Logo
Hírek Fórum Apró Útitárs Keresés a szikla.hu-n
Műfalak Mászóhelyek Ki-kicsoda Lexikon
Cikkek
Belföld
Külföld
Interjú
Teszt
Életmód
Útleírás
Témák
Női oldalak
Versenyek
Expedíciók

Legfrissebbek
Belföld:
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
Aggtelek kupa
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Mackóvár Kupa
Padányi Kupa
Külföld:
Forró nyár az Alpokban
Dolomitok 2014 - Beszámoló
Pecka Sziklamászó Fesztivál 2014
Vége az Annapurna-expedíciónak
Vége a Lhotse-expedíciónak
Apróhirdetések:
Mammut Extreme
Montura Tirolo Mix Jacket
túrazsákok
Patagonia Northwall Jacket
Lost Arrow
Fórumtémák:
Elvesztettem - megtaláltam
Crash-pad
Báránykő, csókakő, andezit, magnézia
Erdélyi mászóhelyek
Grossvenediger
Menjünk együtt:
5000-8000m közé, Ázsiában 2018-2023 között
>> belföld >> hírek

Csókakő: egy elfeledett mászóhely
  gabi 2003-07-18 15:44:57

Ha azt mondom, Csókakő, lefogadom, hogy a magyar mászók többségének a mátrai andezittornyocskák jutnak eszébe. Van azonban egy másik „csóka” is, igaz, az ország másik szegletében…
Kattints ide ha szeretnéd látni a képet Hiába, mi, fehérvári mászók szerencsés teremtmények vagyunk: számunkra egy sereg szikla kínálkozik viszonylagos közelségben. Ha azonban egy hétköznapi estén, hat óra tájban mászni támad kedvünk, nem is kérdés, hova menjünk, hiszen a vértesi Csókakő tényleg csak 20 percre van a „királyok városától”! Persze, ebből kifolyólag Budapesttől sincsen túlságosan messze, mégis nagyon ritka, hogy az ismerős helyi arcokon kívül bárkivel is összefutnánk itt.
Pedig, a varázslatos Vértes eme – nem is olyan kicsiny – „játszótere” bármelyik magyar mászó számára tartogat valamit a tarsolyában, legyen az kezdő, haladó, vérprofi, sportmászó, vagy akár a „tiszta” stílus híve!
A mászóiskola közvetlenül Csókakő település történelmi várromjai mellett található. A várbarátok áldásos tevékenysége folytán nem a vár felől, hanem inkább az erdőből (Vár-völgy) ajánlatos megközelíteni a dolomit falakat. Ha busszal érkezünk, a falu templománál lévő megállótól ez körülbelül húszperces gyaloglást jelent. Ha autóval jövünk, a vár alatti, újonnan kialakított pihenőhelyen lehet parkolni.
A mászóhelyet tulajdonképpen két fontosabb részre lehet osztani. A Vár-völgyből felérve az északkeleti fal alatt találjuk magunkat. Az itt található 8-9 út többnyire nem nehéz (IV-VI), mivel a kőzet jól tagolt, odúkkal, lyukakkal, repedésekkel bőségesen szabdalt. A triászkori fődolomit a legtöbb útban remek természetes köztesrakási lehetőségeket rejt, amire szükség is van, hiszen ezek az utak kiépítettség terén hagynak némi kívánnivalót maguk után, annak ellenére, hogy minden út nittelt. Aki tehát itt próbálkozik, lehetőség szerint szerelkezzen fel kötélgyűrűkkel, egy pofás éksorral, de jól jöhetnek a friendek és a hexek is! De, hogy ne csak riogassam a vállalkozó kedvűeket: a mintegy 18-25 méter hosszú utak formakincsüket és hangulatukat tekintve kifejezetten izgalmasak és érdekesek!
