Keresés:          
Jelentkezz be
Név:

Jelszó:
Jegyezd meg:+ regisztráció

Friss hirek
 • Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
 • Forró nyár az Alpokban
 • Aggtelek kupa
 • Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
 • Mackóvár Kupa
 • Padányi Kupa
 • Dolomitok 2014 - Beszámoló
 • II.Redrock Boulder Maraton - ReelRock Edition
 • V. Nagy Mászóverseny – ALL IN - BME MűFal
 • Klébi Kupa
 • Apró hirdetések
 • Menjünk együtt
 • Nincs aktuális utitárs kereső hirdetés
 • >> Fórum >> Biztos������������t������������stechnika, edz������������s >> mhssz bizottsagok mukodese  Beállítások:
  Hozzászólás per lap:
  Hozzászólás:

  Hozzásszólni csak akkor tudsz ha már bejelentkeztél.


  rzs 2  
  Előzmény: (1) 2007-06-06 12:38

  Sziasztok!

  Mint az utóbbi időben tapasztalhattátok, a hazai sziklákon történő mászásmódokról többféle vita kerekedett. Az egyik legnagyobb port felkavaró vita talán a hámori drytooling kapcsán bontakozott ki, és mivel úgy tűnt, hogy bemerevedett álláspontok nem közelítenek egymáshoz, az MHOK benyújtott egy javaslatot, aminek a lényege egy feltételrendszer kidolgozása volt a hazai sziklák használatára. Ennek alapjául hozzávetőlegesen az ún. Tiroli Deklaráció nyújtott támpontot.

  Ez idő alatt más nem élt hasonló jogával, vagy lehetőséggel.

  A szervezet a javaslatot az MHSSz 2007. március 31-i küldöttgyűlésen terjesztette elő. Az akkori küldöttgyűlést -egyes vezetőségi tagok ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt- újabb követte most június 2-án. A rendelkezésre álló idő alatt kellett szempontokat megvizsgálni, illetve olyan álláspontot kidolgozni, amelyet vélhetően mindenki egyaránt elfogad.

  A bizottság tevékénységét további két, koordinált megbeszélés segítette. Egyik a talán legszélesebb tábort adó sportmászók megbeszélése volt. Ezt követte egy másik megbeszélés, amelyen az internetes és egyéb vitákban eddig háttérben lévő sportmászók álláspontját már sokkal nagyobb súlyban vették figyelembe. Az MHSSZ-es munkacsoport, továbbá más meghívottak megpróbáltak egymással megállapodni abban, hogy milyen ajánlást tesznek közzé. Az MHSSZ munkacsoportja színesebb összetételű volt és többféle csoport álláspontját próbált tető alá hozni. Mint sejthető, itt néha ellentétes érdeket kellett valahogy összehozni.

  - sportmászók szempontjai
  - tömegsport-mászás igényei
  - oktatási csoportok igénye
  - hagyományos mászásmódok életterének biztosítása
  - különleges ágak, pl. drytooling életterének biztosítása

  A kisebb munkacsoportok egyes kérdéseket vitattak meg alaposabban, úgymint:

  - drytooling helyzete és a kialakult igények felmérése, lehetőségek mérlegelése, ajánlások
  - segédeszközös (trepnis) mászás ügyben ajánlás a kalapács nélküli mászás terjesztésére
  - régi nyitású, mára sportmászóvá vált utak biztosítópontjainak cseréje/átnittelés
  - az egyre problémásabbá váló környezetvédelmi kérdések megbeszélése, javaslatok

  Minden megbeszélésen nyilvánvaló volt, hogy úgy ülünk le egymással beszélgetni, hogy bizonyos kérdésekben nem lesz egyetértés, azonban mindenképp megpróbáltuk egymás álláspontját megérteni. Egyes mászásmódok elfogadásában nem történt teljes nézetazonosság, ezek pedig:

  - a sportmászók képviselete részéről a drytooling gyakorlásának teljes elfogadása
  - illetve az MHSSZ-es munkacsoporton belül a kiépített mászóút (ferrata) kérdése.

