT A falszakaszt, ahol te mszni szeretnl... ht szerintem annak itt nincs helye !!!  JP 247
  Elzmny: (245) 2008-03-31 10:01

  Most, hogy van egy lejrt tmeneti engedly, amit te intztl s amit lltlag meg kne hosszabtani, te veszed a kalapodat s lelpsz... No comment.
  n mondjuk ha elkezdek valamit, akkor ltalban befejezem s most nem a "gittrgsra" gondolok...

  Egy olyan dologban, ami egy mszhelyet rint (hivatalos engedlyeztets), a minimum, hogy a legels lpsknt krbekrdeztem volna a krnyken ismert mszkat, hogy mi a vlemnyk, hogy kne fellpni, mit kne elrni, stb... Te nem tetted, csak utlag tudtuk meg. A sajt elkpzelseid(tek) szerint trgyaltatok a felttelekrl.

  Az illetkeseket nem n kerestem fel, hanem te. Nekem, jobb dolgom is van annl, minthogy a mszsra fordtand idmet engedly szerzsre pazaroljam, annak tudatban hogy papr nlkl is lehetett mszni Villnyban vek ta.

  Biztos nagyra rtkeli az a maroknyi msz, aki nha kimegy Villnyba, hogy most elre bejelentkezhet a termszetrnl, ne adj isten, majd ott tudja meg, hogy lejrt az engedly a mszsra s mehet haza a mszs helyett.
  Kssz.  mrhappy01 246
  2008-03-28 19:30

  sziasztok!
  jart vki az elmult napokban Tardoson, vagy Geriben maszni?
  mennyire szarazak a falak?
  elore is kosz!


  climbora 245
  Elzmny: (243) 2008-03-28 18:01

  Nem hiszem, hogy mg ennl is vilgosabb tudnk lenni, a "gittrgst" meg utlom !
  Ezzel a 3 ponttal meg keress meg egy "illetkest", nem engem kell "gyzkdnd" ez gyben, n a tmt itt befejeztem.


  Lili 244
  2008-03-28 17:16

  Elkszlt, s felkerlt a Termszetvdelmi Hivatal honlapjra (www.termeszetvedelem.hu) a vdett fldtani alapszelvnyek listja.

  Q-05 Villny, sgerinces lelhely
  Villnyi Templomhegy TT
  - Kvarter Kvarter smaradvnyok
  - Jura Szrsomlyi Mszkõ Formci

  J-09 Villny, Templom-hegy, fels kfejt
  Villnyi Templomhegy TT
  - Jura Szrsomlyi Mszkõ Formci
  - Jura Villnyi Mszkõ Formci
  - Jura Somssichhegyi Mszkõ Formci

  T-076 Villny, Templom-hegyi siklbevgs
  Villnyi Templomhegy TT
  - Jura Somssichhegyi Mszkõ Formci
  - Trisz Mszhegyi Homokkõ Formci
  JP 243
  Elzmny: (242) 2008-03-28 15:59

  A sziklamszs, amit mi mvelnk Villnyban:
  1. nem technikai sport
  2. nem tmegsport szinten folyik
  3. nem azon a falrszen folyik, ami miatt tudomsom szerint vdett nyilvntottk a terletet.