Az északkeleti fal mentén a várral ellenkező irányba elindulva (és felkapaszkodva) pillanthatjuk meg a fő attrakciót, a Nagy-fal impozáns útjait. A kalauz csak az itt található utakat említi név szerint (bár egy kicsit méltatlanul, hiszen hatos fokozatig is lehet szépeket mászni…). A kőzet gyönyörű, bár ezen a falrészen már korántsem olyan tagolt! Legkönnyebb útja a nagyfalak hangulatát idéző, gyönyörű és fájdalmas (borsókövek!) Szellős repedés (V+), valamint az ennél jóval nehezebb, klasszikusnak számító Kulcsos (VI+). Ezeken kívül azonban itt minden út igen komoly technikai tudást, kreativitást és trükközést igényel! A Nagy-fal kínálata a VII- -tól egészen a csillagos égig, vagyishogy, a kőkemény Csontbrigádig terjed, amely a kaller szerint IX nehézségű (bocs, de ehhez e sorok írója nem tud hozzászólni). A Kétkaros (VII-), a Téli út (VII), a Tábla-direkt (VII-), a Madár depresszió (VII+), a Szfinx (VIII-), a Krokodil (VIII), és a Proletár (VIII-) mind, egytől egyig nagy volumenű, fantasztikus pályák, amelyekkel vétek nem megismerkedni egy kicsit közelebbről!
A Kétkarosban egyelőre még hiányzik egy nitt, de a többi utat vígan lehet előre mászni, persze annak, aki tényleg birtokolja ezeket a fokozatokat. Igaz, a nittelés terén itt is elmondható, hogy az utak kiépítőinek és karbantartóinak nem Peilstein volt az etalon. Félősebbek, gyengébb idegzetűek, lányok és hasonló népségek viszont akár toprope stílusban is ismerkedhetnek a hely rejtelmeivel, mert a korrekt standok (csakúgy, mint az ÉK-i fal útjainál) a fal tetejére körbesétálva is könnyen megközelíthetők. (Remélem, ez utóbbi mondat nem szentségtörés, legalábbis nem annak szántam: nem mindenki bátor, aki szeret mászni…)
Lényeg a lényeg: legyen szó akár az ÉK-i fal szelídebb, vagy a Nagy-fal kőkemény sportútjairól, Csókakőn mindenki talál magának valami izgalmasat!
És ha már izgalmaknál és különlegességeknél tartunk, feltétlenül meg kell említeni még valamit. A Nagy-fal Tábla-direkt útjában a földről is jól látható, hatalmas fészket találunk. Mérete szerint lehetne akár sasé vagy griffmadáré is, de ne essünk tévedésbe: a csodás építmény a hosszú évek óta itt élő hollópár jogos tulajdona. Nem telhet el úgy csókai mászás, hogy ne hallanánk kedves barátainknak, ezeknek a nagytestű varjúféle madaraknak jellegzetes „kórogó” hangját. Költési időszakban nem is ajánlatos a Tábla-direktet és a környező utakat mászni, és egyébként is, aki nem tudná: ezek a nemrég még olyan ritka madarak szigorúan védettek! De van más csoda-dolog is Csókakőn: a kis macskabagoly és az ő kedvenc köpet-előállító helye a Madár-depresszió útban, a sokféle ritka és védett növényfaj, vagy ősszel az egész hegyoldalt lángba borító cserszömörce.
Standépítés közben, a fal tetejéről csodás panorámában lehet részünk. Egyik oldalon a szelíd vértesi domboldal, a másikon pedig a móri borvidék lankái Csókakő falu látképével, miközben jó időben tisztán kivehető a bakonyi Kőris-hegy.
A jól sikerült mászónap végén az i-re a pontot a csókakői legmagyarabb olasz, vagyis a mindig spicces Gildo bácsi vendéglátó ipari egységének hangulatos kerthelyiségében tehetjük fel (tisztes magyar neve: Coffea Ravenna). Egy korsó hideg sör, pohár bambi vagy igazi talján cappuccino felett, a világ leghatalmasabb macskáját, Micikét bambázva joggal tehetjük fel magunknak a kérdést: miért nem látogatjuk gyakrabban ezt a helyet?


