Keresés:          
Jelentkezz be
Név:

Jelszó:
Jegyezd meg:+ regisztráció

Friss hirek
 • Balassagyarmati Hegymászó Klub - találkozó és verseny
 • Forró nyár az Alpokban
 • Aggtelek kupa
 • Darvas Kupa - Ifjúsági Mászóverseny
 • Mackóvár Kupa
 • Padányi Kupa
 • Dolomitok 2014 - Beszámoló
 • II.Redrock Boulder Maraton - ReelRock Edition
 • V. Nagy Mászóverseny – ALL IN - BME MűFal
 • Klébi Kupa
 • Apró hirdetések
 • Arcteryx technikai ing
 • Chillaz mászótop
 • Minőségi fogások eladók
 • Arcteryx Palisade short
 • Craft Stay Cool,
 • Menjünk együtt
 • 5000-8000m közé, Ázsiában 2018-2023 között
 • >> Fórum >> mászóhelyek >> Veszprémi sziklák  Beállítások:
  Hozzászólás per lap:
  Hozzászólás:

  Hozzásszólni csak akkor tudsz ha már bejelentkeztél.


  anser 16  
  2008-09-08 23:27

  a Koloska szikláknak hagyományszerűen kik a gazdáik? terveznek e újítgatást? tetszett a hely
  üdv
  Dávid


  rzs 15  
  Előzmény: (13) 2007-02-03 10:28

  a 97-es kalauzban egyértelműen jelölve volt, hogy tilos ott mászni. A kalauzban, a 13. oldalon extra van egy táblázat, ott szintén látható, hogy tilos ott mászni.

  A tiltások okairól a 12-13. oldalon lehet olvasni, és az is szerepel, hogy miért szerepelnek benne bizonyos utak.

  Ezért okoznak kárt a netre JOGELLENESEN felpakolt, részleteket kiemelő félinformációk.


  tabi 14  
  2007-02-03 10:04

  Az én koromban már gyorsan felejt az ember. A Magyarország szikláin c. kalauz 3. kiadásának utolsó, kezem ügyébe akadó, saját használatú példányát egy cseh pajtásomnak adtam, aki Cseh Paradicsom-béli és szász-svájci homokköves mester lévén elég fogékony volt a környezetvédelem ügyére. Bizonyára lett volna néhány megjegyzése a tiltott helyeknek a kalauzban való szerepeltetése ellen, de sajnos mielőtt újra összefutottunk volna, lezuhant. Homályos emlékezetem szerint azonban Szentbékálla mindig is tiltott zóna volt. Bizonyára sokan átbújnak a leengedett sorompó alatt, mégsem erre tanítjuk a gyerekeinket.


  Bálint 13  
  2007-02-03 01:33

  Több levelet is kaptam, melyek közt ugyan voltak olyanok is hogy " mért kell neked tilosban mászni" meg ilyen hangzatúak -az én nézetemmel ellentmondó levelek- de a többség mégis azt irta hogy "ezen nem kell vitatkozni, mindenki mászott, már Tilosban meg ilyesmik".
  Elkondolkodtam; és szeretnék bocsánatot kérni azoktól akiket megsértettem a 9-es levelemmel, mert valóban egy nyilvános oldalon nem szabadna búzdítani másokat hogy másszanak tilos helyeken.
  Viszont lenne egy kérdésem Tabi:
  - Én próbáltam utána járni a neten de nem találtam róla semmit, a kérdésem az lenne hogy mióta tilos mászni Szentbékállán??? A 97-es magyarország szikláinban már több mint 30 út vezet itt jó ilusztrációkkal és képekkel.((Nemrég töltötem le egy kalaúzt amiben már kb 55. út szerepelt.)) Ezeket az utakat a sziklák letiltása előtt vagy után találták ki??? (Mármint A 30körülit)
  bálint
  T


  tabi 12  
  Előzmény: (11) 2007-01-19 12:54

  Figyelj már, Bálint, kérlek!
  Nem a kötél rongálja a környezetet. Az is biztos, hogy ebben az országban a természetvédelem ügyét, sok egyébhez hasonlóan idióta, bürokratikus és autoritárius módon kezelik az arra illetékesek (jogalkotó, minisztérium, szakhatóságok), vagyis hitványul. Azt ellenben csodálnám, ha az utóbbi hetekben a turistaösvényt VII-esnél nehezebb kunsztokon vezetnék keresztül-kasul, ráadásul telepített, környezetbarát ziázókészülékek jeleznék 5-6 m távolságig a fogásokat. Föltételezésem szerint a tanfolyamos mestered említést tett a környezettudatos magatartásról, ezért fölösleges arra felhívni a figyelmedet, hogy az ökoszisztémába olyan mikropopulációk is beletartoznak, amelyeket növénytépkedés nélkül is erősen szekírozhatsz. Ráadásul a kőzet sem föltétlenül strapabíró.
  Ami, szerintem még fontosabb: én a renitens, esetleg rebellis magatartást nem sűrűn szoktam helyből elítélni, de a "polgári engedetlenségnek" is kell legyen szabadelvű kontrollja! Nyíltan szabályszegésre buzdítani olyan ügyben, ahol évtizedes, kemény harcokban megszerzett, vagy elérni kívánt pozíciók teljes megsemmisülése lehet a tét; - azt gondolom, hogy mások kemény munkájának leszarása, és a magyar mászás egészének is túlzott kockázat.


