Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Arcteryx Alpha SL Pant
Digitális iránytű
Túrazsák
Adidas wind stopper dzseki
Lasportiva Tank
Fórumtémák:
Elvesztettem - megtaláltam
Crash-pad
Báránykő, csókakő, andezit, magnézia
Erdélyi mászóhelyek
Grossvenediger
Menjünk együtt:
5000-8000m közé, Ázsiában 2018-2023 között
>> belföld >> hírek

ABS hátizsák
  Gaszner 2008-02-12 21:32:12

Aktív és passzív áldozatszerep a lavinabalesetek során
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Napfény, kéklő ég, szikrázó hómezők: minden síelő és snowboardos álma nyomot hagyni az érintetlen lejtők haván. Ám a csalogató hegyoldal valójában sokszor óriási kockázatot jelenthet. Hiszen a mélyhósízés a legjobb, legbiztonságosabb felszerelés és a legnagyobb tapasztalat esetén is mindig rejt egy veszélyforrást: a lavinaveszélyt.

A lavina áldozata mindaddig, míg a hó el nem temette, aktív résztvevője az eseményeknek, és önmagán adott esetben képes segíteni az ABS-hátizsák segítségével.

Ha a lavina eltemette őt, szerepe már passzív, életbenmaradása azon múlik, milyen gyorsan képesek őt megtalálni túratársai és a hegyimentők. Ilyenkor a keresésben már a különböző lavinakereső készülékek és szondák játszanak döntő szerepet.

Az első és legfontosabb cél a lavina megakadályozása, elkerülése. Bár az ABS-hátizsák nem képes megakadályozni a lavina elindulását, használatával lavina esetén csaknem biztosan elkerülhető a lavinabalesetekben leggyakoribb halálok: az áldozat eltemetődése a hóban. Az ABS-hátizsák a passzív áldozatszerep helyett aktív önvédelemre nyújt lehetőséget: segítségével a síelő megakadályozhatja a saját eltemetődését.

„Csak akkor lenne csökkenthető a lavinabalesetek halálos áldozatainak száma, ha a halálozás fő okát, nevezetesen az eltemetődést meg tudnánk akadályozni” – hangsúlyozza Michael Grassl, a Német Hegyi- és Sítúravezetők Egyesületének elnöke.

A statisztikák azt mutatják, hogy a hóban eltemetett áldozatoknak mindössze kb. 50%-a éli túl a balesetet, és a halálos áldozatok 80-90%-a az eltemetődés következményeibe hal bele.

„Nem lenne szabad a véletlenre bízni a hó felszínén maradást. Teljes eltemetődés esetén az idő a legkritikusabb tényező. A légutak szabaddá tétele még a nagyon gyors és professzionális mentés esetén sem lehetséges 15 percnél rövidebb idő alatt. Ez pedig gyakran több, mint ami a túléléshez az áldozat számára rendelkezésre áll”- magyarázza Grassl.

Aki a felszínen marad, nagyobb eséllyel éli túl a lavinát

A túlélési esélyek tehát akkor a legjobbak, ha az áldozatnak sikerül a lavina felszínén maradni. Az ABS-hátizsákkal az áldozat aktívan cselekedhet saját érdekében. A fogantyú meghúzásával másodpercek alatt felfújódik a hátizsák két oldalán két légyzsák, melyek összesen 170 liter levegőt tartalmaznak. Ezek jellemzően a hó felszínén tartják a hátizsák viselőjét és sikerrel akadályozzák meg az áldozat eltemetődését a hóban egészen a lavina megállásáig. A Svájci Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) statisztikája egyértelmű adatokat szolgáltat: 1991 és 2007 között 151 esetben nyitottak sportolók ABS-légzsákot, közülük ketten nem élték túl a balesetet, 149-en sikeresen megmenekültek.

Innen cégünk mottója: „Stay on top to stay alive”.

Természetesen az ABS-hátizsák viselése nem jelenti azt, hogy nagyobb kockázatot szabad vállalni, hiszen minden lavina abszolút életveszélyt jelent.