Néhány általános információ

A mászóiskola megközelítése
A csókakői várrom alatt újonnan kialakított pihenőhelyről az erdőbe betérő ösvényen indulunk el és teszünk meg kb. 100 métert. Az ösvénytől balra induló falépcsőn jutunk fel az északkeleti fal alá.

A mászóiskola útjai
III-IV nehézségben kb. 5 út, V-VI nehézségben kb. 6 út, VII körül kb. 6 út, VIII körül és felette 4 út található. A fal legmagasabb pontja több, mint 25 méterrel található a talaj felett!

Kiépítettség és szükséges felszerelés
A mászóiskolát információink szerint a pannonhalmi mászók kezdték feltárni még az 1970-es évek táján. Az akkori technikával és felszereléssel leginkább a könnyebb utakat mászták. Később megszülettek a nagyfal útjai is, az akkortájt elterjedt trepnis stílusban, amelynek nyomait (régi szögek) ma is láthatjuk. Manapság minden út nittelt, de az ÉK-i fal könnyebb útjaiba ajánlatos éksort, friendeket, hexeket és kötélgyűrűket (kinek mi van) magunkkal vinnünk! Sisak viselése – főleg az ÉK-i falnál – fokozottan ajánlott! Minden út tetejére korrekt stand készült, amelyeket egyébként oldalt a fal tetejére sétálva is könnyen megközelíthetünk. Összesen 3 ereszkedőfül található, de vigyázat: az ÉK-i fal leggyakrabban használt ereszkedőpályájáról éppencsak leér az 50 méteres kötél. Akinek ennél rövidebb a kötele, fokozottan vigyázzon az ereszkedéseknél/leeresztéseknél!!! (A fal leghosszabb pályája, a Steffi útja valamivel több, mint 25 méter magas!)

Kalauz, kontakt
A fal útjainak kiépítését, karbantartását, tisztítását a Székesfehérvári Hegymászó Sportklub és az ugyancsak fehérvári Rotpunkt Sziklamászó Egyesület tagjai végzik. A falhoz vezető falépcsőt a Székesfehérvári Hegymászó Sportklub tagjai készítették, társadalmi munkában.
Az utóbbi időben egy sereg új nitt és stand került a helyére, de sajnos némely útban még mindig a régi nittek találhatók. Lehetőségeinkhez mérten apránként igyekszünk mindent korszerűsíteni, de az ÉK-i fal könnyebb útjaiban határozottan ajánljuk, hogy éljetek a természetes köztesrakási lehetőségekkel is!
Talán nem kell külön hangsúlyozni, de fokozottan ügyeljünk a természetre, az itt élő állatokra és növényekre (ők voltak itt előbb). Ha szemetet találunk, vigyük le (és akkor az aznapi kiscserkészi feladatot is kipipálhatjuk).
Ha a hely meglátogatása után valakinek építő jellegű ötlete, meglátása, vagy elképzelése támad, a rotpunkt@mail.alba.hu címre írhatja meg.
A fal fotóit a berajzolt utakkal együtt elkészítettük, és minden érdeklődőnek szívesen elküldjük.


a rovat további friss hírei
  Kati 2016-08-29 13:03:39
Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
2016 szeptember 24-25
  Kati 2015-08-07 15:39:58
Aggtelek kupa
2014 augusztus 14-16.
  Kati 2015-05-14 20:03:43
Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
Kiskunfélegyháza, 2015.május 23 (szombat)
  Kati 2015-04-30 13:18:56
Mackóvár Kupa
VIII. Országos Óvodai Műfalmászó Találkozó
  Kati 2014-12-04 10:47:54
Padányi Kupa
azaz a Veszprémi Karácsonyi Mászóünnep - 2014 december 20-21.
Név:
Jelszó:
Jegyezd meg:

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztráltad magad, katt ide!

©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.