  Bálint 11  
  2007-01-18 22:08

  Üdv. Tabi!!!
  Sajna most nem értek veled egyet, az még ok hogy nem mászok sziklán kötéllel olyan helyen ahol tilos pl. Hegyestű. Én nem tudom miben ártottam a mászásommal, védett növényt nem téptem ki (másmilyet se) Szemetet nem hagytam sőt amit találtam levittem a faluig és kidobtam ott(!!!) Magnéziát csak a VII fölötti utakban használtam és ott már amúgy is olyan kicsikvoltak a fogások hogy 5-6 méterről már nem is látszott (ha egyáltalán látszott néhol(???)) úgyhogy a természeti képet nem csúfitotta el. Tüzet nem raktam. Túrista ösvényről nem tértem le.
  - Azt leszámítva hogy a mászó etikettet megszegtem kérklek írd le hogy mi a véleményed erről!?
  bálint


  tabi 10  
  2007-01-17 23:58

  Ejnye! Talán mégse kellene neked az a hegymászó végzettség?


  Bálint 9  
  2007-01-17 22:38

  Egyett mondok kettő lesz belőle. Szentbékálla a legjobb bopulderparadicsom az országban. A MagyarOrszágSzikláin-ban benne van - a szerint III - IX- vannak utak bőséggel reibungok repedések. Kb. 3m től 7 méter magas kőtömbök találhatóak itt. Végtelen kunsztok sora, és a természet harmóniája egybekovácsolódik. Aki alutt már itt tudhatja hogy milyen gyönyörű innen a naplamente.Ha sokat és jól akarunk mászni addig míg van bőr az ujjunkon vagy csak elduranásig, akkor két napra tervezünk.
  - Azért mert tilos mászni- szerintem a szemét nagyrészét nem a mászók hagyák itt hanem a túristák és nem járnak ki se büntetni kint van egy tábla és ennyi. Plusz puskázni is tilos volt a suliban mégis mindenki (néha) használt egy kis segítséget, hátszelet.
  - Szerintem megéri elmenni és ha nem lenne kivel, hát én itt vagyok.  anser 8  
  Előzmény: (6) 2007-01-14 22:03

  Kaller, kiépítettség? Ki szokott ott mászni, akinél érdeklődni lehetne? (nyaranta sokat szoktam lenni onnan alig pár km-re)


  sgergő 7  
  Előzmény: (4) 2007-01-14 16:33

  Szentbékállára ne menjetek, ott tilos mászni.


  Bálint 6  
  2007-01-13 23:36

  Én sajna nem sokat tudok róla. Azt halottam hogy nem érdemes kimenni. Nem jó. Kevés út. Törik.


  anser 5  
  Előzmény: (4) 2007-01-08 00:12

  edericsről mit lehet tudni?


  Bálint 4  
  2007-01-07 22:57

  A Bakonyban veszprémen kívül lehet még mászni Balatonfüreden a Koloska völgyben, és Szentbékállán a legjobb boulderparadicsom magyarországon érdemes rákeresni.


  mrhappy01 3  
  2006-10-01 14:39

  Hi!
  Sztem benne van a kallerban.
  Ha jól emlékszem jégfal néven fut a doloog.
  Valóban új nittelésű a fal.
  Ezenkívűl azért Veszprém környékén még készülőben van 1-2 mászóhely kiépítése.


  lizzard 2  
  2006-09-07 13:10

  Veszprémen kívül a Bakonyban van valahol mászóhely?


  JP 1  
  2006-07-31 09:43

  Vasárnap voltunk Veszprémben. Csak meg szeretném jegyezni, hogy a jelenlegi Magyarország szikláin kalauz elég messze áll a valóságtól a veszprémi viszonoykat tekintve (falmagasság, kiépítettség). Úgy tudom készülődik egy új kalauz, már nagyon időszerű lesz és szurkolok a készítőknek.
  Azért jót másztunk, és nagyon jól esett, hogy egész nap árnyékban voltunk.
  Az állatkertől legtávolabb (a Nagyfalon túl) találtunk egy szép nagy falrészletet telelőve nittekkel, ami nincs bent a kalauzban. Esetleg tud róla valaki infókat ?
  h  i  r  d  e  t  é  s  ©2003 Mittermájer Ferenc és Takács Katalin. Minden jog fentartava.
  ImpresszumMédiaajánlat