Mindenesetre tény, hogy a felszínen maradás elsődleges cél a lavinabaleseteknél. Következésképpen az ABS lavinalégzsákkal felszerelt hátizsák mindazok számára megoldást jelent, akik lavina esetén szeretnék esélyüket növelni, hogy aktívan segíthessenek magukon.

Mindemellett alapfelszerelés a társmentéshez nélkülözhetetlen lavinakeresőkészülék (Pieps), lapát és szonda.

Alaplégzsák termékismertető:
Az ABS légzsákjai egyedülálló mentőeszközt jelentenek a téli sportolók számára

A filozófia, melyre az ABS-légzsákrendszer épül, igen egyszerű: Aki felül marad, túléli! Ám az egész mögött rejlő elmélet már jóval bonyolultabb, bár egyetlen zseniális ötletből számazik: kifejleszteni egy olyan terméket, mely lavinabaleset esetén megakadályozza az áldozat eltemetődését. Az ABS-nek egy hátizsákba integrált rendszerrel sikerült megoldania a problémát. Döntő szerephez jut a súly és a térfogat aránya, mivel az emberi test jóval nehezebb a hónál. Az emberi test fajsúlya 1030 gramm/liter, míg a száraz lavinahóé mindössze 400 gramm/liter. Ez a különbség az oka, hogy a lavina által elsodort áldozat hamarosan a hó alá kerül, és a lavina megállásakor eltemetve marad a hó alatt. Csakis a sielő össztérfogatának 2,5-szörösére növelésével kerülhető el, hogy a hó eltemesse. Felszereléssel együtt 100 kg testsúllyal számolva így a térfogatnak mintegy 150 literrel való megnövelése szükséges, hogy a hóéval összehasonlítható fajsúlyt kapjunk. Az ABS hátizsák kioldásakor pontosan ez valósul meg.


Térfogatnövelés ABS-szel


Felül maradni
Lavinabaleset esetén az ABS-légzsák megakadályozza az eltemetődést ill. csökkenti annak mélységét. Ehhez az „inverz szegregáció” elvét alkalmazzuk. Ha a tömegek mozgásban vannak, a nagyobb részecskék a felszínen maradnak, és a kisebbek kerülnek mélyebbre. A mozgás csökkenésével ez a jelenség is csökken. A felfújt légzsák arra szolgál, hogy viselője a lavina „nagyobb részecskéi” közé tartozzon. Az ABS-hátizsákot viselő személy a lavina megállásáig a felszínen marad. Ezzel a mentés lényegesen leegyszerűsödik.


Lavinabaleset ABS-szel és anélkül


A légzsák rendszere
A felfújt légzsákok egyenként 85 liter, együttesen 170 liter térfogatúak. Igen kopásálló, a levegőt át nem eresztő, az autók légzsákjaihoz hasonló anyagból készülnek. A légzsák a felfújódáshoz szükséges levegő kb. egyharmadát egy palackból nyeri. A maradék levegő szelepeken keresztül, a külső, alacsonyabb légnyomás segítségével gyors, de szabályozott módon áramlik be a légzsákokba. A szükséges levegőmennyiség mintegy kétharmada jut be ily módon. Csakis így lehetséges a lehető legkevesebb – kb. 75 gramm - töltőanyaggal és egy könny, viszonylag kis méretű palackkal megfelelő térfogatú légzsákot feltölteni. A légzsákok aktiválásához a síelőnek meg kell húznia a kioldófogantyút. Ekkor a légzsákok másodpercek alatt kinyílnak a hátizsák két oldalán.


ABS-lavinalégzsák
Forgalmazza: Gránit Design Kft.
Tel: 99/523 294
mail: info@granit.co.hu


a rovat további friss hírei
  Kati 2016-08-29 13:03:39
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
2016 szeptember 24-25
  Kati 2015-08-07 15:39:58
Aggtelek kupa
2014 augusztus 14-16.
  Kati 2015-05-14 20:03:43
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Kiskunfélegyháza, 2015.május 23 (szombat)
  Kati 2015-04-30 13:18:56
Mackóvár Kupa
VIII. Országos Óvodai Műfalmászó Találkozó
  Kati 2014-12-04 10:47:54
Padányi Kupa
azaz a Veszprémi Karácsonyi Mászóünnep - 2014 december 20-21.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.