Keresés:          
Jelentkezz be
Név:

Jelszó:
Jegyezd meg:+ regisztráció

Friss hirek
 • Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
 • Forró nyár az Alpokban
 • Aggtelek kupa
 • Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
 • Mackóvár Kupa
 • Padányi Kupa
 • Dolomitok 2014 - Beszámoló
 • II.Redrock Boulder Maraton - ReelRock Edition
 • V. Nagy Mászóverseny – ALL IN - BME MűFal
 • Klébi Kupa
 • Apró hirdetések
 • Menjünk együtt
 • Nincs aktuális utitárs kereső hirdetés
 • >> Fórum >> Biztos��t��stechnika, edz��s >> Perec  Beállítások:
  Hozzászólás per lap:
  Hozzászólás:

  Hozzásszólni csak akkor tudsz ha már bejelentkeztél.


  Quintil 7  
  2012-08-01 10:16

  Hirtelen nem találtam jobb topikot, de többé-kevésbé ide passzol:
  http://www.petzl.com/us/outdoor/news/product-news-0/2012/09/05/recall-alert-inspection-all-our-scorpio-via-ferrata-lanyards
  Aron 6  
  Előzmény: (5) 2007-12-13 14:01

  A konkrét esetről nem tudok sokat, de amit a hegyekben esésnek nevez a szaksajtó arra sok esetben a "hempergés" találóbb kifejezés lenne. 5-6 méteres leszakadásokkal szabdalt meredek, havas hegoldalból számos magyar kolléga is túlélt már több száz méternyit...


  anser 5  
  2007-12-10 12:00

  Hozzájutottam egy 1987es és egy 1991es Rotpunkt folyóirathoz, amikben az Action Directre való edzés és a mókás rózsaszín cicagatya/beülő/ziazsák uralta kép mellett szó esik mint rövidhír Mike Groom 1991es zuhanásáról pár szóban az Everesten...

  Tud erről valaki valmit bővebben? Hogy lehet megúszni egy 900m-es esést?


  ZSÉ-pickup 4  
  2007-11-01 00:22

  Sziasztok!
  Természetesen csak a sportmászó utak biztosítottsága felel meg a kontrollált esés gyakorlásához! Viszont tényleg nem árt a felkészülés, gyakorlás az esésekre. Néhány direkt beesés után nem ösztönös, hanem tudatos lesz a cselekvés, vissza is tudsz emlékezni az esésed mozzanataira, ami jó, mivel előre tervezheted a "becsapódás" tompítását, a biztosító kötél esés közben történő helyes megragadását, stb... Egy clean, vagy alpesi útba senki sem fog jojót játszani! Egy mix vagy jégmászó útba pedig legritkábban akar esni akárki is, pláne direkt meg többször!
  Mindenkinek biztonságos, etikus és tiszta és mászást kívánok!!!


  JBálint 3  
  2007-10-31 20:11

  Nagyjából egyetértek az előttem szólóval, csak azzal egészíteném ki a dolgot, hogy szerintem a leírtak főként a sportmászásra igazak. Klín utakban jobb az óvatosság, egy „igaz” alpesi útban (esetleg mixmászás közben), de legfőképpen jégmászás során pedig jobb, ha nem esik az ember.


  fgusztav 2  
  Előzmény: (1) 2007-10-30 11:00

  Hello. Csak nehany gondolatot osztanek meg veled, veletek. A teljesseg igenye nelkul.
  -Nem kell betojni. A sok top rope nem segit a magabiztossag fejleszteseben. Csak elolmaszasban fogsz megtanulni igazan maszni, es az elmeny, az elegedettseg is nagyobb lesz, ha sikerrel elore masztad a utat.
  Inkabb massz konnyebbet, de elore, mint nehezebbet, felsovel, "huzd be! Huzd be!" liheges kozben, ahogyan ezt sokan teszik.
  Esni is meg kell tanulni. Eloszor ellenorzott kornyezetben, felsovel, 1 majd 1,5 majd 2 meter kotelet kiengedve, hogy a bizalom az eszkozokben megjojjon.
  A nehezseg fokozasaval majd leesel elolmaszasban is. Ha nincs kilatasban a foldig padlozas lehetosege, ne kerd a biztositot, hogy huzzon be, csak bizd magad a gravitacora.
  Kulon tanulmanyt lehetne irni, arrol, hogy hogyan essunk. Sajat tapasztalatom, hogy sokkal biztonsagosabb a faltol kisse elrugaszkodva, talan nagyobbat esni, mint a falat surolva bokadat torni egy kis kiallo vackon.
  A trad (ekek) cuccba valo eses biztonsagosabba tetelere kivalo a fel kotel, ami jobban nyulik, csokkenti a koztesre hato erot, igy kisebb a kirantas veszelye, igaz ugyan, hogy az extra nyulas nagyobb esest eredmenyez. A kotelszarakat kulon akasztva, persze. Ezzel a technikaval csokkenteni lehet a koztes maszas kozbeni kimozgatasanak veszelyet is, bal oldali kozteseket az bal jobb oldaliakat a jobb kotelbe akaszta, csokkentheto a kotel surlodasa is.
  Ennyi diohejban.
  A lenyeg, hogy fokozatosan noveld a nehezseget, es ne legyen tele a gatyad!
  Elvezd!
  fgusztav


  anser 1  
  2007-10-30 10:31

  Ide várnám az élménybeszámolókat esés témakörben (főleg, hogy mászás közben ez az a félelmem az egyik legnagyobb hátráltató tényező /bár ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül/), különös tekintettel a jól/rosszul berakott clean cuccokba való potyogásra. Érdekelne az is, hogy hogyan esnek a profik :)
  h  i  r  d  e  t  é  s  ©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.
  ImpresszumMédiaajánlat