  climbora 242
  2008-03-28 15:25

  Akkor szp sorban :-)
  Igen, a Villnyi Templomhegy vdett, st FOKOZOTTAN vdett termszetvdelmi terlet, amibe nem hogy beletartozik a szikla, hanem egyik legfbb oka a fokozott vdettsgnek! gy ht jl gondolod, ez bizonyos szablyok betartst kveteli meg... a jelenlegi szablyozs szerint " A vdett terlet a tansvnyen szabadon jrhat", ennyi !!! Ehhez kpest szerintem tnyleg kifejezetten pozitv dolog, hogy azon a sziklarszen, ahol az utak most vannak s attl, az thajlsok jobb szlig engedlyeztk a mszst... (n azt gondolom- amennyire ismerem a viszonyokat-, hogy van olyan Nemzeti park, amelyik egy ilyen krst, ilyen vdettsgi fokon gondolkods nlkl visszadobott volna).
  s akkor idzet a termszetvdelmi trvnybl:
  "38. (1) Vdett termszeti terleten a termszetvdelmi hatsg engedlye szksges klnsen:
  a).....
  i) kzssgi s tmegsportesemnyek rendezshez, sportversenyhez, technikai jelleg sporttevkenysg folytatshoz."
  Tetszik, nem tetszik, a sziklamszst TECHNIKAI JELLEG sporttevkenysgnek veszik!!
  Ne ostorozd Magad azrt, mert nem talltad meg, n sem ktfbl mertek, csak mr szksgszersgbl foglalkoztam vele eleget :-)
  A "szk ltkrt" nem tudtam finomabban megfogalmazni- taln nem is nagyon akartam :-) - s nem is kifejezetten csak Neked szlt! s igen, ms szemszgbl nzve az a szk ltkr, ahogy a hatsgok llnak a dologhoz, miszerint mindent alapbl letiltanak, aztn legfeljebb engedlyeznek ezt-azt!!! De megtehetik, k a HATSG ! Te pedig megteheted, hogy nem kis energival megprblsz finoman rseket tallni a pnclon, mondjuk egy-egy helyi engedllyel, vagy mint orszgos sportszvetsg, egy egysges fellpssel, s lpsrl lpsre puhtani a brt !! Hidd el, kevs ms LEGLIS lehetsg van arra, hogy a ksbbiekben ne ilyesfajta alapbl tilt trvnyek, rendelkezsek szlessenek. Ahogy az tlagembert iszonyat nehz meggyzni arrl, hogy ne csinljon disznlat a sajt letterbl ( ld. Tettye, meg mellette az a magntelek pl.), gy a hatsgokat is ugyanilyen nehz rbrni arra, hogy "nagyobb bizalommal legyenek" azok irnyban, akik a krnyezetkRT tennnek, tesznek s nem ellene.
  Igen, igazad van, a mdia engedlytl fggetlenl csmcsogna minden "esemnyen", de pl. az engedlyben minden a mszsbl add felelssg a mszkra hrtdik ( joggal, nincs ezzel semmi baj) , a hatsg elhatroldik, gy vdve magt... gy viszont egy - ne fessk a falra!!- baleset taln nem ugyanazt a "pnikreakcit" vltan ki bellk, mint akkor , ha ez radsul tiltott mdon trtnik. Mert akkor mr magyarzniuk kne, hogy hogyan is mszhattak ott emberek, hogyan is ellenrzik a terleteiket, stb... egy ilyen engedly azrt nemcsak neknk j, ezt tudjk k is, csak nem verik nagydobra :-). Igen, lehet, hogy akkor is felmerlne a betilts gondolata, de nem felttlenl... ezt inkbb sose tudjuk meg !!
  s vgl a Tettye ! Normlis termszetvd szemt tnyleg ne is bntsa a Tettyn val mszs, mert akkor msnap sszeszedjk az sszes szemetet a szikla aljn s az udvarukra bortjuk ( mgcsak sokat nem is kne cipelni ;-) ), a baj nem is igazn a DDNP-vel van -vannak ott rtelmes emberek s szerencsre ismersk is :-)! Az effajta engedlyeket a Krnyezetvdelmi hatsg ( ne krd, hogy rjam pontosan a nevket, megjegyezhetetlen!!) adja ki. s nem baj, ha tudjtok, amikor a villnyi engedlyt intztk, az engedlyt kiad HIVATALNOK kerekperec kijelentette, hogy a Tettyre semmilyen krlmnyek kztt nem fog ilyen engedlyt kiadni!! Ennyit a hozzrtsrl, hozzllsrl. Nem is feszegettk a dolgot egy pillanatig sem, a Tettye tnyleg az a hely, ami taln "rksen megtrt" terlet marad :-)
  Remlem "rnyaltam" a kpet egy kicsit ! :-)


  JP 241
  Elzmny: (240) 2008-03-28 14:31

  A Villnyi szikla vdett szikla ? n gy rtelmezem a tblt, hogy termszetvdelmi terlet. Ez gondolom bizonyos szablyok betartst kveteli meg s nem csak a szikla tartozik bele. Vagy akkor a fldn sem szabad jrni a bnyban engedly nlkl ?
  Rkerestem a termszetvdelnmi trvnyre a neten s a szvegben egyszer sem fordul el a szikla sz. Most akkor mirl beszlnk ? Nem ktekedni akarok, csak kvncsi vagyok.