  Ettől a két ponttól függetlenül a megbeszélések alkotóak voltak, javaslatok születtek a továbbra is vitatott kérdésekről és egyértelmű volt, hogy a személyes kommunikáció előbbre viszi a dolgokat. A megbeszélések egy részén nem vettek részt közös vitában azok, akiknek egyáltalán nem közeledett az álláspontja.

  A vitákkal kapcsolatban állásfoglalást és megoldást vártak az MHSSZ tagjai és azok a mászók is, akik nem tagjai sem a szövetségnek, és sok esetben más egyesületnek sem. Mi nem tudunk szabályokat alkotni, csak a 20-30 éves tapasztalatból fakadóan bizonyos javaslatokat tehetünk, hogy ezt hogyan láttuk jól működni máshol. Mi ezeken a megbeszéléseken úgy láttuk, hogy alapvető kérdésekben egyetértünk, azonban rendkívül kevés lehetőségünk van akkor érvényt szerezni ezeknek a megállapodásoknak, ha:

  - a leginkább vitázó felek nem egymással állapodnak meg
  - ha a vitákat kívülről figyelők félinformációk alapján sommás véleményeket hoznak mások tevékenységéről
  - ha ezeket az ajánlásokat alapból elvetik azok, akiket valamilyen tekintetben hátrányosan érint egy javaslat, vagy annak egy része
  - ha nem veszitek figyelembe az áldozatos közösségi munkát végzők eredményeit
  - magyarul Ti, mászók nem akartok megállapodni egymással a túlterhelt sziklákon történő mászás módjaiban.

  A probléma az, hogy annak ellenére, hogy ezek a viták évek óta felszínen vannak, nem tapasztalni alulról jövő, tömegbázisra épülő indítványokat. Legritkább esetben kapnak az egyesületek, a mászóhelyek kezelői vagy a Szövetség segítő szándékú kritikát, sajnos sokkal gyakoribb a félinformációkon alapuló, nem igazán építő jellegű megnyilvánulás. Nem várhatjátok el, hogy ősz hajjal, görbebottal is a Ti ügyeiteket intézzük, vagy helyettetek vitatkozzunk egymással, mert mi többnyire szót értünk. Csak az utóbbi negyedévben többszáz órányi időt töltöttünk ezekkel a vitákkal, úgy hogy nekünk egymással igazán nincs miről vitatkozni.

  Egyébként egy ilyen megbeszélés általában úgy néz ki, hogy a meghívottak 20–50 %-a egy másik településről érkezik Budapestre, természetesen saját szabadidejéből és saját költségére.

  Még senkit sem ettek meg sem Hámorban, sem Tardoson és a Bajcsy-Zsilinszky úton sem. Úgy nem várhatjátok el a működő közösségektől, egyesületektől és a Szövetségtől, hogy megoldja a Ti helyzeteteket, ha személyesen nem vesztek ebben tevékenyen részt, nem csináltok egyesületeket, klubokat. A közösségek eddig elért eredményei nem késztermékek, amelyet le lehet venni az áruházak polcairól.

  ---

  Az összegzést az MHSSZ-es munkacsoport kisebb létszámú vezetése tette volna meg. Ezt az előterjesztést a június 2-i Küldöttgyűlés ott jelenlévő, szavazati joggal bíró küldöttei -a Ti hivatalos képviselőitek, amennyiben tagok vagytok- lettek volna hivatottak elfogadni, esetleg megvitatni. A Küldöttgyűlés „eredményeiről” valószínűleg rövidesen Ti is értesültök, és ezek az információk reményeink szerint hitelesek lesznek.

  Addig is jó mászást mindenkinek.  rzs 1  
  2007-06-05 12:46

  Sziasztok!

  Holnap v. holnapután (ui. nem ebből élünk) Oszival együtt közzéteszünk egy tájékoztatást arról, hogy ezek a bizottságok hogyan működnek, és akkor nem kell találgatni, hogy ki mit mondott valakinek aki valamit hallott valakitől.

  Addig is másszatok.
  h  i  r  d  e  t  é  s  ©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.
  ImpresszumMédiaajánlat