Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Fórumtémák:
Hegymászófilmek
Megfelelő biztosítási technika
Erdélyi mászóhelyek
zsombói abc
Biztonságos nittelés
Menjünk együtt:
Nincs aktuális útitárs kereső
>> külföld >> hírek

Ha valaki nem ismerné: Portland
  Feri 2007-08-31 04:03:02

Angliában mászni? Ugye szinte mindenkinek Peak District jut eszébe erről. Ezt képet szertném egy kicsit árnyalni.
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Ennek legjobb módja, ha bemutatom Portlandet. Ami könnyű is lesz meg nem is. Könnyű mert szeretem ezt a helyet és mással is elő fog fordulni ha mászik itt egyet. Nehéz, mert erős érvek kellenek egy Magyarországtól majd 2000 km fekvő hely ajánlásakor. De szerencsére ezt itt egy mászó oldal, így adott, hogy merre keressem ezeket az érveket.
Például ebben a kallerban. Bár a címlapon Dorset felirat látható de a guide majd felét Portland útjai teszik ki. Ha végül sikerül kedvet csinálni hozzá ezt a könyvet mindenképpen érdemes beszerezni. Megrendelhető neten, nem olcsó. Innen származnak az adatok: 878(!) sport út, 77 trad út és 143 boulder probléma található itt. Remek mászási lehetőségek 3-as nehézségtől egészen az 1 darab 8b(Vespsian) útig. De ezek csak a számok.

Akkor nézzük hol van és milyen ez a hely. Portland Anglia déli partjainál lévő kicsi sziget.


Ha megnéznéd nagyobban

Sokszor tévesen félszigetnek nevezik mert összeköti a szárazföldel Chesil Beach ami a sziget hullámtörő hatása miatt kialakult kavicsos nyúlvány (Tombolo). Kb. 6 km hosszú és 2,4 km a legnagyobb szélessége. Az egész gyakorlatilag egy nagy mészkő szikla. Ezt már régebben is felfedezték és el is kezdték kibányászni az itt található anyagot és mivel igen jó minőségűnek bizonyult ezért olyan épületekhez használták mint a londoni St. Paul katedrális illetve a Buckhingham palota keleti szárnya. Sőt a nagy londoni tűzvész után ebből az anyagból építették újra London legtöbb épületét. A sziget része annak a partszakasznak amely a Világörökség védettségét élvezi.

Klímája nem ideális, legalább is mászó szemszögből nézve. Persze ez ízlés dolga is. Én nem szeretek fázni a falnál és ha lemerevedik az ember akkor a sérülés is könnyebben jön. Ennek ellenére lehet ott kifogni remek mászó napokat (mondjuk az idei nyárra ez eddig nem volt jellemző). A guide remekül jelzi, hogy melyik falrész milyen napszakokban kap napot és milyen széljárásra kell ott számítani illetve hogy hol kell az árapályra figyelemmel lenni, ez a deep water solonál fontos. Jelölve vannak a madár költés miatt ideiglenes vagy egész éves tiltások is azonban ezek mértéke nem vészes. Eligazit abban is, hogy hol található kemping a közelben. Mivel Angliában augusztusban van a nyári iskolai szünet ilyenkor előfordulhat, hogy megtelnek a kempingek, de eddig azért mindig sikerült az egyikben helyet kapnunk.

A fenti adatokból látszik, hogy jobbára sport utak vannak itt. A nittelés jól van megoldva Tardos felől nézve egyenesen kiváló. Látszik, hogy nem takarékoskodtak az anyaggal. Ennek ellenére sokan járkálnak egy olyan alkalmatossággal amivel az első-második nitbe még a földön állva be tudják tenni a biztosítást. A közet elég kompakt nagy meglepetésekre nem kell számítani. A számozás korekt, talán túloz egy kicsit néha. De ez csak azoknak fontos akik hajszolják a számokat. Aki az élmény mászás miatt jön ide megkapja amit szeretne.

Páratlan szépségű hely. A tenger látványa élvezhető minden mászóhelynél! És ezen a kis területen majd annyi út elérhető mint Magyarországon összesen. Egy komoly mászó túrát lehet alapozni erre a mennyiségre. De ha csak kipróbálnád milyen itt a mászás akkor összeköthető egy londoni úttal. Ha nem autóval érkezel akkor Weymouth elérhető a Viktoria pályaudvartól busszal kb. Ł 20-ért. Helyben pedig a First buszaival lehet közlekedni. Mivel a mászóhelyek aránylag közel vannak egymáshoz szükség esetén gyalog is át lehet jutni az egyiktől a másik ig. A part mentén gyalog út vezet végig a túrázók kedvéért. Sokszor ez a megközelítési útvonal része.
A könnyen megközelíthető helyeknél és ahol aránylag több könnyebb út van (The Cuttings, Neddyfields,Godnor Far North), jellemzően sokan szoktak lenni. Azért sorban állni nem nagyon kell mert van bőven mászni való. Találkoztunk itt már jó pár nemzet mászóival a briten kívül. Az utak nem fényesre mászottak. Na jó a legrégebben nyitott The Cuttingson már lehet látni a nyomokat de még messze nem rontja a mászás élményét. A legújabb kiadású kaller már jelzi ha itt-ott hiányzik egy fogás és emiatt esetleg nehezebb az adott út az eredeti számozásnál. Az utak aránylag rövidek, 15-25 méter az átlag de ha jól emlékszem van elvétve több kötélhosszas is. A fogások, lépések jellege semilyen általam ismert mászóhelyéhez nem hasonlítható. Bár a falszakaszok a bányászat következménye képen jöttek létre ennek nyomai nem fedezhetők fel a falon (Tardos) viszont a víz alakító hatása is hiányzik (Oszoly, Paklenyica). Talán ezért vannak többségben a nehezebb utak. A kaller még a helyi kulturális pontok (Pubok) megtalálásához is támpontot nyújt. Mi kellhet még egy jó kis túrához? Már csak jó idő!

Ha valami kimaradt ami érdekelne, vagy egyszerűen csak több infóra van szükséged az elinduláshoz, írj és igyekszem megválaszolni a kérdést.


a rovat további friss hírei
  FPéter 2015-10-23 19:03:52
Forró nyár az Alpokban
Összességében szuper hetünk volt. Sok szép kötélhossz van a hátunk mögött. Sikerült részben megvalósítani a télen megálmodott túrát. De rengeteg mindent hagytunk ott, még egy hellyel bővült a lista, ahova valamikor vissza kell térnünk.
  FPéter 2014-11-26 12:27:01
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Az idei, csapadékos nyár sem tudta elmosni mászó terveinket, amelyek ismét a Dolomitokaig csalogattak bennünket.
  Kati 2014-05-11 18:01:18
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Bosznia Hercegovina, Pecka, 2014 május 14-16.
  Kati 2014-05-08 08:01:13
Vége az Annapurna-expedíciónak
Társai sorozatos balesetei után Török Zsolt is feladta az Annapurna-expedíciót.
  Kati 2014-05-02 23:02:58
Vége a Lhotse-expedíciónak
Szlankó Zoltán úgy döntött, hogy a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel nem folytatja a Lhotse-expedíciót.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.