  Msrszt nem hiszem, hogy szk ltkr lennk. Ha ms szemszgbl nzzk, akkor mindent csak engedly birtokban csinlhatunk (termszetesen nem termszet ronglsra gondolok) ? Nem ez a szk ltkr ?

  Harmadrszt ha engedllyel mszunk s gy trtnik baleset, akkor szerinted nem ugyangy csmcsogna rajta a mdia s nem ugyangy merlne fel a laikus brokratkban a legegyszerbb megolds, a betilts ?

  Vgl mirt bntan a DDNP szemt, hogy mszunk a Tettyn, amikor egyrtelm, hogy sokkal tbb krt okoznak a stlgat, fal tetejn ldgl emberek, akik nyugodt szvvel hajigljk szt a szemetket (tisztelet a kivtelnek). A mszk meg nha sszeszedik.
  climbora 240
  Elzmny: (238) 2008-03-28 13:03

  Azt mr biztos hallottad, hogy " a trvny nem ismerse nem mentest..." ! Hogy az engedlyeztets clszer volt-e vagy sem, vitasd meg az MHSSZ-szel, akik elhatroztk - szerintem helyesen!-, hogy ahol lehet, egysgesen igyekeznek engedlyeztetni s ezzel legliss tenni a vdett sziklkon val mszst.
  Azt meg ugye Te sem gondolod komolyan, hogy a mi "firtatsunkra" hoztk meg a termszetvdelmi trvnyt, radsul megelzve a "firtatst" !!
  De egyltaln nem bnom s nem bnt, amit rtl - nem rtek egyet vele, de az egy dolog...-, mert gy taln mindenkinek vilgos, mirt rzem "szlmalomharcnak" brmit is tenni a tovbbiakban....A dolgokat valban nem kell tlcifrzni, maradhat minden a rgiben is s lehet bzni benne, hogy ezutn sem vltozik semmi a mi htrnyunkra, nem kerl oda egy msik r, aki nem annyira j fej, nem trtnik egy baleset, amin jl elcsmcsoghat a DN s amit olvasva az rasztal mgttiek felkapjk a fejket.. s szintn szlva tnyleg van r esly, hogy a mi letnkben ez nagyon nem vltozik -ld. Tettye, ami szintn vdett, ott van a DDNP "szeme eltt", de szerencsre "nem cspi" nekik- de azrt ez szerintem kicsit "szk" ltkr.


  lilla 239
  Elzmny: (237) 2008-03-28 11:34

  OK! :-))))


  JP 238
  Elzmny: (235) 2008-03-28 11:23

  n komolyan mondom, hogy soha semmilyen jelt nem lttam, tapasztaltam annak, hogy Villnyban tiltott lenne a mszs (pont az ellenkezjt tapasztaltam a termszetvdelmi rrel val tallkozsok sorn) s nem is hallottam rla, hogy tilos lenne, kivve addig amg ti el nem kezdttek firtatni ezt a dolgot.

  Szerintem nem kell tlcifrzni a dolgokat. Soha nem az elmletekbl lnk meg. Ha termszetvdelmi r, aki odajn engedi, hogy msszunk, akkor mszunk. Az, hogy valaki egy rasztal mgl mit gondol az nem rdekel.  climbora 237
  Elzmny: (236) 2008-03-28 10:27

  Tegyl gy... s mssz! :-))


  lilla 236
  Elzmny: (235) 2008-03-28 10:23

  rtem.
  Lnyeg a lnyeg, ha majd a kzeljvben mi is ki szeretnnk menni mszni, akkor felhvjuk eltte az rt. gy a biztos.


