Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
felszerelések tesztje
Szövetség
Friend vásárlás
Műfal tuning
Benzinfőző
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> belföld >> hírek

A hegymászás veszélyei 4.
  mező 2003-09-18 23:04:32

Cuccok. Mi meddig tart, mibe pakoljunk és egyéb felszerelésekkel kapcsolatos gondolatok.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Felszerelések

A megfelelő felszerelés még nem szavatolja a sikert, de a rossz hamar tragédiához vezethet. Tehát a felszerelésben nincs határeset, csak hibátlan cuccokkal szabad másznunk. Az újonnan vásárolt eszközök, ha megtaláljuk rajtuk az UIAA emblémát, szavatolják a biztonságot, hiszen tesztelt, elfogadott hegymászóeszközről van szó. A legtöbb felszerelési tárgy sok-sok évre szól, esetleg életfogytig. Szögek, ékek, tehát a fémeszközök sorolhatók ebbe a kategóriába. Egy beülő, egy sisak is sokat elbír, de idővel, esetleg egy új modell kijövetelekor, válthatunk. Van azonban egy másik csoport, amit az elhasználódás miatt cserélni kell. Sőt a köteleket, még akkor is, ha évekig csak a polcon álltak, ki kell selejtezni! Tehát hevederek, kötélgyűrük, kötelek. A hevedereken, gyűrükön a látható sérülések azonnali kukába hajítást jelentenek (de legalább is a sérült rész kivágását). A mászókötél vegyianyag szennyeződése, és természetesen a sérülése, erős bolyhosodása, tapintható csomók, keményedések megjelenése is a szanálást jelentik. A karabínerek örökéletűek, ha úgy bánunk velük. A lehullott karabínert nem szabad már használni, éppen ezért ne hagyjuk sehol, hiszen aki megtalálja, nem biztos, hogy ennyire megfontolt. Megfordítva: soha ne bízzunk talált cuccban. Kötelet kölcsönadni nem szabad! A saját és mászótársunk élete védelmében csak olyan kötéllel másszunk, amiről tudjuk, mi történt vele élete során. A kötelek vételekor a csomagoláson, de később a katalógus megfelelő helyén megnézhetjük, mennyi extrém esést bír ki. Még mielőtt nagyon megközelítenénk ezt a számot, vásároljunk új kötelet, és a régit használjuk szárítókötélnek, esetleg csónak kikötéshez.
Sisakunk rögzítő hevederét rendszeresen ellenőrizzük, mint ahogy a fixre kötött, és fixnek gondolt csomókat is! Az eddig tárgyalt eszközök alkalmatlansága halálos balesetet okozhat, vegyük nagyon komolyan.
Egyéb eszközeink is odafigyelést igényelnek, de hibájuk esetén csupán kellemetlenségekre számíthatunk, nem pedig zuhanásra. A főzőnket ne a bivakban tisztogassuk, hanem még otthon. Sátrak, kabátok, cipők impregnálása szárazabbá teheti a túrát. Hálózsákunkat otthon ne becsomagolva tartsuk, akasszuk, terítsük ki valahova. A fejlámpához mindig vigyünk pótizzót!
Egy hegymászó sosem sok felszerelést, hanem keveset, de jót használ. E cikkek írója mindig nagy hátizsákkal mászkál, vallva azt az igazságot, hogy a nagyba lehet keveset pakolni, míg a kicsibe nem lehet sokat. Persze próbálkozhatunk a külsejére kötözgetni mindenfélét, de ezzel kényelmetlenséget okozunk, bizonytalan, billegő lesz a kisméretű hátizsák. A kicsi mellett szól, hogy igazán nem lesz alkalom felesleges dolgokat pakolni, mégis, amikor hatvan literes zsákba akarunk egy többnapos mászótúrára becuccolni, az nem túl reális terv. A divatos, sok rekeszes, cippzáros hátizsákok valójában nem alkalmasak a sok felszerelés elrejtésére (nem lehet jól tunkolni), ráadásul nagyon ritkák azok az alkalmak, amikor valamit úgy veszünk ki a zsákból, hogy a többihez nem nyúlunk. Általában a mindent vagy semmit elv érvényesül. A cippzárak rákfenéje, hogy ha elromlik, elszakad, ott állunk egy alkalmatlan zsákkal, ezért az egyszerűbbek sokkal biztonságosabbak!
Apró kiegészítőkkel sokat javíthatunk a bajos helyzeteken. Kisméretű iránytű, bivakzsák, egy kevés vékony kötélgyűrű, kisbicska, szélálló gyufa és nyakba akasztott síp az ajánlott lista. Ez utóbbival egy mentésnél könnyen magunkhoz tudjuk irányítani a kereső csapatot! A szélálló gyufa pedig megmenthet minket az éhkopptól.
Azokon a túrákon, ahol havas, jeges tereppel is találkozhatunk, feltétlen legyen nálunk jégcsákány és hágóvas. Téli túrákon a hótalp, esetleg a túrasí, megkönnyítheti a beszálláshoz való eljutást. Nélkülük, olykor a néhányszáz méteres táv megtétele is szinte lehetetlen feladat. Nagy zsák cipelésekor és a lefelé úton a síbot használat nagy segítség. Téli terepen, de még a vakító mészkövön is, a megfelelő UV szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg) alapfelszerelés. Ha valamiből érdemes pótlásként másikat vinni, akkor az a szemüveg (a pót legyen esetleg síszemüveg, ami viharban is nagy segítség lesz) és kesztyű. Egyéb létfontosságú dolgainkat ritkábban hagyjuk el, vagy fújja el a szél. Síbotra, jégcsákány nyélre feltekert szigetelő szalag, leukoplaszt, vagy "tép" segítségével a csináld magad mozgalom keretében elvégezhetőek a gyorsjavítások.
Pénztárcától függően mindent megvásárolhatunk a hazai hegymászóboltokban, de főleg a kezdetekkor, egyszerűbb a klub szertárára támaszkodni. Ruhazátunk kiválasztásakor érdemes azt figyelembe venni, hogy a nagy nevű cégek top cuccaival (melyek méregdrágák) ellentétben, az olcsóbb, kommerszebb darabok nem ritkán elég ramaty minőségűek, és a velük egy árkategóriába tartozó hazai termékek fényévekkel jobbak!

A hegymászás veszélyei 3.


a rovat további friss hírei
  Kati 2016-08-29 13:03:39
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
2016 szeptember 24-25
  Kati 2015-08-07 15:39:58
Aggtelek kupa
2014 augusztus 14-16.
  Kati 2015-05-14 20:03:43
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Kiskunfélegyháza, 2015.május 23 (szombat)
  Kati 2015-04-30 13:18:56
Mackóvár Kupa
VIII. Országos Óvodai Műfalmászó Találkozó
  Kati 2014-12-04 10:47:54
Padányi Kupa
azaz a Veszprémi Karácsonyi Mászóünnep - 2014 december 20-21.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.