  climbora 235
  2008-03-28 10:13

  Lilla! Lehet, hogy nem ugyanazt a 85. sz. hsz-t olvastuk? Mert n bizony nem rtam olyat, "hogy az 1 v automatikusan meghosszabbodik hatrozatlan idre..." Azt rtam- hozzvetlegesen-, hogy ha nem lesz semmi gond, a jvben REMLHETLEG nem kell majd vente hosszabbtgatni... Az igaz viszont, hogy a hsz ksbb kerlt fel, mint a hatrozat dtuma, ezrt van az, hogy HIVATALOSAN az engedly holnap lejr! Senki nem mondta, hogy nem lehet meghosszabtani... csakhogy... amirt n ezt az engedlyezs procedrt annak idejn "felvllaltam" - nem utolssorban Gizi (MHSSZ) krsre- , az volt, hogy br eddig is mszott ott az ember ha akart s j esetben senki nem krdezte meg, mit csinl, vagy mint JP esetben, kultrltan tettk, mgis tiltott tevkenysg volt ( JP, a tilt tbla hinya sajnos nem jelenti azt , hogy szabad, de szerintem ezt Te is tudod ). Gondoltam, legyen leglis a dolog, netaln rjk el, hogy engedjenek mg utakat pteni is, biztos lesznek trsak hozz, akik szvesen gykdnek ezen... Nem volt egyszer a trtnet s ezt most nem azrt rom, hogy heroizljam magam, hanem hogy mindenki kszljn fel r, aki ilyenbe kezd.. ugyanis nem a jfej rt kell meggyzni ( tnyleg az s segtksz), hanem az irodakukac jogsznt, aki sz@rt sem rt az egszbl, annyit tud a dologrl, amennyit a mdia tlal neki. Na mindegy, az engedly meglett... s ksz... az elmlt idben mszni is kevesen mentek oda ( azok sem siettek bejelentkezni! ), igaz mi is tehettnk volna tbbet az informci-ramlsrt, de amikor olyanok is fittyet hnynak az egsznek, akik tudtak rla...
  A kipts sem trtnt meg, sem mi nem igyekeztnk, sem msok ( JP-k j tja mg az engedly eltt kszlt, ha jl tudom ).... gy ht N gy ltom, hogy nem kell erltetni ezt az engedlyezsdit. n legalbbis biztos nem llok neki mg egyszer, mg akkor sem, ha mr valsznleg egyszerbb a megjts, mint az els engedly megszerzse. s ez legalbb annyira nkritika, mint kritika is, amikor nekiindultam, sokkal nagyobb lendletem volt hozz, ami kzben, ezrt-azrt "elveszett".
  Teht itt tartunk ma, ha brki kedvet rez hozz, hogy a nevt, az egyeslete nevt adja hozz, ugorjon neki, szvesen segtek.
  Magnemberknt s sgva pedig csak annyit, hogy ha n kimegyek oda mszni, valsznleg felhvom majd az rt, megmondom neki, hogy tudom, hogy az engedly mr nem l, de mi azrt mennnk, ha nem gond... de tudom, ez olyan "jfis"...


  JP 234
  Elzmny: (233) 2008-03-28 09:47

  Villnyhoz mg egy megjegyzs: mi az engedlyeztetsi procedra eltt is jrtunk rendszeresen. Az hogy nem volt r engedly, az rgen sem jelentette azt, hogy nem lehetett mszni. Egybknt fel sem merlt bennnk hogy kne engedly. Tilt tbla nincs. Tbbszr is tallkoztunk korbban a termszetvdelmi rrel, aki csak arra hvta fel a figyelmnket, hogy elfordult mr olyan, hogy valaki fentrl leesett s meghalt (nem msz). De elmagyarztuk, hogy mszk vagyunk, vgeztnk tanfolyamot, biztostssal mszunk, stb. Ez elg is volt, hogy tovbb mszhassunk. Ezutn mikor legkzelebb tallkoztunk mr csak kedlyesen ksznt s j mszst kvnt. Neki az a fontos, hogy rendben legyen a terlet (ne legyen szemt, rongls, stb.).

  Egybknt a Tettyre sincs engedly s mgis abszolut elfogadott mszhely Pcsen. Szerintem a "termszetvdelmi terlet" fogalom nem azt jelenti, hogy nem mszhatsz... Inkbb a kultrlt viselkedst s ezen keresztl a termszeti rtkek megrzst hivatott szolglni.

  A tbb szz kilomteres utazsok persze frasztak, de ha van egy egsz napod mszsra, akkor pl. egy 4 fs trsasg, egy nem nagytvgy autval fejenknt kb. 1500 Ft-bl megfordul a Kalnik-Pcs tvonalon. Ha elmsz egy plzs mozira meg iszol egy klt ugyanott vagy. Amgy Pcsen ennyi mszhely van s ksz. Ha komolyan s sokat akarsz mszni akkor utazni kell :-(

  <<123 4567891011>>


  h i r d e t s  ©2003 Mittermjer Ferenc s Takcs Katalin. Minden jog fentartava.
  ImpresszumMdiaajnlat